”Näin baarissa hyvännäköisen blondin siemailemassa viskiä ja lukemassa kirjaa” – sitä yhdistelmää Esko Valtaoja ei voinut ohittaa, kun hän suri eroa exästään - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

”Näin baarissa hyvännäköisen blondin siemailemassa viskiä ja lukemassa kirjaa” – sitä yhdistelmää Esko Valtaoja ei voinut ohittaa, kun hän suri eroa exästään

”Ei jumatsukka Valtsu, nyt sun täytyy tehdä jotakin”, Esko Valtaoja sanoi itselleen baarin miestenhuoneen vessassa – ja päätti sitten hurmata naisen.

Esko Valtaoja ei suunnittele isoja juhlia ensi kesäksi, jolloin hän täyttää 70 vuotta. Tarkoitus on mennä mökille juhlapäivää pakoon.­

21.4. 8:30

Tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, 69, kertoo tavanneensa vaimonsa Virpin kuin elokuvassa ikään. Hänellä oli siinä vaiheessa takanaan kaksi avioeroa.

– Surressani eroa edellisestä vaimostani päädyin parin muun tutkijan kanssa Helsingin Töölöön Messenius-ravintolaan syömään ja juomaan kaljaa. Siellä näin hyvännäköisen blondin siemailemassa viskiä ja lukemassa kirjaa: yhdistelmä, jota en voinut ohittaa.

– Miestenvessassa käydessäni katsoin peiliin ja sanoin itselleni: Ei jumatsukka Valtsu, nyt sun täytyy tehdä jotakin. Veskistä tullessani peruutin varoen Virpin pöydän luo ja aloitin ensimmäistä kertaa elämässäni keskustelun täysin tuntemattoman naisen kanssa. Kysyin, mitä hän luki, tietenkin – ja pian jo vaihdoimme puhelinnumeroita.

Rohkeus kannatti: nyt pariskunta on ollut yhdessä pian 28 vuotta. He viihtyvät mainiosti kaksin.

– Virpin tytär oli seurustelumme alkaessa 8-vuotias, ja minulla on ollut suuri etuoikeus olla hänen isäpuolensa. Nykyään hänellä on jo omat, 7- ja 3-vuotiaat lapset, joille Virpi on mummi ja minä äiji, Esko Valtaoja kertoo.

Talvet pariskunta elelee kodissaan Itä-Helsingissä ja kesät vaatimattomalla mökillään Kainuussa, Vuokatin ja Kajaanin puolivälissä.

– Olemme molemmat introvertteja, joiden piti työelämässä pakottautua sosiaalisiksi. Ihanaa, ettei enää tarvitse. Symbioottinen suhteemme toimii hyvin.

Mitä Esko Valtaoja ajattelee kahdesta aiemmasta avioliitostaan nyt? Millainen suhde hänellä oli isäänsä? Mikä olisi tähtitieteilijän helvetti? Lue Me Naisten uudesta numerosta 16/2021. Tuoreen digilehden pääset lukemaan täältä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?