Kimppakivaa ja murhia lestadiolaisyhteisössä! Listasimme 5 syytä katsoa Kaikki synnit -sarjan kakkoskausi – edellistäkin koukuttavampi

Uudelta kaudelta voi bongata mainioita ysärijuttuja sekä edelleen jännän kuuloista Oulun murretta

Matti Ristisen näyttelemä poliisi Jussi Ritola joutuu tiukkoihin tilanteisiin Kaikki synnit -sarjan toisella kaudella.

2.11.2020 21:00

Viime vuonna lanseerattu Kaikki synnit -sarja käynnistyi synkällä hirttokohtauksella. Seuraavaksi siirryttiin miesparin terapiaan. Sitten hypättiin naispoliisin sänkyyn keskelle aktia.

Ensimmäisellä kaudella KRP:n rikostutkijat Lauri (Johannes Holopainen) ja Sanna (Maria Sid) lähtivät selvittämään pienen pohjoissuomalaisen kunnan murhia. Lauri sai tilaisuuden paeta miesystävänsä kanssa käymäänsä terapiaa, mutta samalla hän joutui kohtaamaan menneisyytensä ja kotipaikkakuntansa vaikeudet.

Kun Lauri kertoi kotipaikkakunnastaan Sannalle, hän sanoi lestadiolaisten ”hallitsevan käytännössä koko Varjakkaa”.

Pienen pitäjän murhat ja tiivis lestadiolaisyhteisö ovat kombo, joka voi kuulostaa täysin utopistiselta. Mutta tarinan edetessä henkilöhahmot sekä heidän monimutkaiset suhteensa kietoutuivat toisiinsa luonnollisesti – vastakohdista huolimatta.

Mikä peli nyt on meneillään? Jussi Ritola (Matti Ristinen.) ja Meeri Ritola (Inka Kallén) juhlivat tässä Kari ja Teija Leppihalmeen (Jukka Peltola ja Minttu Mustakallio) kanssa.

Toisen kauden huiput

Kaikki synnit -sarjan toinen kausi on ensimmäistäkin intensiivisempi ja monisäikeisempi.

Ykköskaudelta tuttu poliisi Jussi Ritola (Matti Ristinen) nousee uuden kauden keskiöön vaimonsa Meeri Ritolan (Inka Kallén) kanssa. Jo ensimmäinen jakso sisältää murhia ja intiimiä läheisyyttä, jota kaudella nähdään parisuhdeseksistä kolmen kimppaan.

Mukana on myös entinen palkkasotilas synteineen, hurmoksellinen naisyhteisö ja it-yrityksen pimeä puoli. Uusi kausi tarjoilee hengästyttävän määrän eri teemoja; vähempikin olisi riittänyt. Lopulta tulee fiilis, että tästä sarjasta haluaisi vielä katsoa kolmannen kauden.

Kaikki synnit -ykköskausi tuli Elisa Viihde Aitio -palveluun keväällä 2019. Tänä syksynä se alkoi pyöriä myös Ylellä.

Kuusiosaisen rikosdraaman ensimmäinen kausi oli menestys. Se palkittiin Göteborgin elokuvajuhlien tv-draamakilpailussa parhaana ja ”eniten riskejä ottaneena käsikirjoituksena”.

Toinen kausi saapui elokuvateattereihin lokakuun lopussa. Samalla se tuli nettijakeluun.

Me Naiset kokosi viisi huippujuttua Kaikki synnit 2 -sarjasta:

1. Lestadiolaisuuden kipupisteitä

Lestadiolaisuutta ei ole käsitelty televisiossa liian usein eikä näin todentuntuisesti kuin Kaikki synnit -sarjassa. Tiiviin uskonnollisen yhteisön arkea kuvataan vuoroin mahtipontisena, vuoroin kipuilevana ja sisäänpäin lämpiävänä. Rinnalla tarinassa kulkee myös lestadiolaisuudesta tarpeeksi saanut naisten hurmoksellinen lahko, jonka johtajaa näyttelee Laura Malmivaara.

Laura Malmivaara (oik.) näyttelee naisyhteisön johtajaa.

2. Paluu ysärille

Puhelinkoppeja. Kolikkopajatsoja. Villaisia pääpantoja sekä muhkeita neuleita. Vuoteen 1999 sijoittuva toinen kausi tarjoilee mainion kuvan menneistä vuosikymmenistä, erityisesti ysärin muodista ja sisustuksesta. Kosketusnäytöt ovat vasta tulossa ja ne vaikuttavat vielä todella ihmeellisiltä vimpaimilta – it-huuma ja sen kuvaus on läsnä sarjassa. Mukana on myös nyt hassulta vaikuttavaa millennium-panikointia joditabletteineen.

3. Mikä murre!

”Ookko nää?” ”Ihiminen.” ”Tyhyjillään.”

Sarjan murre niin ykkös- kuin kakkoskaudellakin on joillekin eksoottista, mutta Oulun murteen tuntijat bongaavat sieltä monia tutunkuuloisia ilmaisuja. Eikö ookki ihanaa, kun ohojelmassa puhutaan kivvaa murretta?

 Sarjan murre voi olla eksoottista, mutta Oulun murteen tuntijat bongaavat sieltä tuttuja ilmaisuja.

4. Suomalaisia sielunmaisemia

Sarjassa puhutaan kuvitteellisesta Varjakan kunnasta, joka sijoittuu Oulun liepeille. Kyseessä ei ole esimerkiksi Oulunsalon Varjakka eikä Lumijoen Varjakka, vaikka näiden alueiden lähelläkin draamaa on kuvattu.

Ykköskaudella on paljon kohtauksia, joita on kuvattu kesäpäivien myöhäisinä hetkinä. Näyttelijöiden takana hehkuu välillä pastellitaivas, toisinaan kauniin sininen usva.

Kakkoskauden lumo perustuu pitkälti talvisiin pelto- ja metsämaisemiin. Ah, kuinka raikkaalta näyttääkään luminen luonto. Jussi Jaakonahon tunnelmallinen musiikki ja Samuli Putron tekemät laulut sopivat erinomaisesti taustalle.

Tämä sarja on kyllä hyvää mainosta Oulun seudun lakeuksille.

5. Valkokangaskokemus

Jaksaako televisiosarjaa katsoa leffateatterissa? Vaikka se olisi miten hehkutettu ja oma suosikki.

Suoratoistopalvelun kuukausimaksu tulee edullisemmaksi kuin leffaliput, mutta teatterisali tarjoaa yleensä ylellisemmän elämyksen – ellei viihdy sitten paremmin kotisohvalla.

Lisäksi Kaikki synnit -sarjan ensimmäinen kausi oli niin koukuttavaa katseltavaa, että sen jaksot oli helppo ahmia kerralla. Samanlainen olo tulee kakkoskaudesta. Kuusi jaksoa menee liian nopeasti – katsoipa ne valkokankaalta tai kotona.

Uuden kauden voi lisäksi katsoa itsenäisenä osana, ilman että on nähnyt ensimmäistä kautta. Sen kerronta on elokuvamaista, visuaalista ilotulitusta alusta loppuun saakka.

Miten käy Jussi ja Meeri Ritolan suhteen? Siihen kaivataan vastauksia kolmannella kaudella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?