Elina tapasi Lahden MM-kisoissa italialaisen hiihtäjän ja rakastui – sitten hän teki rohkean ratkaisun, joka mullisti elämän totaalisesti

Elina Larinto, 30, oli Lahdessa vuoden 2017 hiihdon MM-kisoissa kannustamassa mäkihyppääjäveljeään, kun hän tapasi italialaisen Raffaelen. Alkoi lomaromanssi, josta kehkeytyi pian jotain paljon syvempää – niin nopeasti, että lähipiiriä hieman hirvitti.

Elina Larinto kohtasi rakkauden täysin odottamatta kesken hiihdon MM-kisojen vuonna 2017. Parisuhde ammattiurheilijan kanssa vaati uskallusta irtautua tutusta arjesta Suomessa. ”Kaiken taakse jättäminen ei tuntunut minusta riskiltä, sillä olin hyvin varma jutustamme.”

”Oh my god, miten ihana mies.”

Näin Elina Larinto ajatteli, kun hän näki italialaisurheilija Raffaele Buzzin Tinderissä. Komea, tummapiirteinen ja sporttinen mies hurmasi yhdellä silmäyksellä.

Ainoa miinus oli se, että italialaiskomistus oli tuolloin 24-vuotiasta Elinaa kolme vuotta nuorempi. Ikäeron vuoksi Elina oli vähällä pyyhkäistä miehen profiilin bittiavaruuden syövereihin.

Onneksi hän ei tehnyt niin, sillä samalla sivu suun olisi mennyt loppuelämän rakkaus.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin Elina ja Raffaele ovat naimisissa ja asuvat saman katon alla Pohjois-Italiassa, aivan Slovenian ja Itävallan rajalla.

Kuumottava ensikohtaaminen hiihtokisoissa

Romanssi sai toden teolla alkunsa Lahden hiihdon MM-kisoista vuonna 2017.

Elina oli vaihtanut Tinderissä pari viestiä Raffaelen kanssa ja saanut tietää, että mies oli parhaillaan Lahdessa MM-kisojen vuoksi. Raffaele kisasi Italian maajoukkueessa yhdistetyssä hiihdossa.

Elina oli katsomossa kannustamassa mäkihyppääjä-veljeään perheensä kanssa. Kisan tuoksinassa hän laittoi Raffaelelle Tinderissä viestin, jossa hän ehdotti, että mies voisi tulla tervehtimään häntä yleisöön. Viestissä Elina ei maininnut olevansa äitinsä ja serkkunsa seurassa.

Ensikohtaamisesta muodostuikin varsinainen tulikoe:

– Perheeni kohtaaminen heti ensikättelyssä oli Raffaelelle shokki. Isänikin pöllähti paikalle, mikä sai Raffan kauhistumaan entistä kovemmin, Elina muistelee.

Elinaa Raffaelen hämmennys huvitti ja sykähdytti.

Kymmenenpäiväisten MM-kisojen aikana kaksikko tapasi muutamia kertoja. Kun Raffaelella oli vapaa ilta, Elina kävi salaa nappaamassa miehen tämän majapaikasta autonsa kyytiin, jotta toisistaan hullaantunut kaksikko pääsi livistämään omille teilleen.

Molemmat olivat kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että kyse oli vain hetken hauskanpidosta.

– En ollut lainkaan aikeissa vakiintua. Olimme sopineet parhaan ystäväni kanssa, että pitäisimme villin sinkkukesän, eikä poikaystäville olisi sijaa.

Kun Raffaele palasi kotiin MM-kisojen jälkeen, Elina huomasi olevansa surullinen.

– En halunnut, että lomaromanssi loppuu. Jatkoimme yhteydenpitoa päivittäin viestien ja videopuhelujen muodossa.

Juttu tuntui heti oikealta.

Kun Raffaelen kisakausi läheni loppuaan maaliskuussa, hän osti lentoliput Suomeen viettääkseen viikon Elinan luona.

– Olihan se kuin olisi ostanut sian säkissä, sillä hädin tuskin tunsimme toisiamme. Juttu tuntui kuitenkin heti oikealta.

Myöhemmin keväällä Elina ja Raffaele tapasivat uudelleen Barcelonassa. Lomareissulla he päättivät olevansa tästedes pariskunta.

Kuva on vuodelta 2017, kun Raffaele saapui viikon lomalle Lahteen hieman MM-kisojen jälkeen.

Uhrauksia rakkauden eteen

Etäsuhde ammattiurheilijan kanssa ei ollut helppoa. Raffaele treenasi ahkerasti talviolympialaisia varten, ja tapaamiset piti ajoittaa leirien ja kisojen ulkopuolelle. Elinaa sitoi Suomessa opettajan työ, jonka hän oli vastikään aloittanut. Kalenterista oli vaikea löytää aikaa näkemiselle.

– Talvella kului kolme kuukautta, ettemme kyenneet näkemään ollenkaan. Se oli raastavaa ja raskasta, Elina kertoo.

Joulukuun korvilla Elina teki päätöksen. Kun Suvivirren viimeiset soinnut kajahtaisivat ilmoille keväällä 2018, hän pakkaisi tavaransa ja koiransa ja muuttaisi Raffaelen luokse Italiaan pieneen vuoristokylään. Taakse jäisivät vakityö sekä asunto Suomessa.

Suhteen kohtalo oli minun käsissäni.

Osa lähipiiristä suhtautui Elinan päätökseen kriittisesti ja epäillen, mutta Elinaa suuri hyppy ei pelottanut. Veljensä mäkihyppyuraa seuranneena hän tiesi, miten tiukkaa ammattiurheilijan arki oli. Suhteen elossa pitäminen vaatisi sitä, että Elina jättäisi Suomen taakseen.

– Oli selvää, ettei suhde toimisi siten, että odottelen aina niitä muutamia viikonloppuja, kun Raffalla on vapaata. Suhteen kohtalo oli minun käsissäni. Lopulta ei ollut muita vaihtoehtoja kuin jättää kaikki taakse.

Etäsuhde kahden maan välillä vaati paljon matkustelua. Heinäkuussa 2017 Elina matkusti kolmeksi viikoksi Italiaan Raffaelen luokse. Silloin hän oli tuntenut tämän vasta alle puolen vuoden ajan.

Karikkoinen alku Italiassa

Kahden vuoriston välisessä laaksossa sijaitseva Tarvision kylä erosi suuresti vilkkaasta Helsingistä, jossa Elina oli viettänyt opiskeluvuotensa.

Rauhallisessa neljäntuhannen asukkaan pikkukylässä oli vaikea löytää töitä koulutuksesta huolimatta. Paikallisista vain harva osasi englantia, eikä Elina puhunut sanaakaan italiaa tai saksaa, joka oli asiakaspalvelutyössä toiseksi yleisin kieli.

Lopulta Elina eli vuoden Italiassa työttömänä.

– Jouten olo turhautti, ja olin todella riippuvainen Raffaelesta. Hän oli koirani lisäksi ainut asia, mitä minulla koko maassa oli. Kun hän lähti työreissuilleen, hypin kotona ympäri seiniä. Yhtälö ei ollut kestävä.

Siksi Elina ei epäröinyt, kun hänelle tarjottiin vuoden mittaista äitiysvapaan sijaisuutta Suomesta vuonna 2019. Elina muutti takaisin, ja parisuhde muuttui jälleen etäsuhteeksi.

Kaukorakkautta ei kuitenkaan kestänyt vuotta kauempaa. Kun koronapandemia valtasi maailman vuonna 2020, Elina palasi Italiaan.

Pyörälenkit, vaellusretket ja talviajan hiihtovaeltaminen ovat pariskunnan yhteinen harrastus. Kuvassa he ovat Tarvisiossa vaeltamassa vuonna 2021.

Uusi kulttuuri kasvattaa

Nyt Elina on asunut Pohjois-Italiassa kolme vuotta ja puhuu jo kieltä sujuvasti.

Töitä hän löysi naapurimaa Itävallassa sijaitsevasta englanninkielisestä päiväkodista ja esikoulusta. Työmatka Tarvision kylästä Itävallan Klagenfurtiin on noin 65 kilometriä.

Vakituinen työ on tuonut Elinan arkeen toivottuja rutiineja ja sosiaalisia kontakteja, mutta läheisiä ihmissuhteita Italiassa on ollut vaikeaa solmia. Suomesta Elina ikävöikin eniten ystäviään ja läheisiään.

Moni ihmettelee, miksi olen muuttanut Italiaan – Suomihan on maailman onnellisin maa.

Hyvän päivän tuttuja pienessä kylässä sen sijaan riittää. Elinan suomalaisuus herättää uteliaiden paikallisten keskuudessa paljon kysymyksiä.

– Moni ihmettelee, miksi olen muuttanut Italiaan, kun Suomi on maailman onnellisin maa. Usein myös oletetaan, että olen todella varakas, koska olen kotoisin Pohjoismaista.

Elina kertoo, että vieraassa maassa asuminen ja ammattiurheilijan kumppanina oleminen ovat opettaneet hänelle yksin olemisen taitoa.

– Olen luonteeltani ekstrovertti. Aiemmin en voinut sietää yksin oloa, mutta nykyään nautin omasta ajastani, kun Raffa on matkoilla. Kielitaitoni karttuessa olen voinut elää itsenäisempää arkea ja saanut uudenlaista itsevarmuutta. On ollut hienoa löytää uusia puolia itsestään näin aikuisiällä.

Unelmahäät vuoristomaisemissa

Elina ja Raffaele juhlivat häitään viime kesänä. Seremonia järjestettiin Italiassa vuoren juurella olevalla pellolla, jonka laduilla Raffaele käy talvisin hiihtämässä.

Hääpäivänä lämpöasteita oli yli 30.

– Häihin saapuneet vieraat Suomesta eivät tajunneet, miten voimakas auringonpaiste vuoristomaisemissa voi olla. Seremonian jälkeen vastassa oli punakaksi palanutta juhlaväkeä.

Pariskunta vihittiin Italian Tarvisiossa 18.6.2022. Vihkimisen suoritti Raffaelen serkku Alessandro. Suomalainen minttuviina oli häissä suuri hitti italialaisten keskuudessa. Nykyään Raffaelen sukulaiset tilaavat sitä kotiin netistä.

Häihin saapui noin 90 vierasta sekä Italiasta että Suomesta. Häämatkaa pariskunta vietti eksoottisissa maisemissa Mauritiuksella.

Tulevana kesänä pariskunta aikoo viettää ensimmäistä hääpäiväänsä Saimaan rannalla mökkimaisemissa Elinan perheen ja ystävien kanssa.

Elina ja Raffaele haaveilevat siitä, että voisivat vielä joskus asua Suomessa. Joka kesäiset visiitit mökkeilyineen ja järvikalastamisineen ovat nimittäin saaneet italialaismiehen hullaantumaan Suomeen täysin. Perinneherkutkin maistuvat Raffaelelle:

– Erityisesti hänen sydäntään lähellä ovat Fazerin sininen, karjalanpiirakat ja salmiakki, jota hän hamstraa Suomesta pussitolkulla.

Toisaalta Elina uskoo, ettei pitkän ja pimeän talven sietäminen olisi helppoa Italian ympärivuotiseen aurinkoon tottuneelle miehelle.

– Ihanteellista olisi, että asuisimme kesät Suomessa ja talvet Italiassa. Taloudellisesti järjestely vaatisi todella hyviä tuloja. Aika näyttää, miten haave toteutuu. Itse olen valmis pakkaamaan tavarani koska vain ja muuttamaan minne vain Raffan kanssa.

Lue lisää: Risto ja Aila ovat olleet 54 vuotta yhdessä ja kokeneet pitkän lapsettomuuden – joka iltaan kuuluu liikuttava ele kylppärissä

Lue lisää: Anni Vuohijoki erosi ja päätyi poikkeukselliseen asumisratkaisuun – nyt Annin ja Sami-exän luona asuu myös Erkki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?