Kolumni: Pojat, miehet ja Sanna Ukkola, voitte olla rauhassa – kukaan ei vaadi kostoa miehille eikä kruunua naisille

Kaikkien täytyy saada olla rauhassa. Silloin poikien ei tarvitse oppia olemaan voimakkaita ja kovia eikä tyttöjen tarvitse oppia pelkäämään, kirjoittaa toimittaja Vivi Norokorpi.

6.4.2021 15:31

Toimittaja Sanna Ukkolan uusin kolumni julkaistiin Iltalehdessä juuri ennen pääsiäistä otsikolla Pikkupojan tuskaiset sanat: ”Äiti, minä en ole raiskaaja. Miksi minun pitää pyytää anteeksi?”.

Normaalisti toivun vastaavista teksteistä nopeasti, mutta sitten on hetkiä, kun huomaan miettiväni kirjoittajan sanomaa pitkän viikonlopun ajan.

Ukkola kertoo kolumnissaan valitettavasta tapauksesta, jossa australialaiskoulun poikaoppilaita käskettiin pyytämään anteeksi vastakkaiselta sukupuolelta oman sukupuolensa eli miesten puolesta.

Heille, jotka nyt kuvittelevat, että kollektiivinen syyllistäminen ja anteeksipyynnöt ovat feministisiä tavoitteita, kerron loistavia uutisia: Kenenkään ei pitäisi pyytää poikia tai miehiä pahoittelemaan. Kenenkään, joka on sisäistänyt yhteiskunnan rakenteiden ongelmakohdat ja niiden muutostarpeet, ei pitäisi vaatia anteeksipyyntöä sukupuolen takia. Pojat, miehet ja toki myös Sanna Ukkola, voitte olla rauhassa.

Miehiä, kuten meitä kaikkia muitakin, pyydetään yksinkertaisesti kohtelemaan jokaista sukupuolta samanarvoisesti.

 Vallitseva yhteiskunnallinen rakenne on samalla meidän kaikkien ja ei kenenkään vika.

Toisin kuin Ukkola sanoo, ei ole ollenkaan älytöntä joutua kirjoittamaan tällaisista asioista vuonna 2021.

Rakenteellinen muutos on ihmiskunnan historian mittakaavassa alkutekijöissään. Se on ollut käynnissä suhteellisesti vasta hyvin vähän aikaa, laskee sitä sitten naisten äänioikeuden saamisesta, #metoosta tai mistä tahansa muusta tasa-arvotyön rajapyykistä.

Kun kolumnissa väitetään sanasta sanaan, ettei Suomessa ole väkivalta- tai raiskauskulttuuria, tai kerrotaan, ettei suurin osa miehistä hyväksy naisten henkistä alistamista, on pakko kysyä: miksi tosiasioiden olemassaoloa on tarve vähätellä?

Muun muassa tutkijatohtori Satu Lidman on tuonut vallitsevan väkivaltakulttuurin esiin teoksessaan Väkivaltakulttuurin perintö (Gaudeamus, 2015). Se luotaa pitkälle historiaan ulottuvia asenteita ja käytänteitä, jotka altistavat erityisesti naiset väkivallalle.

– Taustalla on muun muassa se, että miesten vallankäyttöä naisiin on pidetty historiallisesti oikeutettuna, Lidman kirjoittaa.

Lue lisää Helsingin Sanomista: Vanhat asenteet altistavat yhä naiset väkivallalle

 Miksi tosiasioiden olemassaoloa on tarve vähätellä?

Onko todella myöskään niin, ettei naisten henkistä alistamista – siis esimerkiksi tytöttelyä, naiseudesta halventavasti puhumista tai seksistisiä läppiä – hyväksytä yleisesti yhteiskunnassamme? Pohdinta ei koske pelkästään miehiä, sillä vitsit ja totuttu puhe menevät läpi myös monelta naiselta pelkällä olankohautuksella.

Lue myös: Kolumni: Aki Manninen toivoi ratkaisuja naisvihan kitkemiseen yhteiskunnasta – tässä kolme asiaa, jotka hän ja kaikki muutkin voivat tehdä heti

Ukkola kantaa nyt huolta siitä, että pojat joutuvat kasvamaan aikuisiksi tällaisen yhteiskunnallisen muutoksen keskellä. Hän pelkää, mitä pojille käy, jos heille opetetaan, että naiset ovat joutuneet aina pelkäämään miehiä.

Veikkaisin, että oikein hyvin. Kun Ukkola sanoo, ettei ala-asteen Janilla ole mitään tekemistä vaimojensa kauloja katkovan Henrik VIII:n kanssa, hän unohtaa, että myös Henrik on joskus ollut pieni, viaton poika. Myrkyllisessä kulttuurissa lapsista on kasvanut alistavia aikuisia.

 Kukaan ei vaadi mitään muuta kuin sitä, että lopettaisimme kaikille yhteisen ja vahingollisen puhetavan ja kulttuurin, joka oikeuttaa yhden sukupuolen vääränlaisen, vahingollisen ja alistavan käytöksen toista kohtaan.

Kukaan ei vaadi ”kostoa” miessukupuolelle. Kukaan ei vaadi kohtelemaan naisia ”kuningattarina”. Kukaan ei vaadi miehiä tuntemaan syyllisyyttä vallitsevasta yhteiskunnallisesta rakenteesta. Sen rakentuminen ja pystyssä pysyminen on samalla meidän kaikkien ja ei kenenkään vika.

Kukaan ei vaadi mitään muuta kuin sitä, että lopettaisimme kaikille yhteisen ja vahingollisen puhetavan ja kulttuurin, joka oikeuttaa yhden sukupuolen vääränlaisen, vahingollisen ja alistavan käytöksen toista kohtaan vain ja ainoastaan sukupuolen perusteella.

Kaikkien täytyy saada olla rauhassa.

Silloin poikien ei tarvitse oppia olemaan voimakkaita ja kovia, eikä tyttöjen tarvitse oppia pelkäämään. Kaikki voittavat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?