Elina Knihtilä sai palautteen sovinistisesta mielipiteestä – se tuntui pahalta, mutta hän totesi opiskelijan olleen oikeassa: ”Hetkeksi menin siitä tosi huonoksi”

Elina Knihtilä pelkäsi nuorena näyttelijänä jäävänsä ilman töitä, koska puhui tasa-arvosta ja oli suorasanainen. Nyt hän kannustaa opiskelijoitaan toimimaan samoin, vaikka välillä kohteena olisi hän itse.

Vaikka Elina Knihtilän uralla on pitänyt kiirettä, hän väittää olevansa perusluonteeltaan laiska. ”Kotona menen sohvalle lapamatoasentoon katsomaan Netflixiä eikä minulle ole ongelma woltata ruokaa, kun en jaksa kokata.”

Näyttelijä Elina Knihtilä täytti sunnuntaina 50 vuotta. Elämäni oivallukset -haastattelussa hän kertoo huomanneensa, ettei se, minkä ikäiseksi itsensä tuntee, välttämättä vastaa fyysistä ikää ollenkaan.

– Olin pitkään mielessäni 25-vuotias, iältäni pysähtynyt siihen hetkeen, kun sain lapsen.

Elina kertoo tuolloin olleensa ahdistunut nuori näyttelijä, jolla oli ennen kaikkea kiire töihin.

– Häpesin sitä, että olin feministi ja kirjoittanut vihaisen opinnäytetyön. Pelkäsin jääväni ilman töitä, koska minut koettaisiin aggressiiviseksi.

Nykyään Elina työskentelee uusien, nuorien näyttelijöiden keskellä Taideyliopiston professorina ja joutuu siinä päivittämään omia asenteitaan.

– Asemani opiskelijoiden keskellä on kehittänyt feminismiäni. Palaute on ollut välillä rapeeta ja raikasta, ja joskus huomaan olevani herkkä kritiikille. Uuden oppiminen ei ole aina helppoa.

Tässä ajassa ääliömäisintä olisi möksähdellä ja hokea nurkassa, ettei vissiin mitään saa enää tehdä.

Hän kertoo keskustelusta, jossa opiskelija arvosteli Elinan mielipiteen olleen sovinistinen ja vahvistaneen stereotypioita.

– Hetkeksi menin siitä tosi huonoksi. Sitten keskustelimme näkemyksistämme, ja totesin opiskelijan olleen oikeassa. Tässä ajassa ääliömäisintä olisi möksähdellä ja hokea nurkassa, ettei vissiin mitään saa enää tehdä, Elina sanoo.

– Nuoruudessani feminismillä haettiin sukupuolten välistä tasa-arvoa. Työ ei ollut turhaa: naisten asema alalla paranee vähitellen, muutos on ollut konkreettista, ja olen tulevaisuuden suhteen toiveikas. Sisäilmaa-sarjan Annelin roolia olisi tuskin tehty viisi tai kymmenen vuotta sitten.

Elina huomauttaa, että nyt kysymys tasa-arvosta on paljon monimuotoisempi kuin vain sukupuoliasia.

– On älyttömän hienoa, mitä laajemmin siitä keskustellaan.

Haastattelussa Elina tarkastelee muutenkin itseään ja elämänsä muutoksia.

– Huomaan elämäni valuneen keskiluokkaisuuteen ja mukavuudenhaluun. Minusta on tullut pikkuporvarillinen, etutöölöläinen kulttuuritantta, vaikka nuorena kuvittelin olevani radikaali ja muuttavani aina tavarat yhdessä jätesäkissä seuraavaan kimppakämppään. Se vähän hämmentää, Elina sanoo.

– Toisaalta me kulttuuritantat olemme kivoja ja uteliaita ja haluamme sivistyä ja ylläpidämme taide-elämää. Enää en haluaisi olla 25-vuotias – tahtoisin ehkä sen kehon toiminnallisuuden, mutta en niitä mustavalkoisia ajatuksia. Ikääntyminen on siitä kivaa, että henkisesti helpottaa koko ajan.

Mitä Elina Knihtilä on oivaltanut rakkaudesta, tekonivelistä, ystävien kömpelöstä halailusta ja vanhemmuudesta? Miksi professorille suositellaan työhönohjausta ja miksi hän itki Hyvä poika -elokuvan kuvauksissa? Miksi Elina ei ole koskaan asunut yksin? Lue koko haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 23/2021. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Elinaa haastateltiin myös Me Naiset Radioon.

Elina Knihtilä

  • 50-vuotias Taideyliopiston professori ja ansioitunut näyttelijä on lähtöisin Valkealasta. Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluvat näyttelijäpuoliso Tommi Korpela ja poika Ilmari.

  • Näyttelijöiden tasa-arvoa ajavan Wift ry:n (Women in Film & Television) puheenjohtaja.

  • Nähdään Dome Karukosken ohjaamassa brittisarjassa The Beast Must Die (C More). Syksyllä Q-teatterissa Leea Klemolan ohjaamassa ja kirjoittamassa kantaesityksessä Minä askartelija.

Lue lisää: Siivoojana luksushotellissa ollut Minna Kivelä kertoo, mitä hän puuhasi julkkisten huoneissa – kokeili jopa vaatteita

Lue lisää: Näyttelijä Janne Reinikaisen lukioikäinen poika Alvar tekee töitä mallina – ylpeä isä oli mukana Pradan näytöksessä Milanossa

Lue lisää: Miika Nousiainen kertoo Me Naisille saamastaan ankarasta kasvatuksesta ja siitä, miten valitsi itse isänä pehmeämmän linjan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?