Saako ystävän valintoihin puuttua? Kysyimme psykologilta - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Ystävän pitää antaa tehdä huonoja valintoja, sanoo psykologi – jos kuitenkin haluat mennä väliin, valitse tapa ja sanat tarkkaan

Jos ystävän kumppani ärsyttää tai terveys huolettaa, saako siihen puuttua? Kysyimme psykologilta.

14.6. 16:00

Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa sinun on tehnyt mieli puuttua ystäväsi valintoihin? Kenties olet ollut hänestä huolissasi, tai esimerkiksi hänen kumppanivalintansa on saanut sinut nostelemaan kulmiasi?

Tilanteessa on kaksi tapaa toimia: joko voi ottaa asian puheeksi tai pitää suunsa supussa.

Ei ole itsestäänselvää, että toisen valintoja voi kyseenalaistaa tuosta noin vain. Joskus voi silti tulla tunne, että asia pitää nostaa esiin. Hyvä ystävä tuskin sivuuttaa tilannetta, jossa toisen terveys tai henki on jollain tapaa uhattuna.

Samaa mieltä on psykologi Katariina Laurila Terveystalosta.

– Jos ystävästä nousee huoli, se on aina hyväksyttävää ilmaista, riippumatta siitä, onko kyseessä riski- tai vaaratilanne, kuten itsemurhan riski tai väkivallan uhka, Laurila sanoo.

Näkemyksen tai huolen voi ilmaista

Kriittiseltä vaikuttavaan tilanteeseen tulee tietenkin puuttua nopeasti ja suorasti. Muulloin saattaa tulla miettineeksi, missä raja kulkee: onko juuri kyseisessä tilanteessa hyväksyttävää kyseenalaistaa toisen tekemisiä?

– Mielestäni kaikista asioista saa ja on hyvä puhua. Voimme ilmaista näkemyksiämme ja mahdollista huolta, mutta nimenomaan niin, että emme lähde puuttumaan.

Laurila suosittelee miettimään, kenen kannalta asia oikeastaan on tärkeä, sinun vai ystäväsi.

Mielestäni kaikista asioista saa ja on hyvä puhua.

– Meillä on vastuu omista valinnoistamme. Miksi puuttuisimme jonkun toisen valintoihin tai kritisoisimme niitä? Pohtisin, onko asialla oikeasti merkitystä ystävän elämälle.

Myös oman reaktionsa syitä kannattaa pohtia.

– Jos vaikka ystävän seurustelusuhteessa on jotain, mihin haluaisi puuttua, onko itsellä huonoja kokemuksia samankaltaisesta henkilöstä ja siksi tarve suojella ystävää?

Jos kyseessä ei ole varsinaisesti uhkaava tilanne, voi usein olla järkevintä antaa ystävän tehdä omat ratkaisunsa.

– Haluamme toivottavasti parasta ystävillemme, ja saatamme siksi lähteä suojelulinjalle. Mutta aikuiselle voi antaa vastuuta tehdä ratkaisuja. Joskus täytyy oikeasti tehdä huonoja valintoja, jotta ymmärtää myöhemmin tehdä myös hyviä valintoja.

Miten asia kannattaa ottaa esiin?

Jos kissan haluaa nostaa pöydälle, kannattaa miettiä, miten sen tekee. Viestin olisi hyvä mennä perille, mutta ilman, että ystävä pahoittaa mielensä.

Laurilan mielestä kannattaa varmistaa, että tilanne on keskustelulle suotuisa. Varaa siis sopiva paikka ja riittävästi aikaa. Parasta on, jos voitte jutella rauhassa kahden kesken. Voit vaikka kutsua ystävän kylään teelle ja kertoa, että haluaisit jutella hänen kanssaan jostain.

Ihminen suhtautuu kritisointiin usein puolustautumalla.

– Olen ehdottomasti kasvotusten puhumisen kannalla, jos se vain onnistuu. Tai sitten voi soittaa puhelimitse. Luonnollisessa vuorovaikutuksessa pystyy selittämään asioita paremmin. Kaikenlaisessa teksti- ja chat-viestittelyssä on hirveän suuri mahdollisuus aiheuttaa väärinymmärryksiä. Niissä viestitään melko lyhyesti, eikä vuorovaikutus onnistu samalla tavalla reaaliaikaisesti.

Keskustelun voi aloittaa vaikkapa avoimella kysymyksellä, joka jättää ystävälle tilaa kertoa oman näkemyksensä. Ystävälle voi kertoa, mitä muutoksia on huomannut hänessä, mistä on huolissaan ja minkä vuoksi.

– Toinen ihminen suhtautuu kritisointiin usein puolustautumalla. Tilanteesta ei kannata esittää vahvaa, etukäteen muodostettua tulkintaa, vaan ystävältä voi kysyä, mitä mieltä hän itse on. Onko hän huomannut asiaa?

Jos ystävän tilanne mietityttää mutta asioista ei rohkene sanoa suoraan, Laurila kehottaa silti tekemään tiettäväksi sen, että on olemassa. Ystävälle voi sanoa, että on häntä varten, jos hän tarvitsee apua tai kuuntelijaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?