Mitä tuolle miehelle oikein on tapahtunut?
Ajatus kävi Valeria Bogdanovan mielessä, kun hän katsoi eteisessään seisovaa entistä avopuolisoaan Janne Färmiä. Janne oli hoitanut heidän yhteistä kissaansa ja oli tuomassa sitä takaisin Valerian kotiin, mutta jäi ovenpieleen juttelemaan. Heistä kahdesta, suhteen kariutumisesta, ajatuksistaan elämästä ja tulevasta.
”Emme käyneet läpi tulevaisuuden suunnitelmia tai toiveita.
Oli syksy 2022. Valeria ja Janne olivat eronneet saman vuoden tammikuussa. Pari oli tavannut yhteisen ystävän kautta 2018, ja ystävyys oli syventynyt romanttiseksi suhteeksi vuonna 2019. Valeria ja Janne muuttivat melko nopeasti yhteen. Valerialla oli entuudestaan alle kouluikäinen lapsi, ja pian uusperheen arki lähtikin vauhdilla käyntiin töineen, harrastuksineen sekä ruokakaupassa käynteineen.
– Emme käyneet tuossa vaiheessa erityisesti läpi tulevaisuuden suunnitelmia tai toiveita, menimme vain vauhdilla eteenpäin, Valeria kertoo.
Ja oikeastaan se taisi olla ensimmäinen virhe, Valeria ja Janne miettivät nyt.
Ei pariterapialle
Valeria oli aina ollut tyttärensä yksinhuoltaja, eikä kohdalle ollut aiemmin tullut miestä, jonka kanssa hän haluaisi lisää lapsia. Ei ennen Jannea. Arki saman katon alla soljui kolmistaan vaivattomasti. Se sai Valerian pohtimaan, pitäisikö heidän kuitenkin yrittää yhteistä lasta?
Janne kauhistui. Eihän hän halunnut omia lapsia.
Jannen reaktio oli Valerialle yllätys, sillä mies tuli niin hyvin toimeen lapsipuolensa kanssa. Asia ei toisaalta ollut tullut aiemmin puheeksi: koska parilla oli historia ystävinä, he vain olettivat olevansa samalla sivulla tulevaisuuden suhteen.
”Jannea ahdisti ajatus kihloista ja avioliitosta.
Selvisi myös, että ajatus kihlauksen ja avioliiton kaltaisesta sitoutumisesta ahdisti Jannea. Hän sanoi suoraan, että ei voi luvata mitään.
– Ajattelin, että miten tämä on mahdollista: meillä on hyvä parisuhde ja elämme jo lapsiperhearkea, ja sitten käy näin, Valeria mietti.
Sama oli tapahtunut Jannen ensimmäisessä parisuhteessa. Tuolloinkin hänen kumppaninsa olisi halunnut lapsen ja Janne ei.
”Tuhlaanko vain toisen aikaa, Janne mietti.
– Mietin, että toistuuko tämä sama kaava kaikissa parisuhteissani: että toinen haluaa jotain, mitä en pysty antamaan. Että tuhlaanko vain toisen aikaa, Janne miettii.
Molemmat ajattelivat, että tässä asiassa kompromissi ei ollut mahdollinen. Niinpä viime vuoden tammikuussa Janne päätti muuttaa pois yhteisestä kodista. Muutto tapahtui nopeasti sillä Jannesta tuntui helpommalta lähteä sen sijaan, että tilannetta olisi käyty läpi vaikkapa pariterapiassa, kuten Valeria ehdotti.
– Oli tyhmää, että en suostunut terapiaan. Minulle iski paniikki, ja halusin vain pois, Janne muistelee.
Kolmekymppiset Valeria ja Janne pitävät virheenä sitä, että eivät puhuneet toiveistaan tulevaisuudelle riittävän ajoissa. Parisuhdetta edeltäneen ystävyyden vuoksi he olettivat automaattisesti olevansa samalla sivulla.
Rauha ajatella
Sitten, yli puoli vuotta erilleen muuton jälkeen jotain ratkaisevaa tapahtui. Noissa eteisessä käydyissä keskusteluissa Janne avautui enemmän kuin koskaan ennen. Ja se teki Valeriaan vaikutuksen.
Selvisi, että Janne oli kesän ja syksyn aikana käynyt psykologilla. Ammattilaisen kanssa keskustellessaan hän tajusi, että sitoutumiskammo kumpusi hänen perhetaustastaan ja lapsuudestaan. Siksi niillä oli hänelle aina negatiivinen kaiku.
”Miksi en ole antanut ajatukselle sitoutumisesta enemmän tilaa?
– Kun vietin aikaa yksin, sain ensimmäistä kertaa rauhassa ajatella kaikkia näitä asioita. Mietin, miksi en ole antanut ajatukselle sitoutumisesta enemmän tilaa? Olin aina sanonut, että en halua lapsia tai naimisiin, mutta en oikeastaan edes tiennyt, miksi en. Enhän minä niissä asioissa menetä mitään, päinvastoin!
Kun Janne antoi itselleen luvan ajatella, millaista elämä olisi aviomiehenä ja kenties isänä, hän ymmärsi Valerian olevan se nainen, jonka kanssa hän haluaa nämä asiat tehdä.
– Ikävöin Valeriaa päivittäin – siitä ymmärsin, että tunteeni häntä kohtaan ovat isompia, kuin pelkkä ihastuminen. Tässä mielessä ero oli herättävä asia.
”Valeria sanoi tyttökavereilleen haluavansa Jannen takaisin.
Valeriakin oli miettinyt Jannea paljon. Hän oli tapaillut yhtä ihmistä eron aikana, mutta tuo ihminen ei vain kolahtanut Jannen tavoin. Tyttökavereille hän sanoi haluavansa Jannen takaisin. Syksyyn mennessä Valeria oli käynyt jo useamman kuukauden psykologilla. Siellä hän ymmärsi, miksi sitoutuminen on hänelle parisuhteessa niin tärkeää.
– Tyttäreni isä vetäytyi suhteesta, kun tulin raskaaksi. Tämä jätti tietyllä tavalla trauman: että onko minussa naisena jotain vikaa, kun mies ei halua näitä asioita kanssani, Valeria kertoo.
Syksyn aikana Valeria ja Janne keskustelivat ihan kaikesta. Marraskuussa 2022 Janne muutti takaisin kotiin.
Ne piilevät kotityöt
No, onko suhde nyt erilainen?
On, ihan jo ajatusmaailmojenkin suhteen, pari kertoo. Aiemmin Janne mietti asioita ”liian pitkälle”: hän oli varma, että jos he menisivät Valerian kanssa naimisiin ja saisivat lapsen, ero tulisi kuitenkin jossain vaiheessa.
Enää hän ei ajattele niin.
– Eihän meidän suhteessa ole varoitusmerkkejä huonojen asioiden tapahtumisesta. Miksi siis pelätä, Janne pohtii.
”Läsnäolo suhteessa on parantunut.
Myös läsnäolo suhteessa on parantunut. Aiemmin tietokonepelejä harrastava Janne saattoi vetäytyä kotona tunneiksi pelaamaan. Valeria puolestaan saattoi uppoutua opiskelukirjoihin, eikä yhteistä aikaa tuntunut ikinä olevan.
– Nykyään priorisoin yhteisen tekemisen ja kotityöt – en oleta, että pelaaminen on aina mahdollista, Janne kertoo.
Valerialle tämä kertoo siitä, että Janne haluaa ensin tarjota vapaata aikaansa Valerialle ja heidän perheelleen ennen omia juttujaan. Se osoittaa, että Janne pistää perheen etusijalle. Koska molemmat ovat vuorotöissä, yhteiset illat ovat muutenkin kortilla. Jos Janne on vapaalla, Valeriakaan ei enää uppoudu koulukirjoihin, ellei se ole pakollista.
”Hotelliyö tai brunssi kahdestaan tuo kipinää suhteeseen.
– Jos on jokin asia, jonka voin tehdä huomenna, suon ennemmin illan toiselle.
Se, että laittaa kahvipurut suodatinpussiin valmiiksi toiselle, ei pelkästään helpota aamua. Jannen ja Valerian mukaan se kertoo siitä, että ajattelee toista silloinkin, kun ei olla fyysisesti samassa huoneessa. Samaan tapaan kuin kahdenkeskinen hotelliyö tai brunssi aikuisten kesken tuo kipinää suhteeseen. Se kantaa arjessa pitkälle.
Lue lisää: Sari erosi 30 vuoden avioliitosta – vasta sen jälkeen paljastui miehen salattu elämä