Anni Marttinen, 29, on Suomen ensimmäinen feministinen ekonomisti – ”Ulkonäköni on jo itsessään feministinen teko”

Anni Marttinen on ekonomisti, joka tuottaa sosiaaliseen mediaan sisältöä feministisestä talouspolitiikasta.

Anni on perustanut Suomeen Rethinking Economics -järjestön, jonka tarkoituksena on uudistaa taloustieteen opetusta inhimillisempään suuntaan.

3.5.2021 16:00

– Ei haittaa, jos minua kritisoidaan. Voin olla se ensimmäinen, joka ottaa luodit vastaan.

Anni Marttinen, 29, on harvinaisuus Suomen talousasiantuntijapiireissä. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ekonomistina työskentelevä Anni haastaa mielikuvamme ekonomisteista paitsi ulkonäöllään myös näkemyksillään.

– Olen Suomen ensimmäinen feministinen ekonomisti.

Feministinen talouspolitiikka huomioi eriarvoisuuden

Annin mukaan tämänhetkinen valtavirtataloustiede nojaa pääosin neoklassiseen koulukuntaan, jonka keskiössä ovat talouskasvu, bruttokansantuote ja julkisen talouden tasapaino. Neoklassinen koulukunta nojaa siis suurimmilta osin uusliberaaleihin arvoihin.

– Tyypillisessä uusliberaalissa talouspolitiikassa talouskasvu tai julkisen talouden tasapaino pyritään saavuttamaan keinolla millä hyvänsä. Usein nämä keinot ovat linjauksia tai leikkauksia, jotka ovat pois ihmisten hyvinvoinnista. Feministisessä talouspolitiikassa ihmisten hyvinvointi arvotetaan talouskasvun edelle.

Anni lisää, että neoklassiseen taloustieteeseen kuuluu myös vahvasti oletus siitä, että markkinat ovat tehokkaat ja kapitalismi on avain hyvinvointiin.

– Neoklassisen taloustieteen ytimessä on ajatus siitä, että kaikilla ihmisillä on samat mahdollisuudet menestyä ja pääsy samaan informaatioon. Feministinen taloustiede puolestaan huomioi yhteiskunnan eriarvoistavat rakenteet kuten rasismin ja tunnustaa sen, ettei kaikki ihmiset ole yhteiskunnassamme samalla viivalla.

 Feministinen taloustiede huomioi yhteiskunnan eriarvoistavat rakenteet.

Anni uskoo vahvasti siihen, että onnistunut talouspolitiikka keskittyy talouskasvun ohella – tai jopa sen kustannuksella – ratkaisemaan aikamme suuria poliittisia kysymyksiä, joihin kuuluvat esimerkiksi ilmastonmuutos ja tasa-arvo.

– Emme voi muilla politiikan osa-alueilla sitoutua ilmastotavoitteisiin ja tasa-arvotyöhön, mutta samalla tehdä sellaista talouspolitiikkaa, joka arvottaa talouskasvun ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle. Talouspolitiikka on osa suurempaa poliittista kuvaa, ei oma ja itsenäinen osa-alueensa, jolla on omat linjauksensa.

Leopardimekkoon pukeutuminen on feministinen teko

Annin näkemysten lisäksi hänet erottaa muista ekonomisteista hänen ulkonäkönsä. Punaiseksi värjätyt etuhiukset, leopardikuvioiset mekot tai näyttävät meikit eivät ole perinteisiä piirteitä talouden asiantuntijoiden habituksessa.

– Ulkonäköni on jo itsessään feministinen teko, sillä taloustiedettä on jo pitkään edustanut valkoinen heteromies. Haluan olemuksellani todistaa, ettei naisen tarvitse imitoida harmaata ja maskuliinista virkamiestä ollakseen vakavasti otettava tai ammattitaitoinen.

Tajuttavaa talouspolitiikkaa TikTokissa

Anni myös puhuu talouspolitiikasta eri tavalla kuin valtaosa hänen kollegoistaan.

– Ekonomistien valta-asema on Suomessa todella elitistinen, mikä näkyy ulkoisen olemuksen lisäksi myös kielessä. Taloudesta puhutaan usein niin, ettei tavallinen kansalainen ymmärrä, mitä sanotaan. Se on vallankäyttöä.

Anni pyrkii itse puhumaan taloudesta mahdollisimman yksinkertaisesti. Hänelle on tärkeää, että esimerkiksi juuri käydystä kehysriihestä voitaisiin julkisessa keskustelussa puhua siten, että muutkin kuin talouden ammattilaiset ymmärtävät riihessä käsiteltävät asiat. Samasta syystä Anni tekee sisältöä Instagramiin ja TikTokiin.

 Taloudesta puhutaan usein niin, ettei tavallinen kansalainen ymmärrä, mitä sanotaan. Se on vallankäyttöä.

– Joissain piireissä sitä saatetaan pitää hassuna, että pyrin puhumaan monimutkaisista asioista yksinkertaisesti ja että tietoisesti tavoittelen sisällöilläni tavallista kansaa. Itse kuitenkin ajattelen, että jos voin toiminnallani vaikuttaa siihen, että yhteiskunta menee tasa-arvoisempaan suuntaan, teen sen.

Yksittäisistä soraäänistä huolimatta Anni kertoo saaneen pääasiassa vain kannustusta kollegoiltaan.

– Ja jos joku yksittäinen setämies pitää minua yksinkertaisena ulkonäköni tai somepresenssini takia, niin siinäpähän pitää. Sillä ei ole mitään merkitystä, sillä tärkeintä on, että nuoret ekonomistit ymmärtävät esimerkkini kautta, että alalla voi olla oma itsensä ja toimia omien arvojensa mukaan.

Missiona tehdä Suomen talouspolitiikasta moninaisempaa

Anni kertoo, että hänen perimmäisenä tarkoituksenaan on tehdä Suomen talouspoliittisesta keskustelusta moninaisempaa.

– Uskon, että moninaistamalla Suomen talouspolitiikkaa moninaistuisi myös talouspolitiikan ammattilaiskenttä. Tarvitsemme ekonomisteiksi muitakin kuin valkoisia miehiä.

Annin mukaan moni on keskeyttänyt taloustieteen opinnot alan miehisyyden ja alalla vallitsevien uusliberaalien arvojen takia. Moni kollega on kiitellyt Annia siitä, että tämä tuo feminististä talouspolitiikkaa esiin.

– Se on Suomessa rohkeaa, sillä täällä harva kokee, että talouspolitiikkaa voi tehdä onnistuneesti pehmeillä arvoilla. Mutta jos mietimme esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeistä aikaa, huomaamme, ettei välittömän talouskurin tavoittelu ole aina se paras vaihtoehto.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?