9 vuotta sitten TTK-tanssija Kia Lehmuskoski sai ikäviä uutisia täysin yllättäen – uran päättymisestä seurasi lopulta masennus

TTK-tähti Kia Lehmuskoski kamppaili koko kilpatanssiuransa huonommuuden tunteen kanssa. On vaatinut aikaa ja ammattiapua, että hän on saanut selätettyä lapsuuden kiusaamiskokemukset, kisauran pettymykset ja torjutuksi tulemisen.

”Välillä tunnen yhä epävarmuutta, mutta osaan suhtautua siihen eri tavalla. Häpeän sijaan nauran itselleni”, Kia Lehmuskoski kertoo toipumisestaan.

21.7.2021 8:30

Kun tanssinopettaja Kia Lehmuskoski, 32, viime syksynä kuunteli Tanssii tähtien kanssa -oppilaansa Niklas Hagmanin kertomusta jääkiekkouran jälkeisestä ahdistavasta tyhjiöstä, hän nyökkäili hiljaa. Kia asetteli mielessään yhtäläisyysmerkkejä oman päättyneen kilpatanssiuransa ja Niklaksen kokemusten kanssa, mutta ei kuitenkaan sanonut tälle sanaakaan ajanjaksosta, jolloin ei itse ollut päässyt sängystä ylös.

– Jollain tasolla olen varmaan hävennyt kokemustani niin kauan, että siitä puhuminen tuntui vaikealta. En ole puhunut tuosta ajasta oikein ystävillenikään.

23-vuotiaana kilpatanssiuransa päättänyt Kia on nähty kuuden kauden ajan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman parketilla säihkyvänä ja itsevarmana. Samaan aikaan siviilissä hän on läpikäynyt muistoja koulukiusaamisestaan.

– Minulla oli kavereita, mutta en kuulunut ikinä luokan suosituimpiin. Yritin kyllä päästä porukoihin, mutta minut jätettiin ulkopuolelle.

Erityisesti muutama tapahtuma on jäänyt mieleen.

– Kerran yksi poika veti tuolin altani ja lensin päin patteria. Jouduin tikattavaksi ja lääkäri sanoi, että jos osuma olisi tullut muutaman sentin päähän, olisin halvaantunut.

Ulkopuolelle jäämisen aiheuttamasta epävarmuudesta ei ole ollut helppo päästä eroon vielä aikuisenakaan.

– Vain joskus tanssiessani tunsin olevani siitä vapaa.

Kia on ollut aina sosiaalinen, mutta koulussa koettu ulkopuolisuus ruokki epävarmuutta ja ulottui lopulta myös tanssin puolelle.

– En osannut käsitellä jatkuvia paineita enkä ollut varmasti helppo tanssi- ja työpari. Keskittyminen meni välillä selviämiseen, ei itse tanssin harjoitteluun. Usein paineet valitettavasti tuli purettua läheisimpään ihmiseen eli omaan tanssipariin.

Keväällä 2012 Kian pari ilmoitti täysin yllättäen lopettavansa uransa. Saman vuoden syksynä Kia debytoi TTK:ssa ja alkoi sijaistaa tanssinopettajia. Näennäisesti elämä tuntui olevan raiteillaan, mutta keväällä Kia alkoi oirehtia.

– Syyllistin itseäni siitä, että olin ollut niin huono, että parini halusi lopettaa. Syyllistin itseäni siitä, että olin ollut liian epävarma, enkä siksi voittanut suomenmestaruutta.

Ymmärsin, että minun on pakko toimia häpeästä huolimatta.

Lopulta Kian voimat loppuivat.

– Kun ahdistus ja paha olo alkoivat kasvaa, minun oli pakko hakea sairauslomaa. Kun en päässyt enää sängystä ylös, ymmärsin, että minun piti hakea jostakin apua, Kia kertoo.

– Ymmärsin, että minun on pakko toimia häpeästä huolimatta.

Kia on saanut apua muun muassa psykologilta ja terapiasta ja sai lopulta diagnoosinkin: urheilu-uran jälkeinen masennustila.

On vaatinut aikaa ja itsetutkiskelua, että Kia on saanut selätettyä nuoruuden kiusaamiskokemukset, kisauran pettymykset sekä torjutuksi tulemisen. Nykyään hän tuntee epävarmuutta harvemmin.

– Kilpailutilanteissa saatan tuntea yhä epävarmuutta, mutta osaan suhtautua siihen eri tavalla. Häpeän sijaan nauran itselleni.

Miten epävarmuuksista luopuminen on vaikuttanut Kian ihmissuhteisiin? Mitä hän kertoo tanssiuran alkua sävyttäneistä rahaongelmistaan? Millaiset jäljet koulukiusaaminen jätti? Voit lukea uuteen TTK-kauteen valmistautuvan Kia Lehmuskosken koko haastattelun Me Naisten uusimmasta numerosta 29/2021. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Lue lisää: Kiekkouran loputtua Niklas Hagman masentui ja hakeutui terapiaan – TTK-suosio ja tsemppiviestit ovat saaneet palan nousemaan kurkkuun: ”Pohjalla käydessäni en uskonut, että joku vielä pitäisi hyvänä äijänä”

Lue lisää: Touko Aalto oli naimisissa politiikan kanssa, kunnes yhtenä yönä tuli lähtö – jäljelle jäivät yksinäisyys ja häpeä: ”Tuli olo, että on erotettu laumasta”

Lue lisää: Kun Piritta ja Niklas Hagman tekivät eroa, he kokeilivat useita eri asumiskuvioita – nyt koteja on neljä, ja lapset pysyvät koko ajan niistä yhdessä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?