Riikka Suomisen kolumni: Yksiavioisuudesta pitäisi varoittaa siinä missä avoimista suhteistakin

”Mediassa avoin suhde saadaan vaikuttamaan usein korvasienten maisteluun verrattavalta riskiltä”, kirjoittaa Me Naisten kolumnisti Riikka Suominen.

Riikka Suominen on helsinkiläinen toimittaja, joka matkasaarnaa vapaan rakkauden iloista.

22.9.2020 11:30

Monogamia on ollut tänä vuonna paljon julkisuudessa. Muun muassa pääministeri Sanna Marin iloitsi hääkommentissaan löytäneensä ”sen oikean”.

Mutta vaikka yksiavioisuus on vahva trendi, niin mikään ihmelääke toimivaan suhteeseen se ei ole. Asiantuntijat varoittavatkin, ettei monogamiaan kannata rynnätä suinpäin. Moni uskoo, että yksi kumppani riittää, mutta jossain vaiheessa arki astuu ovesta.

”Vastanotollani käy valtavasti yksiavioisia pareja”, sanoo kokenut terapeutti.

Näin ei tietenkään oikeasti puhuta yksiavioisista suhteista. Sen sijaan tähän tyyliin kirjoitetaan jatkuvasti juttuja avoimesta suhteesta.

Juttutyyppiin kuuluu toppuutteleva asiantuntija ja lista neuvoja. Onhan kyseessä kuitenkin niin riskaabeli asia kuin parisuhteen tavallista suurempi vapaus.

Jutuissa se saadaan vaikuttamaan suunnilleen raakojen korvasienten maisteluun verrattavalta riskiltä.

Jos holhoavia vinkkilistoja on jaettava, niin ainakin samat neuvot pitäisi antaa kaikille suhteita solmiville. Esimerkiksi näin:

Monogamia ei sovi jokaiselle.

Varmistakaa, että molemmat haluavat yksiavioisen suhteen eikä kumpaakaan painosteta.

Kumppanille pitää antaa aikaa harkita järjestelyä, ja molemmilla osapuolilla pitää myös olla kaikissa suhteen vaiheissa oikeus perääntyä.

Jos yksiavioisuus on tärkeämpää toiselle osapuolelle, miten toteutuu sitä vähemmän haluavan tahto?

Suhteessa on pidettävä huoli itsestä, toisesta ja terveistä rajoista. On tärkeää sopia selvät säännöt.

Puhuminen on parisuhteessa tärkeää, ja erityisen tärkeää se on silloin, jos suhteelta vaaditaan kymmenien vuosien uskollisuutta.

Suljetulla suhteella ei ole edellytyksiä onnistua, elleivät seksuaalisen omistamisen rajat ole molemmille selvät. Säännöistä kannattaa keskustella säännöllisesti, koska mieltymykset sekä huomion ja tilan tarve voivat muuttua vuosien kuluessa.

 Kovin vaihtelunhaluiselle henkilölle ei monogamia sovi.

Kovin vaihtelunhaluiselle henkilölle ei monogamia sovi – ja yllättäviä tunteita voi herätä, vaikka ei ennen tiennytkään olevansa ”ahtaanpaikankammoista” tyyppiä.

Mikäli suhteeseen kuuluu lapsia, joutuu väistämättä miettimään sitä, minkälaisen mallin heille haluaa antaa parisuhteesta. Kannattaa muistaa, että vaikka kumppanin seksuaalisuuden kontrolloinnista ei puhuttaisi perheessä ääneen, lapset vaistoavat enemmän kuin aikuiset ymmärtävätkään.

Tällaisiin vinkkilistoihin on vielä matkaa. Vaikka suomalaisista viitisen prosenttia pitää ihanteenaan monisuhdetta, mediassa yksiavioisuus on edelleen itsestäänselvyys. Niinpä avoimista suhteista julkaistut jutut vain pönkittävät monogamiaa. Niin vaaralliselta touhulta vapaa rakkaus niissä saadaan kuulostamaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?