Aseksuaali, polyseksuaali, demiseksuaali. Seksuaalista suuntautumista kuvaavien termien kirjo on niin laaja ja moninainen, että aiheeseen perehtymättömän voi olla vaikea pysyä perässä.
Herääkin kysymys, voiko termien kirjo aiheuttaa paineita sellaisille nuorille, jotka eivät ole vielä täysin varmoja omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan?
– Varmasti jotkut ajattelevat, että termejä on niin hurjan paljon ja ne menevät koko ajan yksityiskohtaisemmiksi. Etenkin silloin, jos ei koe olevansa vallitsevan normin mukainen cis-hetero, pitäisi kyetä löytämään jokin toinen kuvaavampi termi, jotta muiden olisi helpompi ymmärtää seksuaalinen suuntautumisesi. Tässä mielessä voi siis syntyä painetta määrittelylle, kertoo Eliana Setan nuorisotoimikunnasta.
Yleisesti tunnettuja seksuaalista suuntautumista kuvaavia nimikkeitä ovat esimerkiksi lesbo, homo ja biseksuaali. Kuten kirjainlyhenne LHBTIQA+ jo vihjaa, määritelmiä on runsain mitoin lisää. Esimerkiksi seksuaalista viehätystä useampaa sukupuolta kohtaan kokeva voi identifioitua paitsi biseksuaaliksi, myös pan- tai omniseksuaaliksi.
Jos oma seksuaalinen suuntautuminen on vielä etsinnän alla, ei ole mikään ihme, että vaihtoehtojen laaja kirjo voi joissakin tapauksissa saada pään pyörälle.
– Seksuaalista suuntautumistaan pohtivalle voi iskeä ikään kuin valinnanvaikeus, vaikka eihän kyseessä ole mikään tietoinen valinta. Erot joidenkin termien välillä ovat niin pieniä ja yksityiskohtaisia, että itseä parhaiten kuvaavan määritelmän löytäminen niiden joukosta voi ihan hyvin aiheuttaa joillekin stressiä ja ahdistusta.
Määritelmät ovat ensisijaisesti itseä varten
Seksuaalista suuntautumista kuvaavat nimikkeet ovat syntyneet aina johonkin tarpeeseen, ja yleisesti ottaen ne palvelevat käyttäjiään. Aktiivisena sateenkaariyhteisön jäsenenä Eliana painottaakin eri termien merkitystä oman identiteetin jäsentelemisessä ja omien kokemusten sanoittamisessa. Samalla voi löytää myös muita samoin ajattelevia ja kokevia ihmisiä, joihin samaistua.
”Jokaiselle tulisi antaa mahdollisuus luokitella itsensä johonkin kategoriaan, mikäli niin haluaa. Toisten lokeroinnista sen sijaan olisi hyvä päästä eroon.
Keskeistä määrittelypaineiden kokemisessa on se, onko tarve luokitteluun lähtöisin itsestä vai ulkopuolelta.
– Itse itsensä lokerointi on ihan hyödyllistä, ja mielestäni jokaiselle tulisikin antaa mahdollisuus luokitella itsensä johonkin kategoriaan, mikäli niin haluaa. Toisten lokeroinnista sen sijaan olisi hyvä päästä eroon. Kenestäkään ei pitäisi olettaa mitään esimerkiksi ulkoisten ominaisuuksien perusteella.
Myöskään sen perusteella, kenen kanssa ihminen on parisuhteessa, ei voi vetää päätelmiä hänen seksuaalinen suuntautumisestaan.
– Kumppani ei kerro vielä mitään seksuaalisesta suuntautumisesta. Henkilö voi esimerkiksi olla biseksuaali, vaikka olisi seurustellut vain yhden sukupuolen edustajan kanssa.
Eliana muistuttaakin, että seksuaalinen suuntautuminen on aina lähtökohtaisesti omaa itseä varten eikä sen tarvitse olla muille helposti ymmärrettävissä.
– Toki moni seksuaalivähemmistöön kuuluva haluaa itse tuoda esille sen, että poikkeaa vallitsevasta heteronormista. Silloin on helpompaa, että on jokin valmis termi, jonka avulla määritellä itseään muille.
Seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua ajan saatossa
Tarve määrittelylle ei siis ole itsessään haitallista eikä siitä ole pakko päästä pois. On varsin luontaista, että pyrimme käsitteellistämään ja sanoittamaan ympäröivää maailmaa ja muita ihmisiä.
Elianan mielestä määrittelystä luopumista ihanteellisempaa olisi se, ettei toisista ihmisistä olettaisi mitään, vaan jokaisen annettaisiin kertoa itse seksuaalisesta suuntautumisestaan.
– Jos itseään ei halua määritellä, voi käyttää myös sanaa queer. Kyseessä on avoin termi, jolla voi osoittaa poikkeavansa heteronormista määrittelemättä asiaa kuitenkaan sen tarkemmin. Omasta seksuaalisesta suuntautumisesta voi myös olla kokonaan kertomatta, eikä itseä edes tarvitse luokitella mihinkään kategoriaan, mikäli se ei tunnu hyvältä.
”Jokainen saa kokeilla ja pohtia seksuaalista suuntautumistaan ihan rauhassa. Ja jos itseään ei halua määritellä, niin sekin on ihan okei.
Seksuaalisen suuntautumisen määrittelystä ei siis tarvitse ahdistua, sillä se, keneen tai keihin tuntee seksuaalista ja emotionaalista vetoa saa ja voikin muuttua läpi elämän. Eliana muistuttaa, että erilaisten seksuaalista suuntautumista kuvaavien termien kokeileminen on täysin sallittua.
– Jos jokin termi ei tunnu oikealta, niin aina voi kokeilla jotakin muuta. Jokainen saa kokeilla ja pohtia seksuaalista suuntautumistaan ihan rauhassa. Ja jos itseään ei halua määritellä, niin sekin on ihan okei.