Anna-Elina Lyytikäinen kävi läpi lapsettomuushoidot, jäi pian yksinhuoltajaksi – ”Mun mies ei tule koskaan”

Teatterinjohtaja Anna-Elina Lyytikäinen asuu kaksin poikansa kanssa ja kuvailee yksinhuoltajan arkea rankaksi puuhaksi. – Nostan hattua jokaiselle yksinhuoltajalle.

Anna-Elina Lyytikäinen kuvailee itseään luonteeltaan kontrollihakuiseksi. ”Oma lapsi on murtanut sitä eniten. Vanhempana on hyväksyttävä, että lapsesta tulee omanlaisensa. Katson lasta ihaillen: ai hänestä tuleekin tuollainen.”

23.11. 9:30

Näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Anna-Elina Lyytikäinen oli äidiksi tullessaan 40-vuotias. Kyöstin synnyttyä hän jäi pian pojan kanssa kahdestaan.

– Tietenkin olin ajatellut meidän elelevän ydinperheenä, kukapa ehdoin tahdoin haluaisi ikävästi erota. Kun elämä mutkistui, minulle tärkeintä oli kuitenkin lapsi. Tuli vahva usko, että pärjäisin pojan kanssa kaksinkin.

Anna-Elina oli ehtinyt toivoa lasta pitkään ja käydä läpi lapsettomuushoidot. Hän arvelee, että vaikka aiheesta puhutaan nykyään jo enemmän, sen herkkyys tekee asiasta yhä jonkinlaisen tabun.

– Lapsettomuuden kokemus on niin kipeä ja henkilökohtainen asia, että se jättää pysyvän jäljen ja on aina osa minua.

Nykyään Kyösti on 11-vuotias koululainen. Anna-Elina on saanut lapsenhoitoapua omilta vanhemmiltaan ja palkatuilta hoitajilta.

– Jossain vaiheessa tuntui, että kaikki rahani menivät lastenhoitajiin, hän sanoo Elämäni oivallukset -haastattelussaan.

– Yksinhuoltajuus on järjettömän rankkaa puuhaa, ja nostan hattua jokaiselle yksinhuoltajalle. Sen haasteet ulottuvat käytännön logistiikasta vastuuseen ja kasvatuskysymyksiin. Olen aina halunnut kysyä Tarja Haloselta, miten hän sai järjestettyä vaativan uransa ja yksinhuoltajuuden.

Anna-Elina kertoo tilanteesta, kun poika hiljattain syyslomallaan oli parina päivänä äitinsä mukana teatterilla ja piirteli toimistossa koko työpäivän.

– Mietin, että siinä taas mulle kilahti Vuoden äiti -palkinto. Onneksi poika ei vaikuta tuskailevan näitä tilanteita yhtä paljon kuin minä, hän sanoo.

– Toisinaan joku ystävätär voivottelee, miten lasten kanssa on rankkaa eikä lenkillekään pääse ennen kuin mies tulee töistä viiden jälkeen. Silloin ajattelen, että mun mies ei tule koskaan. Minulla ei ole toista ottamaan koppia arjessa.

Anna-Elina sanoo kuitenkin nauttivansa itsellisestä elämästä, jota hän saa hallita yksin.

– En juurikaan voivottele sitä, että olen yksin, enkä siksi ole aktivoitunut muuttamaan tilannetta mitenkään.

Minkä lapsuudenkotinsa tavan Anna-Elina on katkaissut omassa perheessään? Miksi hän kuvailee viisikymppisyyttä haikeaksi elämänvaiheeksi? Mistä asiasta Kyösti ”käräyttää” äitinsä? Minkä väärän oletuksen Anna-Elina haluaa korjata itsestään? Lue Anna-Elina Lyytikäisen koko haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 47/2022. Lehden tilaajana voit lukea sen täältä. Jos et vielä tilaa lehteä, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.

Lue myös: Anna, 36, maksoi lapsestaan yli 17 000 euroa – kertoo nyt, miten eriarvoista vanhemmuus on Suomessa: ”Vauvalainoja ei pankista saa”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?