Riikka Suomisen kolumni: Raivoan lapselleni siivoamisesta osittain siksi, että hän on poika

”Haluan, että poikani oppii siivoamaan, jotta hänellä on kivempaa mahdollisissa tulevissa parisuhteissaan”, kirjoittaa Riikka Suominen kolumnissaan.

Riikka Suominen on helsinkiläinen toimittaja, jonka lempikotityö on silittäminen.

25.3.2021 15:04

Jankutan, nalkutan ja välillä myös karjun lapselleni aamiaistiskien viemisestä ja oman huoneen siivoamisesta. Se on normaalia vanhemmuutta, mutta olen alkanut tajuta, että desibelejäni nostaa toinenkin voima: feminismi. Rageamiseni johtuu siitä, että lapseni on poika.

Mieskromosomisen lapsen kohdalla vaatimukset eivät liity pelkkään siivoamiseen. Minun tehtäväni on aamiaispöydästä noustessamme korjata sukupuolten epätasa-arvo. Kuten kaverini asian ilmaisi, tavoitteena on, ettei pojan tarvitse hommata tyttöystävää saadakseen koti­apulaisen.

Siivoukseen kiteytyy se, missä määrin tasa-arvo toteutuu heterosuhteessa. Näin sanoo ruotsalainen sukupuolentutkija Fanny Ambjörnsson kirjassa Tid att städa.

Tasa-arvo on pohjoismainen ideaali. Suomalaisten mielestä kotityöt tulee jakaa tasan. Siis teoriassa.

Käytännössä naiset käyttävät siivoukseen 36 minuuttia päivässä, miehet 17 minuuttia. Ja juu, samoista tilastoista näen, että miehet kyllä rassaavat autot ja rakentavat kuistit, mutta ensinnäkin niihin kuluu vuodessa paljon vähemmän aikaa, ja toiseksi siivous on kaikkein vähiten arvostettu työ. Tämä pätee niin kotona kuin työmarkkinoilla.

Ambjörnssonin mukaan arvostuksen puute johtuu siitä, että ihannoimme uuden tuottamista, emme vanhan järjestyksen palauttamista.

”Jos omien sotkujen siivoamista arvostettaisiin, seisoisimme tuskin ilmastokatastrofin edessä”, hän sanoi Ny Tid -lehden haastattelussa.

 Siivouksen suhteen voi ilmeisesti valita vain uhriutuvan raatamisen tai pirttihirmuuden väliltä.

Haluan, että poikani oppii siivoamaan, jotta hänellä on kivempaa mahdollisissa tulevissa parisuhteissaan.

Siivouksen jakautumisesta nimittäin riidellään paljon. Ambjörnssonin haastattelemat miehet sanoivat naisten havaitsevan sotkun ensin ja kärsivän siitä heitä enemmän. (Kyllä miehetkin oppisivat havaitsemaan, jos heitä arvioitaisiin kodinhoidon perusteella.) Niinpä naiset ennakoivat ja organisoivat perheiden kotityöt. Mutta tasa-arvoideaali on niin tärkeä, että siitä halutaan pitää kiinni.

Minäkin olen joskus raivoissani liimannut jääkaapin oveen siivousvuorolistan. Iloton ruutupaperi varjosti koko keittiötä, ja kihisin, kun huomasin olevani ainoa listaa suorittanut. Toisaalta, jos luovun siivoustaakan kyttäämisestä ja satsaan kivaan fiilikseen, koen epäonnistuneeni feministinä. Siivouksen suhteen voi ilmeisesti valita vain uhriutuvan raatamisen tai pirttihirmuuden väliltä.

Näitä paineita sitten puran raivoamalla lapselle sotkuisesta huoneesta.

Idoleitani ovat parit, jotka onnistuvat jakamaan kotityöt excelin avulla puoliksi. Lehdessä yksi tällainen sankaripari kertoi käyttäneensä päivän listan laatimiseen, eikä sen jälkeen siivouksesta ole kertaakaan tarvinnut riidellä tai katkeroitua. Toivon lapsestani yhtä fiksua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?