Sari erosi 30 vuoden avioliitosta – vasta sen jälkeen paljastui miehen salattu elämä: ”Eroprosessi kasvatti minusta kovan mimmin”

Kun viisikymppinen Sari erosi miehestään, miehen salattu elämä paljastui. Sari kertoo, miten selvisi avioerosta ja mikä häntä auttoi.

Avioliiton hajoamisen myötä hajosivat myös Sarin unelmat, mutta luovuttaminen ei tullut missään vaiheessa kysymykseen.


30.1. 18:30

Me Naiset julkaisee uudelleen kiinnostavimpia juttujaan. Tämä on yksi niistä.

Olen yhdessä toisen naisen kanssa, mies sanoi puhelimeen.

Sanat olivat Sarin aviomiehen. Sari oli jo muutaman viikon ajan epäillyt miehen pettävän häntä, mutta mitään näin vakavaa hän ei osannut odottaa.

Sarin epäilykset heräsivät, kun mies oli jättänyt useana yönä tulematta kotiin. Työjuttuja, nukuin kaverin sohvalla, hän kuittasi. Mies ei myöskään enää halunnut harrastaa Sarin kanssa seksiä. Miehellä oli kaksi puhelinta – kuulemma töitä varten – mutta niihin ei saanut kukaan muu kuin hän itse koskea. Kun jompikumpi puhelimista soi, mies vastasi siihen toisessa huoneessa.

Välillä mies saattoi puhua lämpimästi jostakusta naisesta ja ylistää tätä Sarille. Joskus mies osti Sarille yllättäen kukkia – yleensä sen jälkeen, jos oli ollut yön pois kotoa. Katumuskukkia, Sari ajatteli.

Sarilla ja tämän aviomiehellä oli yhteiset lapset ja yhteinen maatila. Ennen tätäkin miehellä oli ollut syrjähyppyjä, mutta ne olivat olleet Sarin arvailujen mukaan henkisiä, ei fyysisiä.

Puhelua seuraavana maanantaina Sari haki avioeroa miehestä, jonka kanssa oli ollut yhdessä 30 vuotta. Tuosta puhelusta on nyt kulunut viitisentoista vuotta.

Kuolemaan saakka kestävä sopimus

Sari tapasi entisen aviopuolisonsa teini-iässä. Ystävyys muuttui pikkuhiljaa rakkaudeksi, ja naimisiin mentiin alle parikymppisinä.

90-luvulla parille syntyi iso katras lapsia. Sari oli lasten kanssa kotona, ja puoliso pyöritti omia yrityksiään. Lama oli vaikeaa aikaa yritystoiminnalle, mutta silti rahaa tuntui riittävän. Tuolloin Sari ei kuitenkaan ajatellut miehen toiminnassa olevan mitään erikoista, sillä arki lasten kanssa oli hektistä.

– Mies istui rahakirstun päällä, minä hoidin kodin.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen perhe toteutti eläinrakkaan Sarin unelman: he ostivat maalaistalon, jossa Sari pisti pystyyn oman yrityksen.

Sari hoiti lapsia, eläimiä ja tonttia, mies oli paljon poissa kotoa.

Liitto oli vaikea. Tästä huolimatta Sari ajatteli avioliittoa lopullisena. Sopimus, joka kestää kuolemaan saakka.

Mies paljastui talousrikolliseksi

Sitten tapahtui se, jota Sari ei voinut katsoa läpi sormien. Suhde toisen naisen kanssa.

Eropapereiden jättämisen jälkeen rahatilanne oli tiukka. Sari sai yrityksensä toiminnasta niin vähän rahaa, että perheen elättäminen oli mahdotonta. Hän lopetti yritystoimintansa, jotta hän saisi toimeentulotukea. Tuohon aikaan tukea ei saanut, jos oli yrittäjä.

Sari ei kuitenkaan missään vaiheessa lannistunut, vaikka aika oli sekä taloudellisesti että henkisesti uuvuttavaa. Pullojen keräämisestä tuli Sarille tuttu aktiviteetti.

Kaiken kukkuraksi Sarille selvisi, että mies oli talousrikollinen. Mies oli avioliiton aikana lainannut usealta taholta rahaa ja myynyt asioita, joita ei ollut olemassa. Avioeron jälkeen mies sai ehdottoman vankeustuomion muun muassa törkeästä petoksesta ja väärennyksestä.

Myös Sari tuomittiin eron jälkeen törkeästä kirjanpitorikoksesta sakkoihin. Hänet oli merkitty yhden yrityksen hallituksen jäseneksi, jonka olisi pitänyt vastata yrityksen kirjanpidosta ex-miehen tavoin. Sari ei kuitenkaan osallistunut yrityksen pyörittämiseen. Mies oli esimerkiksi pyytänyt Sarilta nimikirjoituksia papereihin, joita tämä ei ollut saanut lukea. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että nämä seikat eivät poistaneet Sarin vastuuta asiassa.

Avioero ja sitä seuranneet tapahtumat olivat Sarille kaikkineen todella rankka kokemus, vaikkakin hän oli se, joka jätti.

– Mies oli jättänyt minut jo paljon aiemmin.

Itse ero oli helppo päätös, mutta miehestä eroon pääseminen ei. Sari joutui olemaan miehen kanssa tekemisissä vuosia avioeron myöntämisen jälkeen muun muassa oikeudenkäyntien tiimoilta.

– Olen monesti miettinyt, miten hän pystyi elämään ja olemaan sinut kaikkien valheidensa ja tekojensa kanssa.

Avioeron myötä hajosivat myös unelmat

Kaikesta Sarin kokemasta on jäänyt päällimmäiseksi yksi tunne: suru.

– Avioliiton hajotessa hajosivat myös omat unelmani maatilasta, eläimistä, perheestä.

Luovuttaminen ei ole kuitenkaan missään vaiheessa käynyt Sarilla mielessä, päinvastoin.

– Joko riiput hongassa tai taistelet eteenpäin. Valitsin jälkimmäisen. Eroprosessi kasvatti minusta sen kovan mimmin, joka olen nyt.

Kului yli kymmenen vuotta ennen kuin Sarin olo alkoi helpottaa. Hän on käynyt juttelemassa edellisestä suhteestaan sekä avioeroon liittyvistä asioista psykologilla. Avioliiton henkinen väkivalta on jättänyt Sariin jäljet. Esimerkiksi töissä saatu negatiivinen palaute syöpyy Sarin mieleen pitkäksi aikaa.

Selviytymiskeinoksi Sari kertoo mustan huumorin.

Sari kokee, että rankoista koettelemuksista on osaltaan myös hyötyä, varsinkin hänen työssään lasten parissa. Hän havaitsee ihmisten tunnetiloja helposti ja huomaa heti, jos jonkin lapsen perheessä on meneillään haastava tilanne.

Oma maatalo ja eläimet olivat Sarin elämän A-suunnitelma. Mutta oli hänellä toinenkin haave:

– Ajattelin, että haluan jossain vaiheessa asua rintamamiestalossa eläinten kanssa. Ja nyt asun.

Sarin kanssa rintamamiestalon arkea jakaa puoliso. Lapset ovat jo aikuisia. Pihapiirissä juoksee koira ja kolme kissaa. Pihalta löytyy kotikanala, tulevaisuudessa ehkä pari hanheakin.

Nyt on hyvä.

Sarin nimi on muutettu asian arkaluontoisuuden ja lasten henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Me Naiset on nähnyt käräjäoikeuden päätökset ex-miehen rikostuomioista ja lähestymiskiellosta.

Lue lisää: Riina-Maria, 43, eli vuosia henkisesti ja fyysisesti väkivaltaisessa suhteessa – hänen oli tajuttava yksi asia, jotta pystyi eroamaan

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisissa elokuussa 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?