Miksi Koronavilkku ei hälytä, vaikka puhelimessa näkyy ”avainosumia”? Koronapositiivisen kohtaaminen voi selvitä kännykän asetuksista - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Miksi Koronavilkku ei hälytä, vaikka puhelimessa näkyy ”avainosumia”? Koronapositiivisen kohtaaminen voi selvitä kännykän asetuksista

Vaikka olisit ollut lähellä koronaan sairastunutta ihmistä, Koronavilkku-sovellus ei välttämättä hälytä siitä. Tiedon saattaa kuitenkin löytää puhelimen asetuksista.

Koronavilkun uusimman päivityksen myötä kerätään myös altistusminuutteja.­

26.11.2020 16:32

”Mitä tarkoittaa, että annettuja avaimia on yli tuhat? Miksi Koronavilkun tiedoissa näkyy avainosumia, mutta sovellus ei ole vilkahtanut?”

Monia kysymyksiä voi herätä, jos menee tutkimaan Koronavilkku-sovelluksella varustetun puhelimen asetustietoja hieman tarkemmin. Sieltä voi myös saada selville, jos on ollut läheltä piti -altistumistilanteessa eli kohdannut koronapositiivisen.

Esimerkiksi iPhonessa utelias voi tutkia Koronavilkun tietoja asetusten altistusilmoitukset-kohdassa. Parin klikkauksen takaa saattaa paljastua esimerkiksi tällainen näkymä:

Tässä tapauksessa Koronavilkku ei ole hälyttänyt, vaikka asetukset paljastavat avainosuman. iPhonesta tämä näkymä löytyy täältä: Asetukset > Altistusilmoitukset > Altistuslokin tila > Altistustarkistukset > Ajankohta (esim. tänään klo 6.45).­

Annettujen avainten määrä ja avainosumat kertovat sovelluksen vaihtamista tiedoista.

Androidissa ominaisuus löytyy valitsemalla Asetukset > Google > Covid-19-tuki > altistumistarkistukset. Kyseessä on käyttöjärjestelmätason ominaisuus, jota ei löydy hieman vanhemmalla Android-versiolla varustetuista puhelimista.

Miten näitä tietoja sitten pitäisi tulkita? Soitimme asiantuntijalle ja kysyimme.

Sovellus laskee altistumisen todennäköisyyden

Altistumistarkistuksista näkyvät niin kutsutut avainosumat. Luku on usein nolla, mutta joskus näytölle ilmestyy myös muita lukuja.

Jos näytölle lävähtää esimerkiksi luku kaksi, tarkoittaako se sitä, että on altistunut kaksi kertaa koronalle saman päivän aikana? Miksei sovellus ole varoittanut?

– Aina kun koronavilkku näkee sairastuneiden listassa avaimen, joka kuuluu sairastuneelle ihmiselle, se on avainosuma. Sen jälkeen vilkku alkaa laskea, tuleeko sairastuneesta niin paljon altistusta, että siitä pitäisi hälyttää. Se laskee, kauanko oltiin lähekkäin ja millä etäisyydellä, kertoo sovelluksen kehittäneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Jos näkyy avainosuma, mutta ei hälytystä ei ole tullut, todennäköisyyslaskennan perusteella altistumisesta ei pidä varoittaa.

– Kyseessä on ”läheltä piti” -tilanne. Kohtaaminen on ollut niin lyhyt tai niin kaukana, että vaaraa ei ole aiheutunut. Olet saattanut olla samassa väkijoukossa tai kävellyt ohi koronapositiivisesta.

Koronavilkun uusimman päivityksen myötä kerätään myös altistusminuutteja.

Mitä muuta voi saada selville?

Asetuksissa myös näkyvä aikaleima tarkoittaa aikaa, jolloin sovellus latasi taustajärjestelmästä paketillisen koronatautiin sairastuneiden ilmoittamia avaimia. Silloin puhelin saa tietoonsa kaikki edellisen latauskerran jälkeen ilmoitetut uudet infektiot.

Annettujen avainten määrä ei liity käyttäjään itseensä, vaan luku kertoo kaikkien sovellukseen edellisenä päivänä Suomessa ilmoitettujen avainten määrän.

Kun joku raportoi tartunnan Koronavilkkuun, sovellus lähettää taustajärjestelmään omat ympäristöönsä lähettämänsä avainkoodit. Avaimia on yksi per päivä, Köykkä selittää.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?