Suomen kielen ärsyttävin väärin kirjoitettu sana on nyt valittu – yli 4 500 suomalaista paljasti inhokkinsa

Kirjoitus- ja kielivirheet aiheuttavat ärsytystä. Me Naisten kysely paljasti, mikä väärin kirjoitettu sana kiukuttaa suomalaisia eniten.

Ärsyttävät sanat voivat saada ”pään räjähtämään”.

15.9.2019 12:19

Me Naiset etsi taannoin suomen kielen ärsyttävintä sanaa. Nettikysely oli hitti – siihen vastasi yli 10 000 suomalaista.

Oikeakielisyyden ystävät purkivat samalla vuolaasti tuntojaan. He kuvailivat, miten ärsyttävät sanat ”saavat pään räjähtämään”, ”aiheuttavat näppylöitä” ja ”ovat silkkaa kidutusta sielulle”.

Tuolloin kaikkein ärsyttävimmäksi sanaksi valittiin ylivoimaisella äänivyöryllä läpändeeros. Koko listan kyseenalaisista voittajista löydät täältä.

Tällä kertaa tartuimme toiseen oleelliseen suomen kielen ystäviä mietityttävään asiaan: mikä on kaikkein ärsyttävin väärin kirjoitettu sana?

4 500 ääntä kiukuttaville kielivirheille

Kokosimme kyselyyn listan sanoista, jotka kirjoitetaan usein väärin. Väärin kirjoitettujen sanojen etsimisessä auttoivat lukijamme.

Kyseenalaiseksi voittajaksi äänestyksessä kiri ketä-sanan käyttäminen, kun sen paikalla pitäisi olla kuka.

Osa äänestäjistä huomautti, että kyseessä ei ole niinkään kirjoitusvirhe vaan kielioppivirhe. Ketä on kuka-pronominin partitiivi, mutta osa suomalaisista hahmottaa sen nominatiiviksi eli perusmuodoksi.

– Minua olen kaupassa. Miestäni on komea ihminen. Missä häntä viipyy? Kuulostaako partitiivin käyttö fiksulta noissa lauseissa? Ei. Sama juttu sanan ’ketä’ kanssa.

Osin ketä-sanan yleisyys selittyy murreseikoilla. Sitä käytetään usein kuka-sanan tilalla Lounais- ja Länsi-Suomessa. Eräs äänestäjä puolustikin sen käyttöä:

– Ketä on Turun murretta, ei tyhmyyttä tai väärin kirjoitettua.

Toisten kyselyyn vastanneiden ketä-sana on peräisin Helsingistä, ja onkin näytteitä siitä, että sitä on käytetty stadin slangissa jo 1920-luvulla.

– Murteet ovat mahtavia! Mutta kirjoitettuna, kun pitäisi puhua selkokielellä, ei niitä sovi käyttää. Kieliopillisesti täysin väärä ilmaisu, kiteytti yksi äänestäjä.

Mitkä muut sanat ja niiden väärät kirjoitusasut ärsyttävät suomalaisia? Katso kyseenalainen kärkikymmenikkö täältä.

Lue myös:

Ärsyynnytkö muiden kielioppivirheistä? Se paljastaa yhden puolen luonteestasi, kertoo tutkimus

Suomalainen! Tässä tulee 12 kompasanaa, jotka moni sanoo aina vain väärin – katso, osaisitko itse

Osaatko suomen kieltä ihan oikeasti? Jos saat tästä yhdyssanatestistä yli 12 oikein, homma on sillä selvä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?