Tyttären syömishäiriö paljastui Sinuhe Wallinheimolle tietyistä merkeistä – Joannan saunominen herätti huomion

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon telinevoimistelijatytär Joanna sairastui syömishäiriöön ja alkoi ajatella, että ruoka on vihollinen.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ja näyttelijätytär Joanna Wallinheimo ovat omien sanojensa mukaan äkkipikaisia, impulsiivisia ja kärsimättömiä.

22.9. 7:00

Onko Joannalla syömishäiriö? Niin kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo alkoi miettiä neljä vuotta sitten vaimonsa kanssa.

Heidän tyttärensä Joanna Wallinheimo oli 17-vuotias ja kisasi telinevoimistelussa SM-tasolla.

– Joanna söi valtavia annoksia ja silti laihtui. Hän oli myös alkanut saunoa pitkiä aikoja, Sinuhe sanoo.

Eräänä päivänä Joanna teki telinevoimisteluharjoituksissa voltteja puomilla, kun hänen jalkansa romahtivat yhtäkkiä alta. Salaisuus paljastui.

Sinuhelle selvisi, että Joanna oli ollut jo pitkään masentunut ja ahdistunut. Koulussa hän oli pysynyt hädin tuskin hereillä, sillä hän ei saanut tarpeeksi energiaa ruuastaan.

Joanna aloitti telinevoimistelun nelivuotiaana. Esteettisen lajin vaativuus, jopa brutaalius yllätti Sinuhen, vaikka hän itse oli Joannan lapsuudessa ammattijääkiekkoilija.

– Harjoitusmäärät olivat telinevoimistelussa valtavia jo nuorella iällä, 4–5 tuntia päivässä. Loukkaantuneenakin he harjoittelivat: jos jalka oli kipeä, tehtiin käsiä, Sinuhe kertoo.

– Treeneistä tuli kotiin usein väsymyksestä itkuinen tyttö. Se hätkähdytti, mutta ajattelin, että se kuuluu lajiin.

Syömishäiriö hiipi Joannan elämään salakavalasti. Ensin Joanna alkoi ihannoida laihuutta ja rajoittaa syömistään.

– Kun muut ihmiset huomasivat laihtumiseni, se oli kuin musiikkia korvilleni. ”Oletpa sä laiha, näytät sairaalta.” Halusin kuulla sitä lisää ja aloin oksentaa joka päivä. Ajattelin, että oksennan niin kauan, että pääsen tavoitepainooni, mutta en sen jälkeen. Sitten en pystynytkään lopettamaan, hän sanoo.

Joanna saattoi käydä vaa’alla monta kertaa päivässä.

– Ajattelin, että mitä laihempi olen, sen parempi. Ruoka oli vihollinen, hän muistelee.

Sairausvuodet olivat sumuista, yksinäistä aikaa, jolloin pää täyttyi kehoa moittivista pakkoajatuksista. Salailu oli raskasta, itseinho jatkuvaa.

Nyt vaikeat vuodet ovat takana, ja Sinuhe ja Joanna istuvat ravintolan pöydässä hyväntuulisina.

– Jälkikäteen suututtaa, etten tajunnut, kuinka hirveässä stressissä elit vuosia, Sinuhe sanoo ja katsoo tytärtään myötätuntoisesti.

Sinuhe on kiitollinen Joannan saamasta hyvästä hoidosta syömishäiriöklinikalla, mutta paranemisprosessin hitaus oli hänelle yllätys. Hyvien kausien jälkeen tuli usein takapakkia, ja viimeksi toissa kesänä Joanna huomasi, että oli alkanut taas rajoittaa syömistään.

Kuinka Joanna pääsi eroon syömishäiriöisistä ajatuksistaan? Miten hän päätyi näyttelijäksi tv-sarja Rantabaariin? Aikooko Sinuhe pyrkiä neljättä kertaa kansanedustajaksi? Miksi ärräpäät lentelevät usein, kun isä ja tytär ovat yhdessä? Mitä Sinuhe pitää Joannan poikaystävästä, popartisti Costeesta? Juttu löytyy myös digilehdestä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?