Kolumni: Somevaikuttaja sai taas palkkansa eli liikaa rahaa ja julkista lokaa – bonukset tänäkin vuonna naisvihan muodossa - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Kolumni: Somevaikuttaja sai taas palkkansa eli liikaa rahaa ja julkista lokaa – bonukset tänäkin vuonna naisvihan muodossa

Auta armias, jos osaat valokuvata, stailata, brändätä, luoda sisältömarkkinointisuunnitelmia ja toteuttaa ne, ja sen jälkeen vielä myydä osaamistasi – lokaa sataa niskaan, sillä senhän sinä olet ansainnut, etkä oman työsi tuottamia euroja, kirjoittaa toimittaja Vivi Norokorpi.

28.12.2020 13:56

Muutaman päivän pehmeä, lähes someton, kohuton ja vailla jatkuvaa uutisseurantaa mukavaksi kasvanut joulukuplani puhkesi sunnuntai-iltana, kun avasin uutisvirrat ja katselin, mistä juuri nyt puhutaan.

Sara Siepistä – koronaviruksen torjunnan yhteydessä.

Kuten somen perusteella hyvin monen muunkin, minunkin ensimmäinen reaktioni oli kutakuinkin tämä: Mitä ihmettä juuri luin?

Iltalehden politiikan toimittaja kirjoitti näkökulmassaan kansanedustajien ansaituista palkoista koronavuonna ja vertasi summia ja nähtyä vaivaa Sara Siepin työhön. Tarkoitus oli mitä ilmeisimmin puolustaa monesti parjattua kansanedustajien tulotasoa, mutta samalla onnistuttiin sivaltamaan niitä, jotka elättävät itsensä sosiaalisen median avulla yrittäjinä. Nämä someammattilaiset ovat usein nuoria ja usein naisia.

Menemättä sen enempää vaikuttajien työtä väheksyviin sanavalintoihin tai laiskaan ja ontuvaan vertaukseen, jonka kirjoittaja itsekin myöntää tyhmäksi ja epäreiluksi, on pakko kysyä:

Milloin pääsemme eroon keskustelusta, jossa on julkisesti aivan ok lytätä toisen tekemän työn arvo? Milloin pääsemme eroon puhetavasta, jossa arvostuksen puute tuntuu kohdistuvan erityisesti asioihin, joita tekevät nuoret naiset?

Miksi, MIKSI, yleisesti naisten kiinnostuksenkohteina pidetyt asiat, kuten alushousut ja muffinit, nähdään aina vähäpätöisinä, tyhminä, arvosteltavina ja kaikin puolin naurettavina elementteinä?

Tässä maassa saa lähes kansallissankarin viitan tai vähintään kunnioitusta loisteliaasta kyvykkyydestä, kun kehittelee mobiilipelejä, lätkii mailalla tai juoksee pallon perässä. Mutta auta armias, jos osaat valokuvata, stailata, brändätä, luoda sisältömarkkinointisuunnitelmia ja toteuttaa ne – ja sen jälkeen vielä myydä osaamistasi. Lokaa sataa niskaan, sillä senhän sinä olet ansainnut, etkä oman työsi tuottamia euroja. Annos lisää ansaittua lokaa, jos olet nuori ja nätti mimmi!

Viimeksi kun tarkistin, meidänkin maassamme vallitsivat markkinatalouden lainalaisuudet. Wikipediakin tietää kertoa, että tässä yhteiskuntaamme pitkälti määrittävässä talousjärjestelmässä hyödykkeiden hintojen määräytyminen on vapaan kysynnän ja tarjonnan säätelemää, ja lisäksi hyödykkeiden tuotantomäärät ohjautuvat kysynnän mukaisesti. Iske markkinarakoon, jossa on tarpeeksi kysyntää, ja saatat istua kultakaivoksen päällä.

Väliin pieni uutinen: Keveillä arkisilla jutuilla, kauniilla kuvilla, viihteellä, pukeutumisella, meikeillä ja ruoalla, sisustamisella ja treenivinkeillä, höpsöillä ja samaistuttavilla arjen sattumuksilla sekä kiinnostavilla ihmisillä ja henkilöbrändeillä on elämässämme oma arvonsa. Jopa, ellei aivan erityisesti, koronavuonna, kun kaipaamme kaikki myös jotain muutakin katseltavaa ja kulutettavaa kuin hallituksen viikoittaiset tiedotustilaisuudet.

Sara Sieppi ja kaikki muut nykymaailmassa itsensä omalla yrittämisellään elättävät ovat tietysti ansainneet jokaisen euronsa. Ekstrapisteitä saa siitä, jos tienaa ja maksaa veroja vieläpä reippaasti ja kuuluu niihin suomalaisiin edelläkävijänaisiin, jotka ovat luoneet viime vuosikymmenen aikana aivan uudenlaisen alan, jota vaikuttamiseksikin kutsutaan (well done, Sara ja kumppanit).

Seuraavaksi valtion palkkalistoilla olevien palkkoja voisi verrata vaikkapa – rummun pärinää – muiden valtion palkkalistoilla olevien palkkoihin. Ja kuten toimittaja-juontaja Marja Hintikka Instagram-stooreissaan ehdotti, seuraavaksi näkokulmia voisi kirjoittaa vaikkapa siitä, kuinka valtavia, sitoutettuja yleisöjä keränneiden somevaikuttajien voiman voisi valjastaa esimerkiksi yhteiskunnallisiin asioihin.

Itse keskityn kulkemaan kohti tulevaisuutta, jossa joululomaa ei enää tarvitsisi lopettaa naisvihaa tihkuvan tekstin lukemiseen ja aloittaa työviikkoa siitä kirjoittamalla. Parempaa vuotta 2021 ihan kaikille, mutta erityisesti niille, joiden elämään kuuluu alushousuja ja sitruunamuffinseja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?