Tietyt kommentit keskustelussa voivat paljastaa tunneälyn puutteen – asiantuntija kertoo 4 merkkiä, joista tunnistaa tunneälykkään ihmisen

Jos tunneälyssä on puutteita, saattaa toistaa huomaamattaan toisia kuunnellessaan tiettyä kaavaa. Lue myös psykoterapeutin vinkit tunneälyn kehittämiseen!

Heijastatko tunteitasi jatkuvasti muihin? Merkki voi kieliä puutteista tunneälyssä.

15.8. 19:00

Me Naiset julkaisee uudelleen kiinnostavimpia juttujaan. Tämä on yksi niistä.

”Minulle on käynyt samalla tavalla.”

”Ei hätää, asiat voisivat olla vielä pahemmin.”

”Nyt vaan pää pystyyn ja eteenpäin.”

Olet varmasti joskus kuullut tai sanonut jonkin yllä mainitusta lauseista, kun olet halunnut helpottaa toisen oloa.

Kyseisten fraasien jatkuva käyttö voi kuitenkin kieliä empatiakyvyn ja tunneälyn sijaan jostain ihan muusta.

Tunneäly on taitoa empatisoida ja reagoida toiseen ihmiseen oikealla tavalla. Tunneälykäs ihminen osaa asettautua toisen tunne-elämään ja ymmärtää asioita toisen näkökulmasta.

– Tärkeintä on ymmärtää, että nyt ei puhuta minusta vaan toisesta ihmisestä ja hänen tunteistaan, painottaa Tiktok-videoistaan tunnettu psykoterapeutti Ville Merinen.

Mistä sitten tunnistaa tunneälykkään ihmisen?

Psykoterapeutti Ville Merisen mukaan neljä merkkiä voivat kertoa, että joku on tunneälykäs ihminen:

1. Tunneäly ilmenee usein siitä, että henkilö osaa kuunnella taitavasti ja aktiivisesti toisia ihmisiä.

2. Tunneälykäs ihminen on hyvin empatiakykyinen. Empatia on kykyä asettua toisen tunne-elämään niin, että kuuntelee toista ja toisen tarpeita eikä puhu itsestään.

3. Tunneälykäs ihminen ei käytä ilmauksia, kuten ”tiedän jonkun, jolla on asiat vielä huonommin” tai ”nyt vaan pää pystyyn ja eteenpäin”. Ihmiset usein kuuntelevat, mutta puhuvat vain omista tunteistaan.

4. Tunneälykäs osaa hallita myös omia tunteitaan. Mitä paremmin on perillä omista tunteistaan, sitä vähemmän niitä heijastaa toisiin.

Projektio eli heijastaminen onkin Merisen mukaan hyvin yleinen keino suojautua omalta mieleltä ja tunteilta. Tämä aiheuttaa tunteiden heijastamista muihin ihmisiin.

Kolme merkkiä paljastaa puutteet tunneälyssä

Tunneälyssä voi olla niin pieniä kun isompiakin puutteita. Ihminen, jolta puuttuu tunneälyä, tarjoaa usein valmiita omia ratkaisujaan toisten henkilökohtaisiin ongelmiin.

– Yksi huono merkki on, jos henkilö kertoo toiselle, että nyt kannattaa ehdottomasti tehdä näin. Toinen merkki on, että ei osaa kuunnella muita. Tunneälykäs ihminen osaa rauhoittua kuuntelemaan toista ja olla empaattinen. Puhujalle tulisi jäädä aidosti ymmärretty olo, Merinen kertoo.

Pieniä signaaleja tunneälykkyyden puutteesta voivatkin olla hyvin suorat ohjeet tai omien kokemusten jatkuva vertaaminen toisten tilanteisiin ja ongelmiin.

Lisäksi ongelmistaan avautuvalle saattaa jäädä olo, että toinen ei oikeastaan ymmärtänyt häntä tai hänen tunteitaan.

Opettele kuuntelemaan itseäsi, jotta voi kuunnella muita

Tunneälyä voi kehittää parantamalla omaa itsereflektiotaitoa, joka tarkoittaa itsensä ja omien tunteiden tutkiskelua ja ymmärtämistä.

Mitä paremmin on perillä omista tunteistaan, sitä paremmin pystyy kuuntelemaan ja reagoimaan, ilman että sotkee toisten ihmisten asioita omilla tunteilla ja asioillaan.

– Ihmisillä, jotka eivät ole käsitelleet ehkä tarpeeksi omia tunteitaan, on tapana kiertää mielessä kehää ja miettiä, miten minä koen tuon asian, miltä tuo minusta tuntuu ja mitä minä ajattelen tästä, Merinen selittää.

Kuuntelu on tärkeä taito, jota ei tunneälykkyydessä voi korostaa liikaa. Sitä voi kehittää keskittymällä kuunteluun aidosti toisen näkökulmasta.

– Jotta voi olla tosille tunnetasolla mahdollisimman hyvä, tulisi pyrkiä pois tällaisesta minä minä minä -ajattelusta. Tässä joutuu laittamaan itseään sivuun ja ajattelemaan, mitä juuri toinen ihminen tuntee ja haluaa sanoa.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten sivuilla lokakuussa 2021.

Lue myös: Listasimme 10 merkkiä, joista tunnistaa erityisherkän – moniko näistä täsmää sinuun?

Lue myös: ”Minulla on oikeus karsia elämästäni ne ihmiset, jotka kohtelevat minua huonosti” – 13 naista kertoo nyt tärkeimmät terapiassa saamansa opit

Lue myös: Saiko läheisesi paniikkikohtauksen? Kysyimme, mitä silloin kannattaa tehdä ja mitä ei – yksi kommentti voi jopa lisätä paniikkia

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?