Suomalaiset kertovat nyt, mikä heidän parisuhteissaan mättää – kysely paljasti 11 tavallisinta ongelmaa

Yli 1 400 suomalaista vastasi kyselyyn ja kertoi, mikä heidän parisuhteissaan on pielessä. Vastausten joukosta nousi esiin 10 klassikko-ongelmaa ja yksi nykyajan vitsaus.

Suhteessa solmuja? Suomalaisten parisuhteita hiertävät Me Naisten kyselyn perusteella eniten yhteisen ajan puute, kommunikaatio-ongelmat sekä seksin ja läheisyyden puute.

10.11.2021 19:00

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista parisuhdeviikkoa. Viikon järjestävät parisuhdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö Parisuhdekeskus Kataja ry sekä valtakunnallinen parisuhdeverkosto, johon kuuluvat muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä Väestöliitto.

Teemaviikon kunniaksi Me Naiset kysyi suomalaisilta, miten heidän parisuhteissaan menee. Mikä toimii, mikä ei? Mistä parisuhteissa riidellään, mihin ollaan tyytyväisiä? Kyselyyn vastasi 1 447 ihmistä, joista noin 80 prosenttia oli naisia, 19 prosenttia miehiä ja 1 prosentti muuta sukupuolta. Vastauksissa korostui siis suomalaisten naisten kokemus parisuhteistaan.

Kyselyyn saapuneiden vastausten perusteella suomalaiset ovat pääasiassa melko tyytyväisiä parisuhteisiinsa. Monet kertoivat, että omassa suhteessa ei ole ongelmia juuri lainkaan tai jos on, ne ovat pieniä.

Pelkkää ruusuilla tanssimista parisuhdearki ei kuitenkaan ole. Poimimme vastausten joukosta 11 useimmin mainittua asiaa, jotka ovat pielessä suomalaisten parisuhteissa.

1. Yhteisen ajan puute

Työ, kodin hoitaminen, omat ja lasten harrastukset, ystävyyssuhteet, metatyöt, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen – niistä muodostuu melkoinen sekamelska, jonka kanssa jokaisen on tasapainoteltava. Kyselyssä useimmat mainitsivat parisuhteen suurimmaksi ongelmaksi yhteisen ajan puutteen tai sen järjestämisen vaikeuden.

”Meillä on liian vähän aikaa ja panostusta parisuhteeseen. Arki ajaa aina edelle.” Mies, 44

Etenkin pienten lasten vanhemmat kokivat, että kumppanin kanssa vietetty aika on kortilla. Moni kuitenkin kertoi ymmärtävänsä, että ongelma on väliaikainen, ja tilanteen uskottiin parantuvat vähitellen lasten kasvaessa.

”Lapsen myötä parisuhde jäänyt toissijaiseksi, siinä pitäisi tsempata.” Nainen, 29

2. Kommunikaatio-ongelmat

Toinen selvästi tavallisin ongelma parisuhteissa on kommunikaatio ja sen puute. Etenkin naisvastaajat kertoivat, että kitkaa ja harmia aiheuttaa mieskumppanin puhumattomuus ja vaikeneminen.

”Mieheni ei osaa keskustella vaikeista asioista. Menee ihan lukkoon, pakenee paikalta, leikkii kuollutta tai alkaa ilkeäksi. Yritämme ratkaista asiaa pariterapiassa, jonka juuri aloitimme.” Nainen, 45

Joissakin parisuhteissa kommunikaatio-ongelmat eivät liity vaikenemiseen vaan erilaisiin kommunikaatiotapoihin: asioista kyllä puhutaan, mutta kumppanit eivät aina ymmärrä toisiaan tai osaa nähdä asioita toisen näkövinkkelistä.

”Kommunikoimme eri tavalla, ja se aiheuttaa välillä väärinymmärryksiä.” Mies, 43

3. Seksin ja läheisyyden puute

Kolmas selvästi yleisin parisuhteita hiertävä asia on seksin ja läheisyyden puute. Moni kyselyyn vastannut kaipasi enemmän seksiä. Toiset kertoivat, että seksiä kyllä oli, mutta se tuntui kaavamaiselta ja siihen toivottiin enemmän vaihtelua. Toisaalta osa kaipasi muunlaista läheisyyttä, kuten koskettelua, halauksia, suukottelua ja silityksiä.

”Varsinkin minä olen uupunut työstäni, mikä vaikuttaa seksielämäämme. Minä en jaksa panostaa siihen. Mies haluaisi enemmän. Läheisyyttä kyllä on. Istumme usein sohvalla televisiota katsoessamme ihan vieretysten ja toisiamme hipsutellen.” Nainen, 30

4. Kotityöt

Kotityöt aiheuttavat kinaa monissa suhteissa. Osaa vastaajista harmitti etenkin kotitöiden epätasainen jakautuminen. Naiset kokivat miehiä useammin, että kotityöt kasautuvat pääasiassa heidän harteilleen.

”Kotityöt eivät ole tasaisesti jakautuneet. Hoidan lasten kaikki menot, lääkäritapaamiset, hammaslääkärit, kouluasiat, auton huollot, vakuutukset, vuokran, lomamatkojen varaamisen, ruokaostokset ja ruoan laiton. Teen myös täysipäiväisesti töitä. Olen monesti sanonut miehelleni, että hommien pitäisi olla paremmin jaettu välillämme, mutta mitään muutosta vuosien saatossa ei ole tullut.” Nainen, 44

Myös erilaiset odotukset kotitöiden suhteen voivat aiheuttaa ongelmia.

”Vaimon vaatimustaso on siivoamisen suhteen eri tasolla kuin minun.” Mies, 70

5. Luottamuspula

Monia parisuhteita vaivaa luottamuksen puute. Jotkut kyselyyn vastanneet kertoivat epäilevänsä puolison olevan uskoton tai katselevan muita sillä silmällä. Toiset kertoivat puolison paljastuneesta pettämisestä ja sen aiheuttamista ikävistä tunteista.

”Mies oli uskoton ja aloitti suhteen toisen kanssa. Olimme tämän vuoksi erossa, mutta palasimme lopulta yhteen. Asian takia en enää luota mieheeni, kun hän viettää iltaa ystäviensä kanssa.” Nainen, 32

Toivoa kuitenkin on. Useampi vastaaja kertoi, että uskottomuus johti asioiden selvittämiseen esimerkiksi parisuhdeterapian kautta, ja nyt tilanne oli parempi.

6. Mustasukkaisuus

Joidenkin parisuhteiden suurimmaksi ongelmaksi kohosi mustasukkaisuus. Osa kertoi olevansa itse mustasukkainen osapuoli, toisia vaivasi kumppanin liika mustasukkaisuus. Moni totesi, että mustasukkaisuus johtui omasta tai kumppanin epävarmuudesta.

”Kumppanillani on huono itsetunto. Tästä seuraa välillä mustasukkaisuutta ja hankalia tilanteita. Toivoisin, että hän ymmärtäisi, että on ainutlaatuinen helmi, jonka minä juuri haluan, eivätkä muut tyypit kiinnosta minua.” Nainen, 49

Lue lisää: Mikä neuvoksi, kun mustasukkaisuus ottaa vallan? 6 perusteellista tehtävää, jotka auttavat – automaattisten ajatusten tunnistaminen vie jo pitkälle

7. Suhteen arkistuminen

Pitkässä parisuhteessa on se vaara, että toista alkaa pitää itsestäänselvyytenä. Kun kumppaniin ja hänen läsnäoloonsa tottuu alun huuman jälkeen, saattaa suhde muuttua tasaiseksi tallaamiseksi. Jotkut kyselyyn vastanneet kaipasivatkin enemmän romantiikkaa, spontaaniutta ja yhteisiä irtiottoja arjesta.

”Elämä on vähän tasapaksua. Kaipaisin useammin pieniä irtiottoja arjesta, kuten hotelliöitä, ravintolailtoja tai teatterissa yhdessä käymistä." Nainen, 46

8. Erot persoonissa ja arvoissa

Voiko suhde toimia, jos sen osapuolet ovat persoonaltaan kovin erilaisia? Voi – mutta se vaatii työtä, kertoi osa vastaajista. Jos toinen on sosiaalinen ja toinen introvertti, molemmat joutuvat joskus taipumaan kompromisseihin. Jos toinen on kipakka ja tulinen ja toinen vetäytyvä ja tasainen, persoonien erot näkyvät etenkin erilaisissa kommunikaatiotavoissa.

”Olen itse sosiaalinen ja aktiivinen, mieheni perhekeskeinen ja vetäytyvä eikä hän nauti sosiaalisista tai uusista tilanteista.” Nainen, 46

Joissakin suhteissa kitkaa aiheuttivat erilaiset arvot.

”Mies on jäänyt kiinni sovinistisista ja seksistisistä puheista.” Nainen, 53

9. Menneisyyden traumat

Joissakin parisuhteissa ongelmia aiheuttavat suhteen osapuolten henkilökohtaiset traumat ja menneisyyden kokemukset. Osa kertoi, että suhteen kommunikointivaikeudet tai luottamuspula johtuvat jommankumman osapuolen lapsuuden traumoista. Toisia hiersivät omien tai kumppanin entisten suhteiden jättämät jäljet ja ikävät kokemukset, jotka kummittelivat vielä nykyisenkin suhteen taustalla.

”Vanhoja käytösmalleja tulee eteen välillä etenkin puolisolla. Hänellä on takana pitkä ja huono suhde jossa tavat puhua ja riidellä ovat olleet myrkyllisiä. Välillä hänellä on oppimista siinä, ettei se ole ollut normaalia ja ettei se ole tapa, jolla terveessä suhteessa toimitaan.” Nainen, 46

10. Raha-asiat

Raha-asiat koettiin kyselyvastauksissa yllättävän harvoin varsinaiseksi ongelmaksi. Moni kertoi kuitenkin kinastelevansa kumppanin kanssa joskus rahasta ja siitä, mihin sitä käytetään. Jotkut kokivat ongelmalliseksi puolison liiallisen rahankäytön tai kotitalouden yleisen rahan puutteen.

”Taloudellisia haasteita on ollut melko paljon ja se raastaa hermoja ajoittain.” Nainen, 40

Lue lisää: 65 prosentin mielestä ehkäisy pitäisi aina maksaa puoliksi – yli 14 000 suomalaista kertoi, miten kulut pitäisi parisuhteessa jakaa

11. Liika puhelimella oleminen

Monissa vastauksissa nousi esiin puhelin, joka tulee parisuhteen tielle. Puhelinta näprätään usein iltaisin ja yhdessä vietetty aika saattaa jäädä sen takia vähemmälle. Osa koki, että puhelin vie kumppanin kaiken huomion ja antaa tunteen siitä, ettei toinen kuuntele tai pidä suhdetta tärkeänä. Moni tunnusti, ettei syy ole vain toisessa, vaan molemmat tuijottavat puhelimiaan liikaa.

”Miehelle tuntuu puhelin ja somemaailma olevan parisuhdetta tärkeämpää.” Nainen, 47

”Joskus harmittaa, että katsomme liikaa puhelimia ja tv:tä.” Mies, 35

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?