Kun Antti Rinne erosi pääministerin paikalta, kulisseissa tapahtui jotain ”likaista” ja epäoikeudenmukaista: ”Jouduin kohteeksi, se jätti arvet”

Rinteiden viime vuosiin on osunut rajuja käänteitä: Antin vakava sairastuminen, ero pääministerin paikalta ja viimeisimpänä Hetan potkut ja työttömyys.

”Kaikista eniten sairastuminen opetti läheisten merkityksestä ja siitä, miten upean vaimon olen saanut”, Antti Rinne kehuu puolisoaan Heta Ravolainen-Rinnettä.

10.3.2021 7:00

Antti Rinteen, 58, ja Heta Ravolainen-Rinteen, 47, viimeiseen kolmeen vuoteen on mahtunut rajuja käänteitä. Ennen pääministeriyttään Antti sairastui lomamatkalla Espanjassa niin pahasti, että hengenlähtö oli lähellä.

Yksi sydämeen johtavista suonista oli mennyt lähes täysin tukkoon, ja hän oli saanut infarktin. Pallolaajennus pelasti hengen, Antti kuntoutui ja luotsasi ensin puolueensa Sdp:n vaalivoittoon ja sitten itsensä pääministeriksi.

Vain puoli vuotta myöhemmin tulivat Posti-jupakka, pääministerin eroanomus ja loppusilaukseksi vielä korona.

– Pääministerin pestistä luopuminen ei aidosti ollut kova paikka, Antti toteaa.

– Ei minulle ollut suuri henkilökohtainen menetys päästä eroon poliisisaattueista ja siitä, että elämääni vahdittiin ja ruodittiin kaikkialla ja kaikenlaisten ihmisten toimesta – usein aivan päin seiniä.

Jupakan kulisseissa tapahtui kuitenkin jotain, mikä on jäänyt vaivaamaan. Antti kuvaa tapahtumia ”likaisiksi” ja ”demokratian irvikuvaksi”, mutta ei suostu vielä avaamaan aihetta enempää.

– Koin epäoikeudenmukaiseksi sen, että minä, joka yritin tasoitella ristiriitoja, jouduin kohteeksi. Se jätti arvet.

Heta myöntää, että pääministerin eroon johtanut jupakka oli stressaavaa aikaa.

– Tuntui kamalalta seurata, kuinka puolisoa riepoteltiin julkisesti.

Antin tyyneys kuitenkin rauhoitti. Lisäksi mielessä oli vielä elävästi puolison sairastuminen.

– Kuinka hän makasi tiedottamana sairaalasängyllä ja silitin hänen kättään tietämättä, miten käy. Sen rinnalla kaikki muu on tuntunut aika vähäpätöiseltä.

Työelämän epävarmuus on tullut Rinteen perheessä erityisen selväksi.

Viime syksynä – vain vuosi Antin pääministerieron jälkeen – Hetan työpaikalla alkoivat yt-neuvottelut. Niiden lopputulemana myös Heta irtisanottiin asiantuntijan työstään.

– Potkut olivat kova paikka, vaikka on minut irtisanottu kerran aiemminkin. On luonnollista olla pettynyt, myös itseensä, kun irtisanominen osuu omalle kohdalle, Heta sanoo.

– Sen olen kuitenkin päättänyt, etten aio jäädä murehtimaan ja katkeroitua. Se on hukkaan heitettyä energiaa.

Pariskunta kertoo osanneensa olla toisensa tukena vaikeina aikoina. Siinä on auttanut erityisesti se, että molemmat reagoivat haastaviin tilanteisiin samalla tavalla.

– Emme lamaannu, vaan etsimme heti polkuja ulos ja kerromme asiat toisillemme. Selän silitys, halaus ja muutama lohduttava sana, Antti summaa.

Miten Antti ja Heta rentoutuvat? Mitä he toivovat tulevaisuudelta? Miten Antti Rinne luonnehtii jatkajaansa Sanna Marinia? Lue koko haastattelu tuoreesta Me Naisista 10/2021. Digilehden voit lukea tästä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?