”Mitään ei jäänyt hampaankoloon”, sanoo leskeksi jäänyt Kike Elomaa – tällainen oli hänen ja Kimmo-puolison räiskyvä rakkaustarina

Illalla mikään ei kertonut siitä, että Kimmo Elomaa menehtyisi seuraavana aamuna sydänkohtaukseen. Kike Elomaa yritti elvyttää puolisoaan, mutta se ei enää auttanut. –Siitä olen onnellinen, että mitään ei jäänyt hampaankoloon.

”On pelastus, että meillä oli Kimmon kanssa aina muutakin elämää toistemme lisäksi. Jos olisin elänyt vain Kimmolle, olisin pudonnut täysin tyhjän päälle”, Kike sanoo.

1.8.2021 8:00

Talon seinän vierellä nököttää rivi oransseja sankoja.

Ne ovat Kike Elomaalle, 66, konkreettinen muistutus siitä, ettei puoliso Kimmo Elomaata enää ole. Kimmo rakasti uusia perunoita ja viljeli niitä kotipihallaan. Kesäisin kaikki 25 sankoa täyttyivät mukuloista. Uutta perunaa oli tarjolla melkeinpä joka aterialla.

– Nyt ne ovat tyhjiä, Kike sanoo ja huokaisee.

Kimmo kuoli sydänkohtaukseen kotonaan Maskussa 20. maaliskuuta.

Mikään ei antanut viitteitä tulevasta. Edellisenä iltana Kike oli palannut kotiin vietettyään arkiviikon Helsingissä eduskunnassa. Kimmo oli kokannut vaimolleen illallista. Ruuan jälkeen molemmat olivat vetäytyneet omiin makuuhuoneisiinsa, Kimmo nukkumaan ja Kike katsomaan televisiota.

Seuraavana aamuna Kike heräsi miehensä huutoon. Kimmo oli tapansa mukaan herännyt ennen vaimoaan ja mennyt aamutoimilleen talon alakertaan.

– Kimmon äänensävy oli sellainen, että se sai minut pomppaamaan heti pystyyn ja säntäämään alakertaan.

Minä vaan elvytin ja elvytin.

Kike ehti nähdä, että Kimmolla oli vaikeuksia pysyä pystyssä. Mies rojahti sohvalle ja jäi makaamaan kyljelleen. Kike säntäsi puolisonsa luo, joka ei pystynyt enää puhumaan eikä saanut kunnolla henkeä.

– Sitten Kimiltä lähti taju.

Hätäkeskuksesta neuvottiin siirtämään Kimmo lattialle selälleen. Kike laittoi hätäpuhelun kaiuttimelle ja alkoi repiä isokokoista puolisoaan sohvalta. Kun hän oli vaivoin onnistunut tehtävässä, piti aloittaa painantaelvytys.

– Minä vaan elvytin ja elvytin. Aika tuntui pysähtyvän.

Ambulanssin tuloon kesti yli viisitoista minuuttia, ja Kiken voimat alkoivat ehtyä. Hätäkeskuksen päivystäjä koetti tsempata jaksamaan. Kun ensihoitajat vihdoin soittivat ovikelloa, Kike oli litimärkä hiestä.

– Ryntäsin ovelle päästämään heidät sisään ja katsoin vierestä, kun he jatkoivat elvytystä.

Ensihoitajat tekivät kaikkensa. Elvytyksen lisäksi sydäntä yritettiin käynnistää antamalla sähköshokkeja, mutta Kimmo pysyi elottomana. Lopulta lääkäri pyysi Kiken sivummalle keittiöön.

– Hän sanoi olevansa pahoillaan. Mitään ei ollut enää tehtävissä.

Lääkärin sanoja seuranneet hetket ovat sumuisia. Sen Kike muistaa, kuinka hämmentyneitä pariskunnan rakkaat koirat olivat. Marski ja Sylvi-Tuulikki olivat pyörineet ympärillä koko elvytyksen ajan. Kun Kimmo julistettiin kuolleeksi, Marski-koira meni makaamaan aivan kiinni isäntäänsä.

Ennen kuin Kimmoa alettiin siirtää pois, Kikeltä kysyttiin, haluaisiko hän hyvästellä puolisonsa.

– Laitoin käden hänen poskelleen ja annoin jäähyväissuukon. Muistan sen, että poski oli vielä lämmin.

Juhlan paikkoja

Tämän kesän piti olla yhtä juhlaa.

Oli tarkoitus juhlia Kiken 66-vuotissyntymäpäivää ja Kiken ja Kimmon hääpäivää. Heinäkuun 15. päivä olisi tullut täyteen 43 vuotta naimisissa.

Suunnitelmissa oli lähteä ainakin Kiken veljenpojan järjestämään Karjurockiin. Festarit vaihtuivat lähimpien ystävien kanssa vietettyyn iltaan, jossa muisteltiin yhdessä Kimmoa.

Loppukesästä oli suunnitelmissa juhlistaa Kiken urheilusaavutuksia. Elokuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun hän voitti kehonrakennuksen arvostetuimman kilpailun, Miss Olympia -tittelin. Aiemmin samana vuonna Kike oli voittanut myös kehonrakennuksen EM-kultaa ja kansainvälisen kilpailun Yhdysvalloissa.

Triplamestaruus on saavutus, johon yksikään kehonrakentaja maailmassa ei ole vielä tähän päivään mennessä pystynyt.

– Saa nyt nähdä, juhlinko sitä jotenkin. En vielä tiedä.

Kipinöintiä punttiksella

Juuri rakkaus urheiluun yhdisti Kiken ja Kimmon.

Pari tapasi Kimmon omistamalla turkulaisella kuntosalilla. Kike päätyi salille yleisurheilijaveljensä vanavedessä. Jokin punttien nostelussa veti heti puoleensa.

Muutama läheinen ystävä oli Kiken tukena Kimmon kuoleman jälkeisinä päivinä, mutta pian Kike halusi jäädä yksin. ”Koirat ovat olleet minulle suurin lohtu. Jos olisin jäänyt täysin yksin, olisi varmasti ollut paljon vaikeampaa.”

– Olin väkivahva maalaislikka, joka oli viettänyt lapsuutensa pellolla. Olin kokooni nähden valtavan voimakas.

Myös salin omistaja kiinnitti huomiota uuteen tulokkaaseen. Kimmo näki Kikessä potentiaalia urheilijana ja antoi tälle treenivinkkejä. Kimmon itsevarma olemus teki vaikutuksen Kikeen. Mihin tahansa mies menikään, hän käänsi kaikkien päät.

Rakkaus iski kuin salama.

Kipinöitä lensi ilmassa jo punttisalilla, mutta varsinainen roihu syttyi, kun pari kohtasi toisensa yöelämässä.

– Tanssimme koko illan yhdessä. Rakkaus iski kuin salama.

Pari ryhtyi seurustelemaan, ja samalla Kimmosta tuli tyttöystävänsä valmentaja. Kimmo uskoi, että Kike voisi menestyä kehonrakentajana, ja valoi samaa itseluottamusta puolisoonsa. Kike oli aloittanut röntgenhoitajan opinnot Helsingissä, mutta anoi siirron Turkuun päästäkseen lähemmäs valmentajapoikaystäväänsä.

– Heräsin ani varhain lenkille, kävin koulussa ja menin sieltä suoraan treenaamaan. Treenien jälkeen jatkoin töitä kuntosalilla. Kymmenen aikaan illalla pesimme vielä Kimmon kanssa salin suihkuhuoneita, Kike muistelee.

Pari teki päätöksen kisaamisesta sen jälkeen, kun Kimmo oli käynyt Ruotsissa katsomassa kansainvälisiä kilpailuja. Tason nähtyään hän tiesi, että Kikellä olisi mahdollisuus voittaa. Sen jälkeen treenaamisesta tuli Kikelle koko elämä. Hän noudatti Kimmon laatimaa äärimmäisen vaativaa treeni- ja ruokavalio-ohjelmaa, josta ei lipsuttu edes juhlapyhinä.

– Elämäni pyöri vain Kimmon ja kuntosalin ympärillä.

Alkuvuodesta 1981 Kike voitti kehonrakennuksen epäviralliset SM-kilpailut. Voiton johdosta hänet lähettiin Lontooseen lajin EM-kisoihin. Sieltäkin tuli mestaruus, joten matka jatkui maailmanlaajuiseen World Games Champion -kilpailuun Kaliforniaan. Kike voitti kisan, vaikka oli ensikertalainen ja muihin kilpailijoihin verrattuna amatööri.

– Lajin ylivoimaisesti kovatasoisin kilpailu on Miss Olympia, johon pääsee vain kutsusta. Siellä ovat vain maailman parhaat.

Ennen varsinaista kilpailua kisaajat pääsivät treenaamaan samalle kuntosalille. Se oli raakaa henkistä taistelua, kun kisasisaret tarkkailivat silmä kovana toistensa suorituksia.

– Minun valttini oli se, että olin oikeasti vahva, en vain lihaksikas. Laitoin jalkaprässiin sellaiset painot, että osa sanoi minun olevan hullu.

Kike muistaa vain hämärästi sen hetken, kun hänet julistettiin voittajaksi. Hänen oli vaikea uskoa tapahtunutta todeksi.

– Kimmo oli valtavan ylpeä, mutta ei yhtään yllättynyt. Hän sanoi tienneensä koko ajan, että voitan.

Vaimo, joka piti päänsä

Valmennus- ja parisuhteen yhdistäminen oli ajoittain haastavaa.

Kimmo otti valmentajana johtavan roolin, eikä päässyt siitä irti kotonakaan. Kike hyväksyi asetelman, mutta ajatteli samalla sen olevan vain väliaikainen.

– Kiltin kotirouvan rooli ei ollut minua varten.

Miss Olympia -voitto teki Kikestä yhden Suomen tunnetuimmista naisista. Hän oli kysytty esiintyjä, jonka kaikki halusivat päästä tapaamaan. Esiintymiset ja kisat pakottivat Kiken pysymään ympäri vuoden tiukassa kunnossa.

– Olin lopulta viisi vuotta yhtäjaksoisella kisadieetillä. Ei silloin tiedetty siitä, mitä sellainen tekee elimistölle. Nappasin joka aamu kourallisen vitamiineja, joiden toivottiin auttavan milloin mihinkin puutostilaan.

Vuonna 1982 Kike osallistui toistamiseen Miss Olympia -kisaan ja tuli kolmanneksi. Hän oli itse tyytyväinen suoritukseensa, mutta Kimmo oli kaikkea muuta.

– Hän oli niin pettynyt, että emme edes lähteneet juhlimaan pronssimitaliani. Vain voitto kelpasi.

Seuraavana vuonna sijoitus oli viides. Huonompi menestys ei johtunut niinkään Kikestä, vaan muutoksesta lajin sisällä. Steroidien käyttö oli yleistynyt, ja naiset alkoivat olla valtavan lihaksikkaita. Kike ei halunnut lähteä leikkimään hormoneilla, joten hän lopetti kisaamisen. Esiintymisiä hän jatkoi vielä kaksi vuotta, kunnes teki päätöksen totaalisesta lopettamisesta.

– Kimmo olisi halunnut, että jatkan. Se oli kova paikka hänelle, mutta pidin pääni. Minulla oli jo suunnitelma siitä, mitä tekisin seuraavaksi.

Urheilu-uran loppumisen jälkeen perheessä oli kaksi pomoa. Jatkuvan päiden kolistelun sijaan pariskunta päätti antaa toisilleen vapauden toteuttaa omia unelmiaan. Kike alkoi edistää haavettaan laulajanurasta, ja Kimmo muutti Ruotsiin perustamaan rakennusalan yritystä. Firmasta tuli nopeasti menestyvä bisnes. Kimmo oli mukana rakentamassa muun muassa Tukholman Globen-areenaa.

– Vapaus ja luottamus olivat parisuhteemme kulmakivet, Kike tiivistää.

Raskaat vuodet

Kimmon kuolema tuli täytenä yllätyksenä.

Mies sai vuonna 2015 sydänkohtauksen, jonka jälkeen hänelle asennettiin tahdistin. Laitteen avulla sydänvaivat saatiin hyvin kuriin. Tänä vuonna Kimmolle oli tarkoitus asentaa uusi tahdistin.

– Hän oli vahva teräskanto. Ikäisekseen erittäin hyväkuntoinen mies, joka ei ikinä käyttänyt mitään päihteitä.

Urheilu oli edelleen osa pariskunnan arkea. Kike ja Kimmo treenasivat säännöllisesti yhdessä autotalliin rakennetulla kuntosalilla.

– Kimmo ei jättänyt harjoittelua väliin edes kipeänä. Olen jälkikäteen tajunnut, että flunssaisena treenaaminen on saattanut vahingoittaa hänen sydäntään.

Kike ajattelee, että osan sydänvaivoista aiheutti myös stressi. Sitä tuotti eritoten Ruotsin-vuosien veroepäselvyyksistä alkanut talousrikosvyyhti, joka vei Kimmon 2000-luvun alussa vankilaan. Syytökset ja tuomio olivat Kiken mukaan Kimmolle hirveä koettelemus, sillä mies piti itseään syyttömänä.

– Se, mitä tapahtui, oli kamalan raadollista. Mutta kestimme senkin yhdessä.

Kimmo ehti aloittaa omaelämäkertaprojektin kanssa vähän ennen kuolemaansa. Hän oli jo solminut siitä sopimuksen kotimaisen huippukirjailijan kanssa. Kike löysi Kimmon jäämistöstä seitsemän sivun verran kirjaa varten kirjoitettua materiaalia.

Kiken mielestä hänen puolisoaan kohdeltiin epäreilusti. Kimmo teki elämässään paljon hyvää, mutta sitä puolta hänestä ei koskaan tuotu julkisuuteen. Kike kertoo kotinsa täyttyneen kukkalähetyksistä ja adresseista Kimmon kuoleman jälkeen. Viesteistä huokui se, kuinka paljon Kimmoa rakastettiin ja arvostettiin.

– Kirjassa hän olisi vihdoin kertonut oman näkemyksensä siitä, mitä tapahtui. Nyt totuus meni hänen kanssaan hautaan. Se on hirvittävän surullista.

Vaikka pariskunnan avioliitossa oli omat vaikeutensa, Kike tunsi, että Kimmo piti aina hänen puoliaan. Silloinkin, kun Kike alkoi pohtia poliitikon uraa, Kimmo oli hänen suurin kannustajansa ja tukipilarinsa. Kymmenen vuotta sitten Kike valittiin eduskuntaan alueensa ääniharavana.

Koirat ovat olleet minulle suurin lohtu.

– Me annoimme toisillemme vapautta, mutta samalla pystyimme aina luottamaan siihen, että toinen on siinä.

Vertaistuen voima

Kikellä ja Kimmolla ei ollut omia lapsia, mutta läheiset ystävät ja perheenjäsenet ovat olleet Kiken rinnalla niin paljon kuin tämä on tarvinnut. Pian hän tunsi kuitenkin tarvetta jäädä kotiin vain koirien kanssa.

– Koirat ovat olleet minulle suurin lohtu. Jos olisin jäänyt täysin yksin, olisi varmasti ollut paljon vaikeampaa.

Myös työkavereilta on tullut tukea. Varsinkin keskustelut puolisonsa vastikään menettäneen Satu Hassin kanssa ovat olleet lohdullisia.

– Olen kokenut vertaistuen erittäin tärkeänä. Vertaistuki on syy myös siihen, että haluan puhua Kimmon kuolemasta julkisesti. Toivon, että kokemuksestani on hyötyä jollekulle, joka käy läpi omaa suruaan.

Kike kertoo puolisonsa kuolemasta vertaistuen takia. ”Toivon, että kokemuksestani on hyötyä jollekulle, joka käy läpi omaa suruaan.”

Kimmon kuoleman jälkeen Kike keskittyi pitämään itsensä liikkeessä. Se auttoi pahimman yli. Hän hoiti hautajaisjärjestelyt nopeasti kuntoon ja kävi jäämistöä läpi Kimmon entisen sihteerin ja pariskunnan ystävän Anjan kanssa. Vaatteista suurin osa päätyi seurakunnan kautta niitä eniten tarvitseville. Hän jätti Kimmon vaatehuoneeseen vain kaikista rakkaimmat vaatekappaleet.

– Esimerkiksi verryttelytakin, johon painatin Marskin ja Sylvi-Tuulikin kuvat.

Kikelle oli tärkeää myös palata nopeasti takaisin töihin ja päästä kiinni arkirutiineihinsa.

– On pelastus, että olemme Kimmon kanssa tehneet omia juttujamme ja meillä on aina ollut muutakin elämää toistemme lisäksi. Jos olisin elänyt vain Kimmolle, olisin pudonnut täysin tyhjän päälle.

Ihmeellinen rauha

Kimmo tulee mieleen tuon tuosta, eritoten pienistä, arkisista asioista. Siitä, kun näkee ruokakaupassa savusilakkaa, joka oli miehen suuri herkku. Tai rusinoita. Tai mansikoita.

– Ensin käy mielessä, että ostanpa noita Kimmoa ilahduttaakseni. Sitten tajuaa, että ei, Kimmo ei enää koskaan ole kotona odottamassa.

Olisin voinut sanoa useamminkin, kuinka ihana hän oli ja kuinka paljon häntä rakastin, mutta toisaalta uskon, että hän tiesi sen sanomattakin.

Eniten Kike kaipaa yhteisiä juttuhetkiä ja kiihkeitä väittelyitä. Ja sitä, kun pariskunta tuijotti telkkarista urheilua yhdessä.

– Siitä olen onnellinen, että mitään ei jäänyt hampaankoloon. Olisin voinut sanoa useamminkin, kuinka ihana hän oli ja kuinka paljon häntä rakastin, mutta toisaalta uskon, että hän tiesi sen sanomattakin.

Kike halusi, että Kimmo pääsisi käymään vielä kerran kotona. Niinpä hautausauto kuljetti Kimmon Maskuun päivää ennen hautajaisia. Kun sinivalkoinen arkku nostettiin kotitalon pihaan, sekä Kike että koirat juoksivat sen luo. Marski alkoi ulvoa ja Sylvi-Tuulikki nosti tassunsa Kimmon arkulle.

– Siinä hetkessä minut valtasi jokin ihmeellinen rauha. Vaikka olen ollut hirveän surullinen, sama rauha on säilynyt tähän päivään asti.

Nyt Kimmo on haudattu parin kodin lähellä sijaitsevalle hautausmaalle Kiken suvun hautaan. Hänet siunattiin samassa kirkossa, jossa pariskunta meni aikanaan naimisiin.

Kike ei ole käynyt haudalla siunaustilaisuuden jälkeen. Syy on yksinkertainen: hän ajattelee, ettei Kimmo ole siellä.

– Tunnen Kimmon läsnäolon niin selkeästi, Kike sanoo.

– Luotan siihen, että näemme vielä jonain päivänä.

Kike Elomaa

  • Ritva Elomaa, 65-vuotias kansanedustaja, asuu Maskussa kahden koiransa kanssa.

  • Voitti 1981 kehonrakennuksen EM-kultaa, World Games Champion -mestaruuden ja Miss Olympia -tittelin.

  • Valittiin toistamiseen Perussuomalaiset Naiset ry:n hallituksen puheenjohtajaksi.

  • Puoliso Kimmo menehtyi maaliskuussa sydänkohtaukseen.

Lue lisää: Kun kaksi teinipoikaa raiskasi 11-vuotiaan Satu Hassin, hän päätti pitää tapahtuneen salaisuutena – vasta yli 30-vuotiaana hän kertoi, mitä tapahtui

Lue lisää: Esko Valtaoja oli mukana ex-puolisonsa saattohoidossa loppuun saakka ja kannusti tätä kirjoittamaan: ”Sanoin, ettet voi vain lojua siinä ja kuolla pois”

Lue lisää: Kun Elisabeth Rehn istui lentokoneessa, sen ainoa moottori sammui – laskeutuminen oli rytäkkä, josta ei selvitty vammoitta: ”Selkäni vaurioitui ja se on vaivannut siitä asti”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?