Emmi Suuronen ei halunnut matchia Tinderissä Akseli Herlevin kanssa – sitten he tapasivat sattumalta ja Akseli otti käyttöön erikoisen iskutaktiikan

Kun Burgerimies Akseli Herlevin, 36, ja missikisoissa menestyneen Emmi Suurosen, 27, suhde tuli julkisuuteen, some täyttyi ennakkoluuloisista kommenteista. Heille itselleen tämä suhde on ensimmäinen, jossa kumpikin kokee itsensä tasaväkiseksi.

Akseli jännitti ensimmäisiä treffejä enemmän kuin mitään muuta tapaamista ikinä. ”Alusta lähtien oli olo, että tässä jutussa voisi oikeasti olla jotain.”

Kädet hikosivat pöydän alla.

Ravintoloitsija ja kokki Akseli Herlevi ei ollut koskaan aiemmin tuntenut mitään vastaavaa. Hänen edessään, ravintolapöydän toisella puolella, istui missi ja rakennusalan työnjohtaja Emmi Suuronen. Nainen, joka sai Akselin tuntemaan olonsa poikkeuksellisen epävarmaksi.

– En ollut koskaan jännittänyt mitään tapaamista niin paljon, Burgerimiehenä tunnettu Akseli muistelee.

Ensimmäisistä treffeistä on kulunut nyt likipitäen vuosi.

Pariskunta istuu helsinkiläisessä kahvilassa ja siemailee kahvia. Ilmassa on perinteisiä rakastumisen merkkejä: pitkiä katseita, kosketuksia ja sisäpiirin juttuja. Silmiinpistävintä on kuitenkin kaksikon välinen kommunikaatio. Se ei ole siirappista, vaan pikemminkin hyväntahtoista naljailua.

– Mieti, tämä oli jopa käynyt trimmauttamassa partansa ja ostamassa uuden paidan treffejä varten, Emmi sanoo ja pörröttää puolisonsa punaista partaa.

– Lähetin vielä sovituskopista kaverille kuvan, että onko tämä hyvä, Akseli hymähtää ja jatkaa:

– Totta puhuen, en halunnut heittää puolivaloilla. Alusta lähtien oli sellainen olo, että tässä jutussa voisi oikeasti olla jotain.

Läpästä se lähti

Oli lähellä, että Akseli ja Emmi eivät olisi koskaan tavanneet toisiaan. Digiaikakauden Amor, deittisovellus Tinder, yritti nimittäin yhdistää kaksikon jo muutamaa viikkoa ennen ensitapaamista – tuloksetta.

Kun Akselin kuva ilmestyi Emmin puhelimen näytölle, tämä tunnisti miehen jollain tapaa julkisuudesta tutuksi.

– Siksi en antanut tykkäystä. Minulla on ollut periaatteena, että julkkiksia en deittaile. Halusin ihastua ihmiseen, en hänen julkisuuskuvaansa.

Akseli puolestaan oli heti myyty Emmin profiilin nähdessään. Nainen oli kuvankaunis missi, joka teki uraa miesvaltaisella rakennusalalla. Kontrasti viehätti ja herätti kiinnostuksen.

– Mutta kun näin, ettei Emmi ollut tykännyt minusta, oli pakko unohtaa koko juttu.

Emmi oli jo ehtinyt alkaa nauttia sinkkuudesta, kun rakkaus iski. ”Löytyi tyyppi, jonka kanssa kaikki oli tuplasti ihanampaa.”

Pari viikkoa Tinder-kohtaamisen jälkeen Emmi ajautui viettämään iltaa porukkaan, jonka kanssa Akseli oli juhlimassa pikkujouluja. Juhlajengi oli päätynyt Akselin omistaman Naughty BRGR -ravintolaketjun raflaan.

– Kävelin tiskille tilaamaan ja huomasin sivusilmällä, kuinka tiskin toisessa päässä kääntyi pää, Emmi kertoo.

Pää kuului Akselille, joka oli vaihtamassa kuulumisia ravintolan henkilökunnan kanssa. Lause jäi kesken, kun Emmi ilmestyi tiskin toiseen päähän.

– Käänsin katseen pois vasta tajutessani, ettei ole sopivaa tuijottaa asiakkaita.

Kun Akseli palasi seurueensa pöytään, sama nainen istui hänen paikallaan. Kaksikko esittäytyi toisilleen kohteliaasti, ja molemmat jatkoivat keskusteluja tahoillaan. Illan edetessä kipinät alkoivat kuitenkin lentää.

– Järkeilin, että kyseessä on niin hyvännäköinen mimmi, että häntä yritetään pokata tuon tuosta. Otin niin sanotun käänteistaktiikan eli aloitin hyväntahtoisen vittuilun, Akseli kertoo.

En ole ikinä tykännyt siitä, että miehet yrittävät olla lipeviä. Vittuilu toimii flirttinä paljon paremmin.

Emmi muistaa kiinnittäneensä ensimmäisenä huomiota juuri Akselin sopivan piikittelevään läpänheittoon.

– En ole ikinä tykännyt siitä, että miehet yrittävät olla lipeviä. Vittuilu toimii flirttinä paljon paremmin.

Porukan ilta jatkui läheiseen baariin.

Akseli notkui baaritiskillä, kun baarimikko kertoi pilkun lähestyvän ja kysyi viimeistä tilausta. Mies osti tarjottimellisen juomaa seurueelleen. Kohta myös Emmi ilmestyi tiskille.

– Ajattelin herrasmiehenä kysyä, maistuisiko hänelle juoma. Emmi näpäytti välittömästi, että hänelle eivät miehet tarjoa, vaan hän osaa ostaa itse juomansa.

Kun Emmi yritti tehdä tilausta, baarimikko nosti kädet pystyyn ja kertoi pilkun jo tulleen.

– Kysäisin tietysti pilke silmäkulmassa, että maistuisiko nyt, Akseli sanoo.

Emmiä naurattaa, kun hän muistelee tilannetta.

– Suostuin, mutta lisäsin heti, että tarjoan sitten seuraavan.

Kaikki peliin

Ensimmäiset deitit olivat Akselin mukaan yksi iso testi. Hän tahtoi nähdä heti alkuun, mistä Emmi oli tehty ja kehitti sitä varten epätavallisen treffiohjelman.

– Sanoin, että haluan mennä ampumaan ja sen jälkeen japanilaiseen ravintolaan syömään. Kiinnosti, uskaltaisiko Emmi heittäytyä uusiin juttuihin. Ja mikä vielä tärkeämpää: pitäisikö hän hyvästä ruuasta.

Erikoinen treffiohjelma teki Emmiin vaikutuksen.

– Sitä Aksu ei tosin tullut ajatelleeksi, että ampumaradalla käytetään kuulosuojaimia. Siinä ei pystynyt hirveästi jutustelemaan.

Mahdollisuus syvällisempään keskusteluun avautui ravintolapöydässä. Tunnelma oli alkuun odottava ja vaivaantunutkin. Akseli jännitti eritoten treffikumppaninsa tilausta.

– Mietin, olisiko Emmi sellainen riisikakkumissi, joka ei syö mitään. Se olisi ollut deal breaker.

Kun Emmi alkoi luetella monen ruokalajin tilausta, Akseli huokaisi helpotuksesta.

– Silloin tuli ensimmäistä kertaa mieleen, että olen all in. Laitan kaiken peliin.

Toisilla treffeillään pariskunta oli Nuuksion kansallispuistossa, ja Akseli valmisti libanonilaista ruokaa nuotiolla. Tulen loimutessa Emmi paljasti Akselille, että hän oli sisimmältään villi luonnonlapsi, joka viihtyy ennemmin laavulla eräkamppeissa kuin täydessä tällingissä keikistelemässä. Hänestä ei mitään edustusvaimoa saisi.

– Ajattelin, että tämä on tässä. Tuossa on se ihminen, jonka kanssa haluan olla, Akseli sanoo.

Välillä kilvet kolisevat

Aidosti vakava parisuhde on molemmille ensimmäinen laatuaan.

Akselilla on ollut muutama pidempi seurustelusuhde elämänsä aikana, eikä hän ole omien sanojensa mukaan ollut valmis panostamaan niihin juurikaan. Muut asiat menivät rakkauden edelle.

– Asuin kimpassa erään mimmin kanssa, kun sanoin hänelle suoraan, että ura on minulle tärkeämpi kuin sinä. Totesin, että jos se asetelma sopii, voimme jatkaa yhdessä, mies tunnustaa.

– Tiedän, että se kuulostaa todella julmalta, mutta halusin olla rehellinen.

Akseli ja Emmi ovat muuttaneet Helsingin keskustasta Tuusulaan. ”Olemme molemmat maalta, tuntui luonnolliselta muuttaa kauemmaksi keskustasta.”

Emmi on puolestaan seurustellut lähes koko aikuisikänsä. Hän jäi sinkuksi vasta muuttaessaan kotikaupungistaan Kouvolasta pääkaupunkiseudulle vuonna 2019. Samana vuonna Emmi osallistui ensimmäistä kertaa Miss Suomi -kisaan.

– Aloin nauttia yksinolosta. Tuli sellainen olo, että mikään parisuhde ei voi olla parempaa kuin sinkkuus.

Sitten kävi niin sanotusti klassiset.

– Yhtäkkiä elämä muuttui kerrasta. Se oli omituista, mutta ei pelottanut yhtään, Akseli sanoo.

– Löytyi tyyppi, jonka kanssa kaikki oli tuplasti ihanampaa, Emmi jatkaa.

Yhtäkkiä elämä muuttui kerrasta. Se oli omituista, mutta ei pelottanut yhtään.

Molemmat ajattelevat, että tämä suhde eroaa aiemmista siinä, että voimasuhteet ovat tasaväkiset. Sekä Emmi että Akseli ovat olleet ennen suhteissaan dominoivia osapuolia, jotka ovat sanelleet säännöt. Nyt molemmilla on vastassa ihminen, joka pitää puolensa. Suhteessa vallitsee keskinäinen kunnioitus.

– Olemme molemmat vahvaluontoisia, ja siihen kuuluu myös se, että välillä kilvet kolisevat. Vahvuutemme on se, että pystymme keskustelemaan kaikesta, Akseli sanoo.

Emmi kertoo, että aiemmissa suhteissa ongelmia on aiheuttanut myös hänen uravalintansa.

– Joillekin miehille on ollut iso kolaus, että olen miesvaltaisella alalla ja pystyn hyvin hoitamaan myös niin kutsuttuja ”miesten hommia”. Alemmuuskompleksi on alkanut nakertaa suhteita.

Akseli uskoo, että suhteen hyvä tasapaino johtuu myös siitä, että molemmat ovat aikuisia ja luoneet omat elämänsä tahoillaan.

– Emmillä on omat duunit, omat rahat ja oma elämä. Hän ei tarvitse siihen ketään tukemaan.

Akselille on kertynyt matkan varrella toisenlaisiakin kokemuksia. Kun kasvot ovat julkisuudesta tutut, lähelle pyrkivien ihmisten motiivit saattavat liittyä muuhun kuin aitoon haluun tutustua.

– Sen aistii nopeasti, jos nainen on vain julkisuuden perässä. Emmistä tiesin heti, että hän on helvetin suoraselkäinen tyyppi.

Emmiä julkisuus aluksi arvelutti, mutta tunteet veivät lopulta voiton.

– Nyt tiedän, ettei Aksu todellakaan etsinyt mitään koristetta käsivarteensa. Hän halusi aidon kumppanin, Emmi sanoo.

– Parasta on se, ettei minun tarvitse kannatella Aksua millään tapaa. Meillä ei ole mitään tarpeita toistemme suuntaan, vain halu olla yhdessä.

Seksistisiä kommentteja

Emmi muutti käytännössä heti suhteen alussa Vantaan-yksiöstään Akselin kaksioon Helsingin keskustaan. Suhteen julkistaminen mietitytti eritoten Emmiä. Alkuun pari olikin tarkka siitä, ettei näkynyt esimerkiksi toistensa sosiaalisen median kanavissa.

– Tarkkasilmäiset työkaverini kyllä huomasivat, että olimme päivittäneet Instagramiin samasta paikasta samaan aikaan. Siitä alkoivat kyselyt burgerimiehestä.

Juoruja huippukokin ja missin ”salasuhteesta” liikkui jo alkuvuodesta, mutta pari itse puhui aiheesta julkisesti vasta keväällä, kun Emmi osallistui uudestaan Miss Suomi -kisaan. Hän ei halunnut enää salailla, kun asiasta kysyttiin suoraan.

– Viisi minuuttia sen jälkeen Instagramiin oli kommentoitu, että olen rahanahne ämmä, joka on vain julkisuuden ja rahan perässä. Tuota samaa jatkuikin sitten pitkään.

Joillekin miehille on ollut iso kolaus, että olen miesvaltaisella alalla.

Akselin saama palaute oli puolestaan täysin toisesta maasta. Enimmäkseen häntä onniteltiin ”hyvästä saaliista” ja kiiteltiin siitä, että hän ”antaa lihaville miehille toivoa”.

– Surullista, että maailma toimii edelleen näin, Akseli sanoo.

Välillä kommentit pääsivät Emmin ihon alle. Miksi hänet nähtiin onnenonkijana, vaikka hän teki omaa uraa sekä rakennusmestarina että yrittäjänä?

Emmi päätyi julkaisemaan screenshotteja ikävimmistä saamistaan kommenteista. Hän halusi muistuttaa, että niitä lukee ihminen, jota välillä sattuu.

– Toisaalta on kehuttu sitä, että rikomme stereotypioita. Ettei käsipuolessani roikukaan jääkiekkoilija.

Kumppani kiihtyy nanosekunnissa

Viime kevät ja kesä olivat kiireistä aikaa erityisesti Emmille. Hän teki pitkiä vuoroja ratasillan rakennusprojektissa ja kävi iltaisin missikiertueen treeneissä.

– Minä olin kotirouva, joka tuki, kuljetti ja huolsi, Akseli sanoo.

Emmistä tuntui ihanalta, että kotona odotti ihminen, joka ei syyllistänyt kiireestä.

– Oli ihanaa tulla pitkän päivän jälkeen kotiin niin, että ruoka oli valmiina ja Akseli oli aidosti kiinnostunut siitä, miten päiväni oli mennyt.

”Olen ollut aina oman tieni kulkija, ja se on tehnyt minusta vähän kyynisen. Emmi ajattelee toisia ihmisiä paljon enemmän, ja se on mielestäni hieno piirre. Sellaista haluan itsekin oppia”, Akseli sanoo.

Pari on sopinut pitävänsä suhteestaan huolta käymällä joka kuukausi vähintään yksillä treffeillä. Treffiohjelmasta päätetään vuorotellen. Tähän mennessä on päädytty muun muassa pakohuoneeseen, ilmajoogaamaan ja tanssitunnille.

– Tanssi oli Aksun idea! Vedimme chachachata Kia Lehmuskosken johdolla, Emmi sanoo.

– Jep, Tanssii tuhtien kanssa, Akseli lisää ja saa Emmin nauramaan.

Yhteiselo ei toki ole ollut pelkkää auvoa. Akseli on saanut huomata, että tietyissä tilanteissa avopuoliso kiihtyy nanosekunnissa nollasta tuhanteen.

–Silloin hänen pitää antaa olla hetki omissa oloissaan, vasta sitten asiasta voidaan keskustella järkevästi.

– Akseli puolestaan on tosi rauhallinen ja kärsivällinen pitkään, Emmi sanoo.

– Lopulta Aksullekin tulee raja vastaan, mutta onneksi myös hän leppyy suhteellisen nopeasti.

Emmi sanoo oppineensa Akselilta rauhallisuutta ja sitä, että tunteita voi käsitellä muutenkin kuin raivoamalla. Akseli puolestaan on ottanut Emmiltä mallia siinä, miten toisia kohdellaan.

– Olen ollut aina oman tieni kulkija, ja se on tehnyt minusta vähän kyynisen. Olen ajatellut, että minun täytyy pitää ensisijaisesti huolta itsessäni. Emmi ajattelee toisia ihmisiä paljon enemmän, ja se on mielestäni hieno piirre. Sellaista haluan itsekin oppia.

Paritalonpuolikas provinssista

Pian parin arjessa tapahtuu iso mullistus. He ovat ostaneet ensimmäisen yhteisen kotinsa.

– Se on pieni paritalon puolikas Tuusulasta. Olemme molemmat maalta, joten tuntuu luonnolliselta muuttaa kauemmaksi keskustasta, Akseli kertoo.

Kahden kodin tyhjentäminen ja pakkaaminen on ollut pitkä prosessi, mutta pikkuhiljaa uusi paikka on alkanut näyttää ja tuntua kodilta.

Muilta osin tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki. Molemmat haluavat keskittyä uraansa, eikä perheen perustaminen ole ajankohtaista ainakaan vielä. Akseli on kuitenkin ensimmäinen kumppani, jonka kanssa Emmi sanoo voivansa edes harkita lapsia.

– Seikkailemme ensin kahdestaan. Maailmalla on paljon paikkoja, jotka haluan näyttää Emmille, Akseli sanoo.

Hän on perehdyttänyt Emmiä ahkerasti myös uusien makujen maailmaan.

– Naurattaa, kun ihmiset luulevat, että Akseli syö pelkästään hamppareita ja minä vain jotain salaattia. Oikeasti minä olen meistä se roskaruokahirmu. Akseli sen sijaan kokkaa puhtaista ruoka-aineista ja on saanut minutkin syömään terveellisemmin.

Joskus pari vain makaa hiljaa sängyllä ja tuijottaa toisiaan silmiin. Se tuntuu edelleen vatsanpohjassa asti.

Fakta

Emmi Suuronen

  • 27-vuotias rakennusmestari ja yrittäjä.

  • Kruunattiin Miss Suomi 2021 -kilpailussa ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.

  • Asuu avopuolisonsa Akseli Herlevin kanssa Tuusulassa. Perheeseen kuuluu myös koira.

  • 36-vuotias ravintoloitsija, kokki ja keittiömestari, joka tunnetaan Naughty BRGR -ravintoloista ja Burgerimies -ohjelmasta.

  • Voitti Top Chef Suomi -kilpailun ensimmäisen tuotantokauden vuonna 2011.

  • Aloittanut juuri Naughty BRGR:in toimitusjohtajana.

Lue lisää: Chachi Hildén kasvoi uskonnollisessa perheessä – kertoo nyt, miten Jukka Hildén muutti hänen elämänsä täysin: ”Olin sätkynukke, jota perhe ja poikaystävä ohjailivat”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?