Kun Marika ihastui työkaveriinsa, hän näytti puolisolleen kuvan tästä – asiantuntijalta selkeä neuvo, mitä tehdä, jos ihastuu parisuhteessa

Se, että tuntee ihastusta, ei tarkoita, että pitäisi pettää – tai että edes haluaisi tehdä niin, seksuaaliterapeutti Maria Linkoaho-Nordling sanoo.

Ihastuminen on ihmisille tyypillistä ja varsin normaalia.

13.3. 7:00

Uusi työkaveri oli mukava ja komea – ja hänellä oli tapana vitsailla Marikalle, 44. Vitsailu tuntui Marikasta imartelevalta, koska mies ei tehnyt sitä kaikkien kanssa.

Marika ihastui.

Ihastuminen jäi yksipuoliseksi, eikä Marika koskaan kertonut tunteistaan. Kumppanilleen Marika asiasta kuitenkin kertoi. Hän oli ollut suhteessaan yhdeksän vuotta.

– Näytin jopa miehelleni somesta ihastukseni profiilikuvan, ja keskustelimme hyvässä hengessä siitä, onko hän komea vai ei, Marika kertoo. Hän on yksi Me Naisten kyselyyn vastanneista.

En haluaisi jättää kumppaniani – enkä voi tehdä ihastukselleni mitään.

Kyselyssä tiedustelimme, millaisia kokemuksia suomalaisilla on ihastumisesta parisuhteessa, miten ihastuminen heidän suhteeseensa vaikutti ja kertoivatko he asiasta kumppanilleen.

Moni kyselyyn vastannut kertoo hämmentyneensä tunteistaan, joita ihastuminen aiheutti. Ihastuminen voi saada aikaan huonoa omaatuntoa, syyllisyyttäkin.

– Haluaisin tutustua ja lähentyä lisää uuden tuttavuuden kanssa, mutta koen myös syyllisyyttä tilanteen vuoksi. En haluaisi jättää kumppaniani – enkä voi tehdä ihastukselleni mitään, pohtii 27-vuotias Kaisa.

Ihastuminen on normaalia

Miten ihastumiseen kannattaisi suhtautua, jos on parisuhteessa? Tämä kysymys tulee eteen viimeistään siinä vaiheessa, kun ihastuu. Joutuu miettimään, mikä omassa parisuhteessa on sallittua, mikä kiellettyä.

– Sanoisin, että 99,9 prosenttia ihmisistä ei tykkää siitä, että kumppani ihastuu muihin, sanoo seksuaaliterapeutti Maria Linkoaho-Nordling Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksesta.

Ihastuminen on kuitenkin ihmislajille tyypillistä ja varsin normaalia. Satunnainen vastaantulijakin voi saada miettimään, että wau, mikä tyyppi.

– Hakisin laajaa hyväksyntää sille, että tällaisia ihmisiä me ollaan, Linkoaho-Nordling sanoo.

– Ihmissuhteisiin voisi lähteä sillä moodilla, että ensin keskustellaan, mikä on sallittua ja mikä ei.

Naamani vääntyi valtavaan hymyyn, kun kuulin edes hänen nimensä mainittavan. Hullaannuin aivan täysin hänen komeudestaan, mutta eniten kuitenkin siitä, että ymmärsimme toisiamme, puhuimme samaa kieltä. Olimme arjen yläpuolella. Pieniä varastettuja hetkiä. Pia, 42

Ihastuminen vahvisti suhdetta

Me Naisten kyselyyn vastanneista valtaosa kertoo ihastumisen vaikuttaneen heidän parisuhteeseensa.

Ystävänsä kaveriin ihastunut Maarit, 42, kertoo ihastuksen vahvistaneen tunnetta siitä, että hän haluaa pysyä liitossaan.

– Kunhan vain uskallan puhua myös oman puolisoni kanssa aroista, herkistä ja vaikeista asioista, Maarit kertoo.

Ihastuksensa kanssa Maarit pystyi keskustelemaan vaikeistakin asioista. Se vaikutti lopulta hänen parisuhteeseensa.

– Toista ei enää pitänyt itsestään selvyytenä eikä suostunut itsekään olemaan enää itsestäänselvyys.

Ihastus oli viimeinen niitti eropohdinnoilleni.

Myös Annukka, 43, kertoo ihastumisella olleen lähinnä hyviä vaikutuksia.

– Itsetuntoni koheni, ja toisaalta halusin myös tuoda sitä positiivista fiilistä omaan parisuhteeseen.

Annukka ihastui ulkomaiseen työtoveriinsa, kun hänen parisuhteessaan meni huonosti. Kumppanilleen hän ei asiasta kertonut.

– Enkä kerro. En myöskään haluaisi tietää hänen ihastuksistaan.

Uskon, että ihastuminen on vain tunne. Niitä tulee ja menee, eikä siitä ole haittaa niin kauan kuin sen eteen ei tee mitään. Heidi, 37

Ihastuminen erotti

Joskus ihastuminen uuteen ihmiseen voi johtaa siihen, että parisuhde päättyy eroon. Näin kävi Sadulle, 46.

Satu oli pitkään ollut vailla läheisyyttä ja seksiä avioliitossaan. Hänellä ja puolisolla oli myös riitoja, ja Satu koki, ettei aviomies juurikaan kysellyt hänen kuulumisiaan.

– Tuli tunne, että näinhän sen pitäisi olla, ja että tuota minä olen kaivannut: kiinnostusta, iloa ja yhteen hiileen puhaltamista. Ihastus oli viimeinen niitti eropohdinnoilleni. Jos voi ihastua niin vahvasti, että se kestää vuosia, eikä vastaavia tunteita ole omaa aviomiestä kohtaan, lienee viisainta erota, Satu sanoo.

Satu paljasti tunteensa ihastukselleen vasta eron jälkeen. Tunteet eivät olleet molemminpuolisia.

– Kiitin häntä kuitenkin silmieni avaamisesta sille, mitä parisuhteelta jatkossa toivon. Ex-aviomieheni ei olisi näitä toiveita pystynyt täyttämään, olemme sen verran erilaisia.

”Ihastuminen on ihanaa”

Kun ihminen ihastuu, hormonit alkavat hyrrätä. Hullaantuminen voi olla aikamoinen kemikaalicocktail.

Ikuisesti euforia ei kuitenkaan kestä. Tutkimukset antavat osviittaa siitä, että hormonimyllerrys menee ohi tietyn ajan kuluttua. Sen jälkeen alkaa suhteen muodostamisen vaihe, jos se on muodostuakseen.

Lissun, 37, mielestä ihastuksia tulee ja ne pitää sallia.

– Se, miten niiden kanssa toimii, on sitten valinta. Parhaimmillaan ne ovat vain flirtin tuomaa iloa arkeen ja jäävät siihen. Minulla kaikki ovat menneet ajallaan ohi.

Lissu ei pidä puolisonsa ihastumisia minkäänlaisena uhkana.

– Jos puolisoni on ihastunut toiseen, pidän sitä ihan tavallisena – ja jollain tapaa jopa toivottavana siinä mielessä, että joku elämänilo ja energia pysyy hänessäkin. Ihastuminen on ihanaa, ja sen voi ottaa pelkästään myönteisenä asiana.

Miksi olisin kertonut?

Lissu kertoo ihastuneensa työtovereihinsa sekä satunnaisiin baarissa ja harrastuksissa kohtaamiinsa ihmisiin. Kaikesta hän ei ole puolisolleen suoraan kertonut.

– Miksi olisin kertonut? Kyseessä ovat omat sisäiset ajatukseni ja tunteet, jotka eivät kuitenkaan ole olleet sellaisia, että pohtisin eroa tai kumppanin vaihtamista toiseen. En kuitenkaan ole erityisesti salaillut tai peitellyt mitään, vaan innoissani kertonut uusista ihmisistä. Hän on saattanut arvata, että pientä ihastusta on. Olen sellainen ihminen, joka ihastuu ja innostuu helposti.

Pohdinta paikallaan

Ennen kuin säntää ihastuksen tunteista tekoihin, kuten uskottomuuteen, kannattaa seksuaaliterapeutti Maria Linkoaho-Nordlingin mukaan pysähtyä.

– Kakkukin tehdään tarkoilla mitoilla ja mietitään. Harkinta ei ole huono asia, Linkoaho-Nordling sanoo.

Jos tuntee ihastusta, se ei tarkoita, että pitäisi pettää tai että edes haluaisi tehdä niin.

Mikäli esimerkiksi seksi ei suju omassa suhteessa, asiasta kannattaa puhua kumppanin kanssa sen sijaan, että hyppäisi suin päin sivusuhteeseen.

– Se, että tuntee ihastusta ei tarkoita, että pitäisi pettää – tai että edes haluaisi tehdä niin, pohtii puolestaan Marika.

– Ihastuksen voi kokea vain arkea piristävänä tunteena.

Olisiko kumppanille syytä joka tapauksessa kertoa ihastuksesta?

– Älä kerro. Ihastuminen voi keventää omaa arkea, ja kotona voi olla parempi puoliso, Linkoaho-Nordling sanoo.

– On outoa, jos ei voi käydä kiinnostavan ihmisen kanssa lounaalla ilman sen miettimistä, onko pettämässä.

Lue lisää: Pitkissä parisuhteissa on kolme vaihetta – yhdessä niistä kipuillaan eniten, sanoo asiantuntija

Lue lisää: Valeria ja Janne palasivat yhteen 11 kuukauden eron jälkeen – ratkaiseva hetki eteisessä muutti kaiken

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?