Roosa Blom, 25, on minimalisti – paljastaa nyt 6 asiaa, joita hän ei osta enää ollenkaan - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Roosa Blom, 25, on minimalisti – paljastaa nyt 6 asiaa, joita hän ei osta enää ollenkaan

Vuosia ekologisesti elänyt Roosa on huomannut, että esimerkiksi talouspaperia ja säilytyskoreja ei hänen tarvitse ostaa.

Roosa Blom on vuosien varrella vähentänyt esimerkiksi kosmetiikan ostamista, ja talouspaperia hän ei käytä enää lainkaan.­

24.7.2020 13:49

Käsi ylös, jos olet viime vuosina marittanut, karsinut ja järjestänyt tavaroitasi ja kotiasi.

Niinpä, aika moni on. Jos yrittää elää niin sanotusti vähemmällä ja kuluttaa maltillisesti, mitkä tavarat arki paljastaa tarpeettomiksi?

Kysyimme minimalistilta ja zero waste -bloggarilta Roosa Blomilta, mitä tavaroita hän ei enää käytä ja osta.

Pälkäneellä asuva Roosa, 25, on pyrkinyt elämään mahdollisimman säästäväisesti ja ekologisesti jo yläasteikäisestä lähtien ja kirjoittaa elämästään blogissaan.

Näitä tavaroita Roosa ei enää osta:

Kosmetiikkatuotteet

”Olen vuosien varrella vähentänyt kosmetiikan ostamista ja käyttöä tosi paljon. Kynsilakkoja, kasvovoiteita tai suihkusaippuaa en ole käyttänyt vuosiin. Olen tehnyt itse deodoranttia soodasta, kookosöljystä ja perunajauhosta. Hoitoaineena käytän vedellä laimennettua omenaviinietikkaa. Tarvittaessa käytän suolasaippuaa.”

Talouspaperi

”Meillä meni pitkään talouspaperia vain pari rullaa vuodessa, enää ei sitäkään. Käytän kestotiskirättejä ja teen vanhoista harsoista, t-paidoista tai pikkupyyhkeistä rättejä. Olen huomannut, että yksi kestorätti imee yhtä hyvin kuin 5–6 palaa talouspaperia.”

Lahjapaperit ja -kassit

”Lapsen myötä lahjoja ja synttärikutsuja tulee paljon. Säästän meille tulleet lahjapaperit ja -kassit ja käytän ne uudelleen.”

Siivousaineet

”Käytän siivouksessa lähinnä yleispuhdistusainetta, jota teen itse etikasta, vedestä ja sitruunasta. Joskus käytän myös palasaippuaa tai muita luonnollisia saippuoita.”

Tuorekelmu

”En ymmärrä, mihin tuorekelmua tarvittaisiin. Jos esimerkiksi ruokaa jää yli, laitan sen pieneen astiaan ja lautasen päälle. Tarvittaessa käytän mehiläisvahakääreitä, joita voi tehdä myös itse.”

Säilytysjärjestelmät, -korit ja -rasiat

”Karsin koko ajan tavaraa, ja olen päättänyt, etten enää osta järjestystä luodakseni muovilaatikoita, -koreja tai muita säilytystavaroita. Säilytyslaatikoita ja -rasioita voi tehdä itse pahvi- tai kenkälaatikoista ja esimerkiksi kaurahiutalepurkeista, jäätelörasioista sekä lasipurkeista.”

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?