Sennin teos sensuroitiin ja sitä verrattiin Muhammed-pilakuviin – kuukuppi taideopiskelijan työssä oli yliopistolle liikaa - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Sennin teos sensuroitiin ja sitä verrattiin Muhammed-pilakuviin – kuukuppi taideopiskelijan työssä oli yliopistolle liikaa

Kun tieto sensuurista alkoi levitä sosiaalisessa mediassa, Lappeenrannan yliopisto esitti pahoittelut ja muutti kantaansa.

Kuvataiteilijaksi opiskeleva Senni Koskenvesa teki kurssityönä tilateoksen koulun käytävälle.­

27.11.2020 18:52

Senni Koskenvesa opiskelee kuvataiteiljaksi LAB-ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa. Koulu toimii samoissa tiloissa kuin LUT eli Lappeenrannan yliopisto. Viime viikolla Koskenvesan maalauksen opintojakso päättyi, ja lopputehtävänä oli tehdä teos, joka olisi esillä koulun tiloissa kahden päivän ajan.

– Halusin tehdä kauniin ja naisellisenkin työn, jossa olisi mukana kuukuppi, mutta luonnollista kokoa paljon isompana.

Koska teokset tulivat koulun hallinnoimiin tiloihin, oppilaiden piti esitellä teoksen suunnitelma omalle opettajalleen, joka taas lähetti ne koulun tilavastaaville.

– Ajattelin, että tällainen kaunis ja kukikas työ, jossa nainen pitelee kuukuppia päänsä yllä, menisi ihan helposti läpi.

Teokset piti asettaa esille tämän viikon maanantaina. Viime viikon perjantaina Koskenvesa kuuli opettajaltaan, ettei LUT:n tiloista vastaava tilapalveluiden edustaja pidä teosta ”soveliaana koulun pääaulaan”.

– Opettaja pyysi perustelemaan, miksei se ole sovelias. Tilavastaava vetosi sähköpostissa tiloissa liikkuviin pieniin koululaisiin, LUT:n yhteistyökumppaneihin sekä erilaisia kulttuuritaustoja omaaviin henkilöihin, Koskenvesa kertoo.

”Tiloista vastaavan henkilön mukaan teos voi aiheuttaa näille liiallisia tunnereaktioita”, Koskenvesa siteeraa sähköpostikeskustelua.

Lupa irtosi ilman kuukuppia

Koskenvesalle ehdotettiin, että hän voisi laittaa teoksen esille taideluokkien omiin tiloihin.

– Se tuntui minusta tylsältä, siellä ei liiku ketään muita kuin meitä taideopiskelijoita.

Sen sijaan Koskenvesa ehdotti opettajalle, että hän laittaa tiloista vastaavalle henkilölle viestin, jossa kysyy, saako teoksen laittaa esille ilman kuukuppia.

– Kerroin opettajalle, että aion laittaa tilalle kyltin, jossa kerrotaan kuukupin sensuroimisesta, mutta en kertonut tätä tilavastaavalle.

Koskenvesa sai luvan laittaa teoksensa esille ilman kuukuppia. Hän otti kupin pois ja laittoi tilalle kyltin, jossa lukee: Koulu sensuroi tästä kuukupin.

Liian radikaali?

Keskiviikkona opiskelijat ja opettajat kiersivät katsomassa teoksia, ja Koskenvesan teoksen kohdalla tilavastaava sattui kävelemään ohi. Opettaja pyysi häntä mukaan keskusteluun.

 Hän vertasi sitä Muhammedista tehtyihin pilapiirroksiin.

– Hän sanoi, ettei kyltille ole annettu lupaa eikä sitä olisi saanut laittaa esille. Kun kysyimme perusteluja, mikä teoksessa on häiritsevää, tilavastaavan mielestä se on liian radikaali. Hän vertasi sitä Muhammedista tehtyihin pilapiirroksiin, että tämä teokseni loukkaa samalla tavalla.

Koskenvesasta vertaus Muhammedin pilapiirroksiin oli niin absurdi, että hän joutui tarkistamaan opiskelijakavereiltaan, että sitä todellakin käytettiin.

– Minua tietysti myös jännitti se tilanne, kun jouduin kohtaamaan hänet.

Koskenvesa kommentoi, että radikaalia voisi olla se, että hän maalaisi omalla kuukautisverellään koulun käytäviä, muttei kuukupin esittäminen.

– Olen ollut Nepalissa, jossa alakouluikäisille lapsille, tytöille ja pojille opetetaan hyvin konkreettisesti, mitkä ovat kuukautiset ja miten niiden kanssa toimitaan. Meillä ajatellaan, että joitakin loukkaa kuukupin näkeminen taideteoksessa. Onhan se todella erikoista.

LUT reagoi ja muutti kantaansa

Koskenvesa otti kuvan teoksestaan ja postasi tapahtumaketjun Instagramiin.

– En uskaltanut tägätä siihen ketään, mutta se lähti leviämään, ja jossain vaiheessa joku oli tägännyt siihen LUT:n.

Vähän myöhemmin Koskenvesa sai LUT:lta pahoittelut niin Instagramiin kuin sähköpostiinkin, sekä pyynnön asettaa teos vielä esille, alkuperäisenä ja sensuroimattomana.

– Teos herätti siis huomiota, mutta vähän eri tavalla kuin ajattelin, Koskenvesa sanoo.

– Hyvä, että LUT reagoi ja korjasi kantaansa. Mutta siitä on syytä keskustella, ketkä voivat päättää, mikä on hyvää taidetta ja kuka siitä julkisissa tiloissa päättää.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?