Hanna Pakarinen meni lukioon – teki päätöksen yhdessä yössä, ja alku oli vaikea

Hanna Pakarinen on nykyään lukiolainen. Hän kertoo Me Naiset Radiossa nauttivansa opiskelusta, ja ylioppilasjuhlien varallekin on jo suunnitelma valmiina.

Lukiokaverit eivät ole vielä tunnistaneet Hanna Pakarista laulajaksi, mutta pian ehkä tunnistavat. Hanna tekee opiskelustaan Tiktok-videoita.

17.2. 14:58

Muusikko Hanna Pakarinen kertoo Me Naiset Radion haastattelussa menneensä lukioon.

– Kyllä, mie oon lukiolainen, Hanna iloitsee Ida-Liina Huurtelan haastattelussa.

1990-luvulla Lappeerannan ammattikoulun käynyt Hanna on ammatiltaan prosessinhoitaja. Ennen muusikon uraansa hän kertoo olleensa töissä paitsi trukkikuskina, myös vaneritehtaalla ja sahalla.

Hanna kertoo olevansa ylpeä ”amislainen”, mutta vuosien varrella ajatus lisäopiskelusta alkoi kiinnostaa.

– Mie luen Wikipediaa ja rakastan maantietoa ja historiaa ja tällaista. Olen miettinyt ihan hirveän kauan, miten kivaa olisi mennä lukioon.

Lopulta päätös syntyi yhdessä yössä, kun Hanna sai kuulla muusikkoystävänsä valmistuvan ensi keväänä jatko-opiskeluistaan.

– Hän on viisikymppinen ihminen, on perhe ja kaikki. Olin, että herranjumala. Menin kotiin ja sanoin miehelleni, että mie meen lukioon.

Nyt olen innoissani, ettei tarvitse puoleen tuntiin miettiä mitään muuta kuin yhtälöitä.

Hanna aloitti opiskelun Eiran aikuislukiossa joulukuun alussa. Ensimmäisen jakson hän suoritti etäkursseja lukemalla, mutta huomasi pian, että esimerkiksi fysiikan opiskelu itsenäisesti tuntui hankalalta. Hän pyysi ystävältään tukiopetusta. Osaamattomuus tuntuu Hannasta kuitenkin hyvältä.

– Muistan, että teini-ikäisenä hävetti, jos ei tiennyt jotakin tai pysynyt mukana. Nyt olen vain innoissani, ettei tarvitse puoleen tuntiin miettiä mitään muuta kuin yhtälöitä. Se on itse asiassa aikuiselämässä aika virkistävää.

Opettelun paikka on ollut se, ettei Hanna aja itseään loppuun pänttäämällä liikaa liian nopeasti. Hän kertoo olevansa taipuvainen uupumukseen.

– Pitää ajatella, että tätä ei tehdä viikossa tai kuukaudessa. Menen tunti kerrallaan. Päivä koittaa, kun saan lakin päähän, ja on neljä vuotta aikaa. Se on magee juttu.

Koulukaverit eivät tunnista

Hanna aloitti tällä viikolla läsnäopiskelun koulussa. Hän kertoo olevansa tohkeissaan siitä, että saa kulkea reppu selässään muiden opiskelijoiden joukossa.

Me Naiset Radion juontaja Ida-Liina Huurtela kysyy, tunnistavatko Hannan opiskelijakaverit häntä artisti Hanna Pakariseksi.

– Suurin osa koulukavereista on maahanmuuttajia, eli he eivät tiedä, kuka minä olen. Ja toinen porukka on parikymppisiä, jotka eivät tiedä kuka olen, koska ovat niin nuoria, Hanna sanoo ja nauraa.

– Tai kyllä joku saattaa tietää, mutta suomalaiset on ihania siinä, että täällä ei ole sellaista ”statusta”. Presidenttikin voi lentää turistiluokassa tarvittaessa tai kävellä kadulla. Täällä saa ihminen aika rauhassa olla ja kunnioitetaan tilaa.

Kohta nuoret koulukaverit saattavat tosin kuulla, että tunneilla vieressä istuu tunnettu artisti:

– Aloin tehdä Tiktokiin koulupäiväkirjaa. Jos ne lähtevät trendaamaan, kyllä ne nuorisolaisetkin varmaan kohta tietää.

Ylioppilaslahjaksi ruskeita kirjekuoria

Hanna kertoo, että hänen tavoitteensa on kirjoittaa lukiosta hyvät paperit. Se voisi luoda mahdollisuuden myös jatko-opinnoille yliopistossa.

– Saatan mennä lukemaan vaikka maantietoa. Rakastan sitä ajatusta ja tunnetta, että kaikki on taas mahdollista.

Hanna on ehtinyt opiskella vasta muutamaa ainetta. Erityisen paljon hän pitää maantiedosta, ja odottaa innolla myös historian tunteja.

– Aikuisopiskelijalla on lukiossa tietynlainen etulyöntiasema, sillä kokemusta on ehtinyt kertyä elämän varrella monista asioista ja aihepiireistä. Yleistieto tavallaan auttaa aika paljon, hän pohtii.

Odotan sitä, että pääsen penkkareihin!

Entä onko Hanna suunnitellut jo tulevia ylioppilasjuhliaan?

– Jossain aiheessa se oli pelkästään ajava ajatus mennä lukioon, että saan lakkiaiset. Olen miettinyt jo sen, että haluan kutsutuilta pelkkiä ruskeita kirjekuoria, joissa on rahaa.

– Ystäväni Kristiina Wheeler on luvannut esittää laulun juhlissa. Ja sitten siellä juodaan vähän väljähtänyttä Elyséetä. Mutta todellakin pidän lakkiaiset. Ja odotan sitä, että pääsen penkkareihin! Aikuisopiskelijoilla penkkareissa oma kuorma-auto.

Vanhojen tansseja ei aikuislukiossa järjestetä, mutta Hannalla on tähän ratkaisu valmiina.

– Olen ilmoittanut miehelleni, että me pistetään puvut päälle ja pidetään tosi vanhojen tanssit ja käydään tanssimassa jossain puvut päälle. Hän on ollut lukiossa ja osaa tanssia. Teen ehkä Tiktok-videon siitäkin.

Lue lisää: Kysyimme, mitä L:n ylioppilaista tuli, ja näin lohdullisesti he vastasivat – ”Toivoisin, että olisin ollut ennemmin M- tai E-papereiden oppilas”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?