Kia Lehmuskoski jäi tyhjän päälle, kun tanssipari yllättäen lopetti – sitten hän tarttui puhelimeen ja soitti Helena Ahti-Hallbergille

Kia Lehmuskoski kamppaili koko kilpatanssiuransa huonommuuden tunteen kanssa. On vaatinut aikaa ja itsetutkiskelua, että hän on saanut selätettyä lapsuuden kiusaamiskokemukset, kisauran pettymykset ja torjutuksi tulemisen.

”Välillä tunnen yhä epävarmuutta, mutta osaan suhtautua siihen eri tavalla. Häpeän sijaan nauran itselleni”, Kia sanoo.

Kun tanssinopettaja Kia Lehmuskoski, 32, kuunteli viime syksynä Tanssii tähtien kanssa -oppilaansa Niklas Hagmanin kertomusta jääkiekkouran jälkeisestä ahdistavasta tyhjiöstä, hän nyökkäili hiljaa.

Kia asetteli mielessään yhtäläisyysmerkkejä oman päättyneen kilpatanssiuransa ja Niklaksen kokemusten kanssa, mutta ei kuitenkaan sanonut tälle sanaakaan ajanjaksosta, jolloin ei itse ollut päässyt sängystä ylös.

–Jollain tasolla olen varmaan hävennyt kokemustani niin kauan, että siitä puhuminen tuntui vaikealta. En ole puhunut tuosta ajasta oikein ystävillenikään.

23-vuotiaana kilpatanssiuransa päättänyt Kia on nähty kuusi kautta Tanssii tähtien kanssa -ohjelman parketilla säihkyvänä ja itsevarmana. Samaan aikaan siviilissä hän on läpikäynyt muistoja koulukiusaamisestaan. Ulkopuolelle jäämisen aiheuttamasta epävarmuudesta ei ole ollut helppo päästä eroon.

– Vain joskus tanssiessani tunsin olevani siitä vapaa.

Erilaisuutta ja ulkopuolisuutta

Kia oli kuuden vanha, kun hän meni muiden tulevien ekaluokkalaisten kanssa tutustumaan tulevaan kouluunsa. Koulussa esiintyi paikallisen itähelsinkiläisen tanssikoulun tanssijoita, joilla oli tytön mielestä maailman hienoimmat hopeiset korkokengät ja strassimekot.

– Kun menin kotiin, en puhunut mitään tulevasta koulusta. Sen sijaan sanoin äidille, että minun on päästävä tanssikouluun! Ja että haluan samanlaiset hienot tanssikengät kuin koulussa esiintyneillä tanssijoillakin!

Kia aloitti tanssiharrastuksen kerran viikossa, sai pian ensimmäisen tanssiparin, ja samalla tunnit lisääntyivät. Jo alakouluiässä koko perhe, vanhemmat ja Kian 9 ja 12 vuotta vanhemmat sisarukset, tukivat perheen iltatähteä intohimoharrastuksessa.

Yritin kyllä päästä porukoihin, mutta minut jätettiin ulkopuolelle.

Vuosi vuodelta harrastuksen kustannukset kasvoivat; pikkutytön ihaillen katsomat tanssipuvut ja kengät maksoivat tuhansia euroja. Teini-ikäisenä oli toistuvasti kuukausia, kun äidin palkka meni kokonaan tyttären harrastukseen.

– Äidin tuki on ollut alusta asti korvaamatonta. Hän on repinyt pienestä palkastaan varat ja mahdollistanut itsensä kustannuksella, että sain tanssista lopulta uran, Kia sanoo.

– Muutenkin minua tuettiin ja kannustettiin kotona kaikessa. Vielä yläasteellakin vietin pitkään vapaat viikonloput vanhempien kanssa mökillä. Sillä oli kuitenkin se kääntöpuoli, että epäonnistumiset tuntuivat isompina iskuina kodin ulkopuolella.

Kia huomasi, että häntä pidettiin koulussa erilaisena.

– Minulla oli kyllä kavereita, mutta en kuulunut ikinä luokan suosituimpiin. Pukeuduin pastellin sävyihin ja vietin aikaa treeneissä ja vanhempieni kanssa. Yritin kyllä päästä porukoihin, mutta minut jätettiin ulkopuolelle. Olin paljon poikien kanssa, mutta hekin välillä kiusasivat.

Erityisesti muutama tapahtuma on jäänyt mieleen.

– Kerran yksi poika veti tuolin altani ja lensin päin patteria. Jouduin tikattavaksi ja lääkäri sanoi, että jos osuma olisi tullut muutaman sentin päähän, olisin halvaantunut.

Kia muistaa, kuinka kerran pojat kaatoivat hänet maahan ja alkoivat potkia.

– Otin asian puheeksi vanhempainillassa, jossa kukaan ei sanonut mitään. Jälkeenpäin olen miettinyt, että olinpa rohkea.

Kisamatkoja ja vuorotyötä

Kia on ollut aina sosiaalinen, mutta koulussa koettu ulkopuolisuus ruokki epävarmuutta ja ulottui lopulta myös tanssin puolelle. Vaikka tanssipiireissä hänellä oli hyviä ystäviä, epävarmuus oli tullut jäädäkseen.

Jossain vaiheessa Kian äidin koko palkka meni tyttären tanssiharrastuksen kustannuksiin. ”Äiti mahdollisti itsensä kustannuksella, että sain tanssista lopulta uran”, Kia sanoo.

Mäkelänrinteen urheilulukiossa Kialle oli selvää, että hän tavoittelisi kilpatanssiuraa. Täydellinen pari löytyi 19-vuotiaana, ja molemmat panostivat uraan kaiken. Tanssitunnit ja ulkomaan kisamatkat vaativat myös paljon rahaa. Kia teki sitä varten vuorotyötä Anttilan kassalla.

– Jos haluaa kansainvälisen uran ja menestystä, on hyvä näyttäytyä mahdollisimman paljon ulkomailla. Mutta se maksaa. Suomessa yksityisopettajien tunnit maksavat 50–80 euroa, ulkomailla 100–150 euroa. Ja jotta niistä on hyötyä, niitä pitää ottaa yhdellä reissulla useampia.

Samalla kun Kia edusti Suomea MM-kilpailuissa ja kisasi ympäri Eurooppaa ja myös Yhdysvalloissa ja Singaporessa, hän paini koko ajan rahaongelmien kanssa. Visa oli jatkuvasti tapissa, laskujen maksujärjestystä piti sumplia.

– Kerran Tanskassa meillä ei ollut kisamatkalla parini kanssa varaa edes kunnon illalliseen. Kaikki, mitä tuli, meni tanssiin, eikä meillä ollut rikkaita vanhempia kustantamassa uraamme.

Usein paineet valitettavasti tuli purettua läheisimpään ihmiseen.

Kia otti kaupassa lisätyövuoroja sen mukaan, millä saisi minkäkin yksityistunnin kuitattua. Helena Ahti-Hallberg tarjoutui ompelemaan Kialle kisapuvut ja vastineeksi Kia kävi siivoamassa tanssinopettajansa luona. Pahinta oli kuitenkin kasvava epävarmuuden tunne.

– En osannut käsitellä jatkuvia paineita enkä ollut varmasti helppo tanssi- ja työpari. Keskittyminen meni välillä selviämiseen, ei itse tanssin harjoitteluun. Usein paineet valitettavasti tuli purettua läheisimpään ihmiseen eli omaan tanssipariin.

Keväällä 2012 Kian pari ilmoitti täysin yllättäen, että hän lopettaa uran kuukauden kuluttua SM-kilpailuiden jälkeen. Tanssiparin päätös tuli Kialle täysin yllätyksenä.

– Mutta mitä olisin voinut sanoa? En voinut muuta kuin hyväksyä hänen päätöksensä. Tiesin, miten vaikeaa hyvää miesparia on löytää, joten samalla tiesin, että kilpatanssiurani oli siinä.

Kia ja pari tanssivat yhdessä vielä SM-kisat, jotka menivät penkin alle.

Tyhjän päälle

Yhtäkkiä Kia oli elämässään tilanteessa, jossa hänellä oli jäljellä enää kassatyö. Suurin osa ihmissuhteista oli liittynyt tanssimaailmaan.

– Työpäivän jälkeen kaikki kaverini olivat tanssisalilla ja minä yhtäkkiä yksin kotona. Minulle nousi uhma. Halusin näyttää kaikille, että en tarvitse kilpatanssia mihinkään.

Uhmakkuudessaan hän tarttui Helena Ahti-Hallbergin tarjoukseen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman koekuvauksista. Kialla ei ollut vielä tanssinopettajan tutkintoa, mutta hän suoritti sen nopeasti ennen kuvausten alkamista.

– Tuntui turvalliselta olla taas liikkeellä, niinhän olin aina elänyt.

Syksyllä 2012 Kia debytoi TTK:ssa parinaan JVG:n VilleGalle. Hän alkoi myös sijaistaa tanssinopettajia. Näennäisesti elämä tuntui olevan kiireen keskellä raiteillaan, mutta keväällä Kia alkoi oirehtia.

Kun en päässyt enää sängystä ylös, ymmärsin, että minun piti hakea jostakin apua.

Kilpatanssiuran minuuttiaikataulujen ja matkustamisen jälkeen Kialla oli ensimmäistä kertaa aikaa käydä läpi elämäänsä. Se aiheutti itsesyytöksiä.

– Syyllistin itseäni siitä, että olin ollut niin huono, että parini halusi lopettaa. Syyllistin itseäni siitä, että olin ollut liian epävarma, enkä siksi voittanut suomenmestaruutta, vaan jäin aina toiseksi.

Lopulta Kian voimat loppuivat.

– Kun ahdistus ja paha olo alkoivat kasvaa, minun oli pakko hakea sairauslomaa. Kun en päässyt enää sängystä ylös, ymmärsin, että minun piti hakea jostakin apua.

Kia oli joutunut seuraamaan aiemmin, miten mielenterveysongelmat voivat eskaloitua. Hän ei halunnut päätyä samaan tilanteeseen.

– Ymmärsin, että minun on pakko toimia häpeästä huolimatta. Vaikka olin perheeni kanssa läheinen, en pystynyt puhumaan heille olostani. Ajattelin, että olen epäonnistunut. Ajattelin, että olin jotenkin viallinen, kun tunsin näin.

Kia ohjattiin muutaman mutkan kautta urheilupsykologille. Muutaman kuukauden käyntien jälkeen painon tunne rinnan päällä alkoi laskea ja vyyhti purkautua.

– Olin perustanut koko siihenastisen identiteettini siihen, että olin tanssija. Kun se kaikki vietiin hetkessä, ahdistuin ja lamaannuin. Psykologi sanoi, että se on hyvin tavallista. Minä ihmettelin, miksi tästä ei ollut ikinä varoitettu tai puhuttu?

Kia sai diagnoosin, urheilu-uran jälkeinen masennustila.

Lisää itsevarmuutta

Kia jatkoi psykologilla käyntiä ja palasi syksyllä töihin ja myös seuraavalle TTK-kaudelle.

– Osasin pikkuhiljaa katsoa itseäni ymmärtäväisemmin. Terapiassa tajusin, että olin ollut superkatkera, koska koin, että en ollut ikinä päässyt keskittymään pelkästään treenaamiseen, vaan kaikki oli mennyt selviytymiseen. Sekin piti käsitellä ja hyväksyä.

Itsesyytökset laimenivat pikkuhiljaa, mutta nuoruudessa syntynyt epävarmuus vaivasi. TTK-lattialla Kia oli sädehtivä ja itsevarma tanssija, mutta vapaa-ajalla hän huomasi epävarmuuden vielä joissakin arkitilanteissa.

– Vielä muutama vuosi sitten saatoin kävellä baariin tai uuteen tilanteeseen katse alas suunnattuna. Minun oli vaikea ottaa katsekontaktia, koska olin epävarma itsestäni. Musikaaleihin hakiessani häpesin, kun en osannut tehdä jotakin minulle täysin uutta tanssilajia.

Häpeän sijaan nauran itselleni.

On vaatinut aikaa ja itsetutkiskelua, että Kia on saanut selätettyä nuoruuden kiusaamiskokemukset, kisauran pettymykset sekä torjutuksi tulemisen.

Nykyään hän tuntee epävarmuutta harvemmin.

– Kilpailutilanteissa saatan tuntea yhä epävarmuutta, mutta osaan suhtautua siihen eri tavalla. Häpeän sijaan nauran itselleni.

Ei mitään hävettävää

Viime syksy oli Kialle monella tapaa mullistavaa aikaa. Kia ja Niklas Hagman olivat Tanssii tähtien kanssa -kilpailun ennakkosuosikkeja, kunnes taival katkesi Niklaksen koronatartuntaan. Samana syksynä kolme vuotta kestänyt suhde avopuolison kanssa ajautui kriisiin.

– Olen aina ollut parisuhteissani varovainen. Syksyllä olin niin kiireinen, että en ehtinyt kuunnella tai keskittyä toiseen. Se myös avasi silmäni. Kimi pysyi siinä, vaikka en jaksanut olla kotona parhaimmillani.

Kun uskalsin luopua epävarmuuksistani, se vaikutti myös parisuhteeseen.

Kriisiajan jälkeen Kia ymmärsi miehen arvon. Ensimmäistä kertaa hän uskalsi ottaa yhteisen asuntolainan, ja pari muutti keväällä rivitaloasuntoon Espooseen.

– Kun uskalsin luopua epävarmuuksistani, se vaikutti myös parisuhteeseen. Olen meidän suhteemme täysin luottavainen. Olen antanut Kimille luvan kosia, ja olemme myös valmiita perustamaan perheen.

Parhaillaan Kia valmistautuu jo uuteen Tanssii tähtien kanssa -kauteen, joka alkaa syksyllä.

– Ehkä minun pitäisi soittaa vanhoille tanssiystävilleni ja kertoa kokemuksistani. Eihän minulla ole mitään hävettävää.

Kia Lehmuskoski

  • 32-vuotias tanssinopettaja ja tanssija. Mukana Mustion Linnan Kesäteatterin Kaksi Puuta -näytelmässä koreografina ja tanssijana, esitykset jatkuvat 7.8. saakka.

  • Uusi Tanssii tähtien kanssa -kausi alkaa MTV3:lla elokuun lopussa. Tanssii tähtien kanssa -kiertue keväällä 2022.

  • Asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa.

Lue lisää: Kiekkouran loputtua Niklas Hagman masentui ja hakeutui terapiaan – TTK-suosio ja tsemppiviestit ovat saaneet palan nousemaan kurkkuun: ”Pohjalla käydessäni en uskonut, että joku vielä pitäisi hyvänä äijänä”

Lue lisää: Lapsena Mira Luoti hankki itse rahat harrastuksiin, kun yksinhuoltajaäiti ei voinut maksaa – kun korona vei keikat, artisti harkitsi paluuta kokin hommiin

Lue lisää: Mikko Kuustonen näki vanhan valokuvan ja huvittui – se sai puoliso Hanna Brotheruksen tajuamaan, miten vaativa ja armoton vanhempi hän oli ollut

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?