Mies kuin lintuemo – erikoinen yksityiskohta yhdistää Dannya ja juuri eronnutta Rennyä

Kun nuori, pörröinen untuvikko ja kokenut hautoja kohtaavat!

Heissä on jotain yhteistä.

5.8.2020 12:59

Parisuhteen päättyminen on muutenkin kamalaa, mutta nykyaika tekee siitäkin ultrakamalaa: erotessa kuuluu nykyään julkaista hempeä tiedonanto, jossa todetaan, että ystävinä erotaan ja keskinäinen kunnioitus säilyy – vaikka kyynikko sanoisi tässä kohtaa, että varmasti ei säily!

Virkistävän kulman 2020-luvun eroon tarjoaa ohjaaja Renny Harlin, 60, joka kertoi Ilta-Sanomissa eronneensa 25-vuotiaasta naisystävästään, koska oli tullut aika ”antaa nuoren Kayn avata siipensä ja lentää kohti omia unelmiaan”.

Samanlaista lintuemotematiikkaa on muuten käyttänyt myös laulaja Danny, 77, suhteestaan Erika Vikmaniin, 27.

– Olen sitä mieltä, että hän on lintu, joka lähtee kohta lehahtamaan omille siivilleen ja pärjää siinä. Niin kauan olen iloinen, kun voin olla avuksi, Danny puhui Erikasta Vain elämää -ohjelmassa vuonna 2018.

Rennyn ja Dannyn kielikuva aikuisesta miehestä lintuemona sykähdyttää. Mistä on kysymys? Avatkaamme ajatusten siivet spekuloinnille!

7 kysymystä, jotka heräävät:

1. Milloin lintuemo-tyyppisen miehen hautoma untuvikko on valmis maailmaan? Onko aika lentää pois, kun on oppinut saalistamaan? Laulamaan? Pärjäämään elämässä? Kumpi päättää oikean lähtöhetken, emo vai poikanen?

2. Päädytäänkö emo–poikanen-suhteessa vääjäämättä pisteeseen, jossa edessä on toisen lennähdys pois? Vai onko vaihtoehtona esimerkiksi rengastus, loppuelämä pesässä tai häkkiin sulkeminen?

3. Rennyn aikaisemmista poikasista Laura Dern lentelee nykyään näyttävästi omilla siivillään. Hän näyttelee uudessa Pikku Naisia -elokuvassa itsekin eräänlaista lintuemoa eli Marchin tyttöjen äitiä! Voi vain kuvitella, miten hyvät lähtökohdat Rennyn siiven alla on saatu uljaaseen, feministiseen tulkintaan Marmee Marchista.

4. Minkä ikäinen ihminen kelpaa nuoren naisen keinoemoksi? Voiko olla alle viisikymppinen? Entä poikanen, haittaako jos on jo kypsässä keski-iässä, jos silti tuntee itsensä vielä nuoreksi kotkaksi?

5. Onko ”aika antaa X:n nousta siivilleen” uusi erotrendi, vähän kuin niin sanottu tietoinen irrottautuminen? Gwynethin ja Chrisin ”conscious uncoupling” -erosta onkin jo vuosikausia.

6. Voisiko tämän kielikuvan nyt ottaa käyttöön laajemmin: eikö ”päästin Reiskan nousemaan omille siivilleen” kuulostakin paljon paremmalta kuin ”jätin Reiskan” tai ”Reiska vaihtoi minut nuorempaan”?

7. Mitä ihmettä se Tarja Smura oikein näki vuonna 1993, juuri ennen kuin nousi omille siivilleen?

Juttu on julkaistu aikaisemmin Me Naisissa 31.1.2020

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?