Miten selviää riidoista? Välittävä kosketus auttaa - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Pieni psykologinen kikka auttaa selviämään riidasta – eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä sanot

Ei ne suuret sanat, vaan ne pienet teot, vanha sanonta muistuttaa. Tutkimuksen mukaan toteamus pitää paikkansa myös riidan keskellä.

Lasketaanko tämä välittäväksi kosketukseksi?

5.8. 7:00

Riiteletkö kumppanisi kanssa melko usein jokseenkin vähäpätöisistä asioista? Meillä on sinulle mukavia uutisia: se voi olla merkki ihan hyvistä asioista.

– Riidat syntyvät, kun jokin sietokyvyn raja ylitetään. Se raja voi olla tiedostamaton tai liittyä ihan pieneen asiaan. Ristiriitoja ei pidä missään ihmissuhteissa lakaista maton alle. Jos riitely auttaa kertomaan itselle painavista asioista, siitä voi olla paljonkin hyötyä, psykologi Tuija Matikka on kertonut aikaisemmin Me Naisten haastattelussa.

Parhaimmillaan riitely voi auttaa kohtaamaan toisen tunteet ja ymmärtämään niitä paremmin. Toisen ymmärtämiseen tähtäävää kinastelua kutsutaan toisinaan rakentavaksi riitelyksi.

Rakentavassa riitelyssä riitapukarit yrittävät kiistelystä huolimatta tuntea empatiaa toisiaan kohtaan. Tärkeänä osana rakentavaa riitelyä on se, että toista vältetään loukkaamasta.

Tällaiseen diplomaattiseen riitelyyn on olemassa monia vinkkejä. Niiden palauttaminen mieleen kesken kiivasta sanailua voi olla perin vaikeaa.

Onneksi tutkimustieto tarjoaa tilanteeseen helpotusta.

Personality and Social Psychology Bulletin -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan riidan paisumista voi hillitä yhdellä pienellä kikalla: koskettamalla riitapukariaan välittävästi.

Riita kuriin aivokemialla

Ihmisen käytös riidan aikana on joukko aivokemiallisia reaktioita. Erityisesti se, että toinen huutaa päin naamaa, voi saada aivot reagoimaan perin erikoisilla tavoilla.

– Ihmisellä on tavallaan erilaiset aivot käytössä riidan aikana. Kun joku alkaa huutaa, ihminen joutuu puolustusreaktioon ja aivoissa aktivoituu niin sanottu nisäkäsaivo, Tuija Matikka kertoi aiemmin.

Välittävä kosketus toimii juuri päinvastaiseen suuntaan. Kosketus vapauttaa ihmisessä rakkaushormonia oksitosiinia ja hyvänolonhormonia endorfiinia. Kumpikin positiivinen hormoni vähentää stressihormonin määrää kehossa ja saa sydämen sykkeenkin laskemaan.

Koska lämmin kosketus rauhoittaa, itsensä pitäminen ymmärtäväisenä on helpompaa.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi kumppanin kädestä kiinni pitäminen siinä vaiheessa, kun riita on vasta alkamassa paisua, voi auttaa pääsemään siitä yli rakentavammin. Koska lämmin kosketus rauhoittaa, itsensä pitäminen rauhallisena ja ymmärtäväisenä on helpompaa.

Kaikilla kikoilla on rajoituksensa

Tutkijat huomauttavat, ettei välittävä kosketus välttämättä auta, jos riita on jo ehtinyt edetä pitkälle.

Tutkijoiden mukaan on myös tärkeää ymmärtää, että niille pareille, joilla on vaikeita ongelmia, kikka saattaa toimia juuri päinvastaiseen suuntaan. Joskus kosketus tuntuu lähinnä kontrolloivalta.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla helmikuussa 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?