Suru ja stressi Matin kuoleman jälkeen saivat Pia Nykäsen vanhan taudin aktivoitumaan – leikattiin viime viikolla - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Suru ja stressi Matin kuoleman jälkeen saivat Pia Nykäsen vanhan taudin aktivoitumaan – leikattiin viime viikolla

Pia Nykänen on joutunut viime kuukausina useampaan operaatioon. – Itseni hoitaminen jäi surressa toissijaiseksi, Pia kertoo.

Pia Nykänen on mukana Farmi-ohjelman uudella kaudella. Kuva on keväältä 2020.­

15.3. 18:00

Matti Nykäsen leski Pia Nykänen on joutunut useampaan operaatioon, kun pitkään jatkuneet vatsavaivat pahentuivat loppusyksyllä. Päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevä Pia on ollut viisi kuukautta pois töistä.

– Minulla on leikattu sairausloman aikana sappirakko. Tässä viimeisessä vatsalaukun tähystyksessä poistettiin keskussairaalassa polyyppeja. Vanha tauti on päässyt aktivoitumaan, Pia kertoo.

Pialla diagnosoitiin kuusi vuotta sitten Crohnin tauti.

– Se löytyi aikoinaan helposti ja sain heti asianmukaista hoitoa. Olen saanut pidettyä taudin välillä paremmin kurissa ruokavaliolla ja säännöllisillä elämäntavoilla. Mutta Matin kuoleman jälkeen suru ja stressi pahensivat oireita niin, että syksyllä minun oli pakko jäädä kotiin sairastamaan.

Chronin tauti on pitkäaikainen krooninen suolistosairaus, jossa tulehdus voi esiintyä koko ruansulatuskanavan alueella. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa vatsakivut, ripuli, väsymys ja laihtuminen. Tautia hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa leikkauksella.

Tautiin sairastuu Suomessa noin 600–800 ihmistä vuodessa. Se lukeutuu tulehduksellisiin suolistosairauksiin, jotka yleistyvät huippunopeasti Suomessa ja muissa länsimaissa.

Tauti jännitti tv-ohjelmaan osallistuessa

Matti menehtyi Pian käsivarsille heidän omakotitalossaan Joutsenossa helmikuussa 2019. Pia asuu yhä talossa poikansa kanssa, joka valmistuu keväällä autonasentajaksi.

– Itseni hoitaminen jäi surressa toissijaiseksi. Stressi ja epäsäännöllisyys pahentavat tautia, niin nyt minun on pitänyt ryhdistäytyä. Olen saanut myös vatsaa hoitavia lääkkeitä ja kortisonia, jota ei voi antaa loputtomiin.

Chronin tauti oli yksi asia, joka jännitti Piaa, kun hän lupautui mukaan Farmi-ohjelmaan. 1920-luvun maalaiselämää jäljittelevässä TV-realityssa ruokaluun ei voinut itse juuri vaikuttaa.

– Jännitti se, että pitää syödä mitä saadaan ja miten vatsa siihen reagoi. Mutta farmilla vatsa ei vaivannut ollenkaan. Olen tyytyväinen, että uskaltauduin lähtemään mukaan. Nyt toivoisin, että pääsisin takaisin töihin, niin saisin muuta ajateltavaa kun nämä kivut, Pia kertoi Farmin lehdistöpäivässä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juttua muokattu 15.3.2021 klo 20.28. Pia Nykänen asuu Joutsenossa, ei Joutsassa.

Farmi alkaa 4.4 Nelosella ja Ruudussa. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?