Moni luulee tunnistavansa narsistin – asiantuntija listaa 5 tunnusmerkkiä, jotka eivät pidä paikkaansa - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Moni luulee tunnistavansa narsistin – asiantuntija listaa 5 tunnusmerkkiä, jotka eivät pidä paikkaansa

Moni saattaa ajatella narsistien olevan manipulatiivisia, seksiriippuvaisia ja pahoja ihmisiä. Ovatko he sitä todellisuudessa? Käsittelyssä viisi narsismiin liittyvää myyttiä.

Narsismi on persoonallisuushäiriö.­

7.4. 19:00

Narsistit ovat itsevarmoja, satuttavia sekä seksuaalisesti moraalittomia manipuloijia ja pahoja ihmisiä – vai ovatko sitten kuitenkaan?

Ihmisiä kutsutaan narsisteiksi kevyinkin perustein, vaikka sille ei välttämättä ole mitään oikeaa perustetta. Tohtori ja narsismista kirjan kirjoittanut Elinor Greenberg kertoo Psychology Todayn artikkelissa, että iso osa narsismiin liittyvästä netissä leviävästä tiedosta on virheellistä ja liioiteltua. Hän listasi joukon narsistiseen persoonallisuushäiriöön liittyviä myyttejä.

Tieto lisää ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta, joten pureuduimme muutamaan myyteistä.

1. Narsistit ovat erittäin itsevarmoja

Se, mikä näyttää itsevarmuudelta, ei välttämättä ole sitä. ”Itsevarmuuden” taakse voi todellisuudessa piiloutua esimerkiksi tavoite miellyttää muita tai yritys torjua häpeän ja itsevihan tunteita.

Näin psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila kertoi narsistisesta persoonallisuushäiriöstä aiemmin Me Naisille:

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena.

2. Narsistit aikovat satuttaa läheisiään

Todellisuudessa narsistit usein unohtavat aiheuttamansa vahingot. Heidän tavoitteenaan ei ole satuttaa muita, vaan puolustautua mahdollisilta omaan itsetuntoon tai tärkeyden tunteeseen kohdistuvilta hyökkäyksiltä.

Listasimme aiemmin piirteitä, joista narsistin voi tunnistaa heti deittailun alkuvaiheessa. Narsisti voi puolustaa itseään olemalla aliarvostava. Hän saattaa esimerkiksi puhua ilkeästi ja väheksyvästi asioista, joista ei pidä.

 Mestarimanipuloija-narsistit ovat yhtä harvinaisia kuin taitavimmat shakinpelaajat.

3. Narsistit ovat seksuaalisesti moraalittomia

Ihmiset käyttäytyvät eri tavoin – myös narsistiset ihmiset. Tohtori Greenberg kertoo kohdanneensa narsisteja, jotka eivät koskaan petä kumppaneitaan. Hän on tavannut myös narsisteja, jotka valehtelevat ja joiden seksikäyttäytyminen on pakonomaista.

Lue myös: Näillä kysymyksillä tutkijat selvittävät, onko ihminen seksuaalinarsisti – saatko peräti 5 kyllä-vastausta?

4. Narsistit ovat mestarimanipuloijia

Manipulointi tulee usein ensimmäisten asioiden joukossa mieleen, kun puhutaan narsismista.

Greenbergin mukaan mestarimanipuloija-narsistit ovat yhtä harvinaisia kuin taitavimmat shakinpelaajat, joten ajatus saattaa olla harhaanjohtava. Hänen mukaansa suurin osa narsisteista oppii yrityksen ja erehdyksen kautta saamaan haluamansa. He hyödyntävät ihmisen halukkuutta antaa periksi.

Jos pidät rajoistasi kiinni ja seuraat mitä ympärilläsi tapahtuu, näet todennäköisesti manipulointiyritysten läpi.

5. Narsistit ovat pahoja ihmisiä

Narsistit voivat käyttäytyä loukkaavalla tavalla, mutta se ei tarkoita, että he olisivat pahoja ihmisiä. Heidän häiriönsä saa heidät käyttäytymään tunteettomasti muita ihmisiä kohtaan.

Narsistit eivät välttämättä loista läheisissä ihmissuhteissa, mutta ovat Elinor Greenbergin mukaan saaneet paljon hyvää aikaan maailmassa. Monet narsistit saavat tyydytystä hyvien tekojen tekemisestä ja ovat valmiina tukemaan erilaisia hyödyllisiä tahoja. Vastineeksi voi riittää esimerkiksi oman nimen esille saaminen.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä puhuttaessa on hyvä muistaa, että siitä kärsivät ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön. Näin psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Korkeila kertoo häiriön diagnosoimisesta:

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?