10 kuvaa todistaa, että Suomen sää se osaa yllättää! Tee testi ja arvaa, missä kuussa sääkuvat on otettu - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

10 kuvaa todistaa, että Suomen sää se osaa yllättää! Tee testi ja arvaa, missä kuussa sääkuvat on otettu

Aina joulua ei erota juhannuksesta. Mutta onneksi siitä(kin) selviää!

Vain meteopaattia häiritsee pieni räntäsade vappuna. Tässä ei nyt ole sellainen henkilö kyseessä.­

18.9.2020 20:00

Joka päivä voi yllättyä! Sellaista on elämä täällä Suomessa, jossa sää voi aamulla herätessä olla mitä tahansa – olipa vuodenaika ja kuukausi mikä tahansa.

Ilmiötä havainnollistavat esimerkiksi Alexander Stubbin Instagram-tilillään tänä vuonna julkaisema kuvapari. Molemmat kuvat on otettu saman päivän aikana huhtikuussa 2020.

Viime vuonna etelässä koettiin jälleen kerran musta joulu. Eikä siinä ole Ilmatieteen laitoksen mukaan mitään ihmeellistä. Nimittäin kuluneen sadan vuoden aikana joka kolmas jouluaatto on ollut Helsingin Kaisaniemessä lumeton. Lapissa asuvien mieleen on ehkä jäänyt vuosi 2000, jolloin pohjoisessa odotettiin lunta ennätyksellisen pitkään.

Joulusään lisäksi moni jännittää vuodesta toiseen myös sitä, millainen sää mahtaa olla vappuna ja juhannuksena. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vappusäät ailahtelevat. Vuosien 1961–2000 välillä Helsingissä on vietetty viidesti lumista vappua. Vuonna 1941 lunta oli jopa 27 senttimetriä. Ivalossa samalla aikavälillä lunta on ollut 22 vappuna.

Myös juhannus on siitä jännittävä juhla, että koskaan ei tiedä, pitääkö kaapista kaivaa uimapuku vai toppahousut. Jotkut eivät ehkä koskaan unohda vuoden 2014 juhannusta. Tuolloin koko maassa oli varsin vilakka sää. Soinissa, Etelä-Pohjanmaalla lämpötila laski juhannuspäivän yönä jopa -1,8 asteeseen.

Sää on sen verran inspiroiva asia, että kaivoimme arkistosta 10 kuvaa eri vuodenajoilta. Testaa arvaatko, missä kuussa kuvat on otettu.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisten sivuilla huhtikuussa 2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?