Tiina Nopola siskonsa Sinikka Nopolan kuolemasta – kaikki muuttui, kun Sinikka sairastui: ”En olisi koskaan uskonut, että näin käy”

Kirjailija Tiina Nopola menetti läheisen isosiskonsa Sinikan kaksi vuotta sitten, ja yhä edelleen asiasta on vaikea puhua. –Kriisissä paljastuu, että meissä ihmisissä on voimaa enemmän kuin luulemme.

Tiina Nopolan elämä muuttui peruuttamattomasti kaksi vuotta sitten, kun hänen isosiskonsa Sinikka kuoli. ”Työnsä kautta Sinikka on selvästi koskettanut monien ihmisten elämää.”

15.2. 7:00

Kirjailija Sinikka Nopolan menehtyminen vaikeaan sairauteen kaksi vuotta sitten oli järkytys monille. Syvimmin suru kosketti luonnollisesti läheisiä: kolmekymppistä poikaa Matiasta, yli satavuotiasta äitiä Orvokkia sekä sisko Tiina Nopolaa puolisoineen ja tyttärineen.

Vaaleatukkaiset, nauravaiset Nopolan kirjailijasiskokset tunnetaan parhaiten rakastetuista, humoristisista lastenkirjasarjoista: Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä.

Siskokset olivat vuosia tuttu näky kulttuurialan juhlissa ja lehtien palstoilla. He luonnehtivat toisiaan paitsi sisaruksiksi ja työtovereiksi, myös parhaiksi ystäviksi. Joskus heitä luultiin jopa kaksosiksi. Satunnaiset tuttavat saattoivat sekoittaa heidät ja kutsua vahingossa toista siskoa toisen etunimellä.

Kaikki muuttui, kun Sinikka kuoli.

– En olisi koskaan uskonut, että näin käy. Äiti on niin pirteä, että jotenkin oletin meidän hänen tyttäriensäkin olevan ikuisesti terveitä ja hyvävointisia, Tiina sanoo.

Sinikka sairastui vuonna 2019. Tieto pysyi pienessä piirissä tammikuuhun 2021 asti, jolloin uutinen kuolemasta nousi otsikoihin ja yllätti monet.

– Olen halunnut pitää suruni itselläni. Se oli ja on minulle niin järkyttävä ja henkilökohtainen asia. Edelleen asiasta on vaikea puhua, menetys tuntuu yhä epätodelliselta, Tiina sanoo.

– Ja kuitenkin: toivon, että Sinikan muisto säilyy. Että hän jollakin tasolla pysyy ajatuksissamme. Työnsä kautta Sinikka on selvästi koskettanut monien ihmisten elämää.

Siskon menetys pakotti Tiinan pohtimaan uusiksi suhdettaan nauruun.

– Aloin miettiä, onko minulla oikeus edes hymyillä nyt, kun Sinikka on poissa. Pyöräyttämällä mielessäni osamme päinvastaisiksi tajusin ajatukseni älyttömyyden. Jos lähtijä olisin ollut minä, en todellakaan olisi halunnut kieltää läheisiltäni iloa, Tiina sanoo.

– Se, miten hyvin olen pystynyt toimimaan menetyksen jälkeen, on yllättänyt itsenikin. Kriisissä paljastuu, että meissä ihmisissä on voimaa enemmän kuin luulemme.

Mitä Tiina Nopola aikoo tehdä Risto Räppääjä -kirjasarjan suhteen? Minkä siskosten yhdessä suunnitteleman projektin hän teki yksin loppuun viime kesänä? Lue Tiina Nopolan koko haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 7/2023. Lehden tilaajana voit lukea sen täältä. Jos et vielä tilaa lehteä, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?