Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että kuvia muokataan. Kuvanmuokkauksen ympärillä pyörivästä valtavasta bisneksestä kertoo myös se, että monet somevaikuttajat tienaavat hurjia summia presettien eli valmiiden kuvanmuokkausfilttereiden myynnillä.
Kaikki luultavasti myös tiedostavat, ettei Kim Kardashian Westin upea tiimalasivartalo tai Beyoncén silkinpehmeältä näyttävä iho ole niin ”virheetön” luonnossa. Silti järkytyin siitä, mitä minä, kuvanmuokkaustaidoton tavallinen pulliainen, sain aikaan App Storesta löytyneen Facetune-sovelluksen ilmaisominaisuuksilla.
Pyrin muokatulla kuvalla mahdollisimman realistiseen lopputulokseen, jota en ainakaan itse tunnistaisi muokatuksi, jos se tulisi minua vastaan sosiaalisen median kuvavirrassa.
Oikeanpuoleisessa kuvassa olen kaventanut käsivarttani ja vyötäröäni sekä pidentänyt jalkojani, mutta huomaisiko sitä, ellei näkisi alkuperäistä otosta?
Valitsin kuvan, jossa taustalla on mahdollisimman paljon esineitä, jotka voisivat muokatessa vääristyä. Editointi oli kuitenkin tehty naurettavan helpoksi. Muokkasin vyötäröltäni kymmenen senttiä pois alle vartissa.
Kasvojen muokkaaminen oli kehonmuokkaustakin helpompaa.
Pyrin jälleen kerran mahdollisimman realistiseen lopputulokseen. Silti kavensin leukalinjaani, kohotin kulmakarvojani, pienensin nenääni, turvotin ylähuultani ja pehmensin ihoni virheitä.
Kokeilu teki minut epävarmaksi kahdella tapaa: tulin epävarmaksi itsestäni sekä kuluttamastani somesisällöstä.
Katsoessani uutta, muokattua nenääni, näen lähes jokaisen seuraamani somevaikuttajan ja julkkiksen nenän. Ensimmäinen ajatukseni olikin, että tuoltahan sen pitäisi näyttää.
Myös kymmenen senttiä kapeampi vyötäröni leveään lantiooni yhdistettynä näyttää juuri siltä, miltä seuraamani naiset sosiaalisessa mediassa näyttävät. Se, etten olisi tunnistanut omia kuviani muokatuiksi, jos en tietäisi paremmin, sai minut miettimään, miksi otan somevirtani todesta.