Tutkija listasi 3 syytä, miksi ”eivät kaikki miehet” -väite on misogyyninen – ja teki sen niin hyvin, että miehetkin kiittelivät - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Tutkija listasi 3 syytä, miksi ”eivät kaikki miehet” -väite on misogyyninen – ja teki sen niin hyvin, että miehetkin kiittelivät

TikTokista tuttu feministi Evelyn Koh kertoi videollaan, miksi ”eivät kaikki miehet” -kommentti on aina seksistinen, vaikka sillä tarkoittaisi hyvää.

Evelyn Kohin mukaan ”eivät kaikki miehet” -kommentilla voi tulla kontrolloineeksi tai hiljentäneeksi naisia – joko tahallaan tai tietämättömyyttään.

8.6. 16:00

”Eivät kaikki miehet.”

Lause on varmasti tuttu jokaiselle, joka on seurannut keskustelua naisten kohtaamasta seksismistä, seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. Usein kommentti nousee esiin silloin, kun naiset kertovat miehiin liittyvistä peloista tai negatiivisista kokemuksistaan.

Aiheesta keskusteltiin vilkkaasti etenkin keväällä, kun 33-vuotias lontoolainen Sarah Everard katosi kotimatkallaan ja löydettiin joidenkin päivien kuluttua kuolleena. Tapausta tutkitaan murhana ja sieppauksena.

Lue myös: Feikkipuheluita, puolustautumisen suunnittelemista... – somessa listataan nyt asioita, joita jokainen nainen on joskus tehnyt liikkuessaan yksin pimeällä

Sukupuolentutkimukseen erikoistunut Evelyn Koh, joka tunnetaan somessa nimimerkillä Herspective, avasi hiljattain TikTok-videollaan syitä eivät kaikki miehet -ajattelun taustalla.

Hän teki sen niin hyvin, että video alkoi levitä sosiaalisessa mediassa ja sai myös miehet kiittelemään sen sisältöä. Video on saanut jo yli miljoona tykkäystä, ja siitä ovat kirjoittaneet useat kansainväliset mediat, esimerkiksi The Independent.

TikTokiin on myös tullut tuhansia kommentteja.

”Aikaisemmin sanoin ’eivät kaikki miehet’, jotta voisin ’lohduttaa’ naisia, jotka olivat pahoillaan miesten toiminnasta, mutta nyt ymmärrän, etten sano niin enää”, kuuluu miehen jättämä kommentti, joka on yksi tykätyimmistä.

”Kiitos, en sano sitä enää”, toinen puolestaan kirjoitti.

”Minulla on paljon opittavaa”, eräs mies kommentoi.

Videolla Evelyn Koh avaa hyvin myös sen, mitä ”eivät kaikki miehet” -toteamus todellisuudessa viestii naisille – tarkoitti sen sanoja sitä tai ei.

Syyt ja analyysit Evelyn Koh pohjaa opintoihinsa. Hän on tutkinut muun muassa sukupuoleen perustuvia traumoja, ja hänellä on kaksi korkeakoulututkintoa Harvardista.

3 syytä ”eivät kaikki miehet” -kommenttien taustalla

1. Valitse minut -kulttuuri

Ensimmäiseksi syyksi eivät kaikki miehet -ajattelun taustalla Evelyn Koh nostaa pick me -kulttuurin, jonka voisi suomentaa vaikkapa valitse minut -kulttuuriksi.

Sillä hän tarkoittaa sitä, että mies pyrkii keskustelussa korostamaan olevansa yksi hyvistä jätkistä ja kiistää samalla sen, että kuuluisi muuhun, seksistisempään miesjoukkoon.

Evelyn Kohin mukaan kyseessä on harhaluulo, sillä patriarkaalisessa yhteiskunnassa jokainen ihminen on sisäistänyt misogyynisiä, seksistisiä ja naista alentavia ajatus- ja toimintamalleja – ja ihan jokaisen tulisi tietoisesti oppia pois tällaisesta toiminnasta.

2. Tarve kontrolloida ja hiljentää

”Eivät kaikki miehet” on kommentti, joka keskittyy kritisoimaan sitä, mitä nainen on juuri sanonut, Evelyn Koh huomauttaa videolla.

Ilmiö tunnetaan myös nimellä tone policing. Se on tapa kontrolloida ja pyrkiä hiljentämään puhuja sen sijaan, että kritisoitaisiin ja ratkottaisiin itse epäkohtaa eli tässä tapauksessa sitä, että jotkut miehet pahoinpitelevät, häiritsevät ja raiskaavat naisia.

3. Miesten paremmuuskompleksi

Evelyn Kohin mukaan niin sanottu miesten paremmuuskompleksi liippaa läheltä ”valitse minut, sillä olen hyvä jätkä” -kulttuuria.

Myös tässä tapauksessa mies tunnustaa, että on olemassa miehiä, jotka kohtelevat naisia huonosti. Samalla hän pyrkii viestittämään ”eivät kaikki miehet” -kommentillaan, ettei itse ole osa joukkoa, vaan on itse asiassa luotettava ja pyrkii suojelemaan naisia häirinnältä ja väkivallalta.

Evelyn Kohin mukaan viesti on kuitenkin huolestuttava, sillä rivien välistä se antaa ymmärtää, etteivät naiset pärjää itsenäisesti, vaan ainoa tapa suojautua miesten tekemältä häirinnältä ja väkivallalta on toinen mies.

Lue lisää: Pahaenteinen näky paljastui baarin lattialta – Neve, Liisi ja Marika kertovat, miten naiset joutuvat jatkuvasti pelkäämään mahdollista uhkaa

Lue lisää: Feikkipuheluita, puolustautumisen suunnittelemista... – somessa listataan nyt asioita, joita jokainen nainen on joskus tehnyt liikkuessaan yksin pimeällä

Lue lisää: Tuore somekeskustelu osoittaa, että seksuaalinen häirintä on yhä voimissaan opiskelijapiireissä – pahimmillaan naisviha siirtyy opiskelijabileistä työpaikoille

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?