Alopeciaa sairastavan Milla-Marian, 20, hiukset lähtivät täysin yllättäen – ”Aluksi oli todella vaikea edes katsoa peiliin” - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Ensin Milla-Marialta, 20, lähtivät hiukset, sitten myös ripset ja kulmakarvat: ”Diagnoosi tuntui maailmanlopulta”

– Ihmiset olettavat, että kaljulla naisella on syöpä, Milla-Maria Kujala on huomannut. Hänellä on hiusten ja ihokarvojen lähtöä aiheuttava autoimmuunisairaus alopecia totalis.

”Olen päättänyt, että musta tulee alopecian kautta vähintään puolijulkkis, jotta voin puhua tästä mahdollisimman paljon”, sanoo Milla-Maria Kujala.­

20.2. 10:30

Ensin hiuksissa näkyi yksi selkeärajainen kalju kohta. Milla-Maria Kujala, 20, ajatteli, että hiukset olivat vain rasittuneet säännöllisestä värjäämisestä. Viime keväänä hiukset kuitenkin vain jatkoivat ohenemistaan.

Milla-Maria opiskeli tuolloin neljättä vuotta Floridassa yliopistossa mediaa ja markkinointia, mutta oli juuri tullut koronapandemian takia takaisin Suomeen.

Toukokuun lopussa Milla-Maria meni Suomessa lääkäriin. Diagnoosina oli pälvikalju eli alopecia areata.

Alopecia on autoimmuunisairaus, jossa elimistö alkaa muodostaa vasta-aineita hiusnystyä vastaan. Hiusten normaali uusiutuminen häiriintyy, ja hiukset irtoavat. Joissain tapauksissa myös muut ihokarvat lähtevät. Noin 1,7–2 prosenttia suomalaisista sairastaa alopeciaa. Se on vaaraton, mutta vaatii siihen sairastuneelta paljon sopeutumista.

Milla-Marialle lääkäri määräsi miesten hiustenlähtöön tarkoitettua liuosta sekä kortisonia, mutta niistä ei ollut apua. Sitten myös ripset ja kulmat lähtivät. Milla-Marian mukaan lääkäri kuitenkin antoi ymmärtää, että hiukset ja karvat saattaisivat vielä kasvaa parissa vuodessa takaisin.

Peili pelotti

Aluksi diagnoosi oli tietysti shokki.

– Tuntui, etten näytä enää itseltäni, vaan tosi rumalta, Milla-Maria sanoo.

Häntä myös huoletti, olisiko hän alopecian takia koronariskiryhmää ja miten sairaus vaikuttaisi jalkapallon pelaamiseen. Milla-Maria pelaa futista yliopistotasolla Floridassa.

– Näytin siltä, että olen 1800-luvulla mielisairaalasta karannut. Siksi ajoin loputkin hiukset pois. Oli todella vaikeaa edes katsoa peiliin.

– Hiukset olivat minulle aina tosi tärkeät. Ne olivat kivat ja hyvässä kunnossa, ja tykkäsin letittää, värjätä ja muutenkin laittaa niitä.

Myöhemmin syksyllä Milla-Maria meni ihotautilääkärille. Siellä varmistui alopecia totalis. Hiukset ja ihokarvat ovat poissa eivätkä koskaan palaa. Milla-Maria kertoo tienneensä sen siinä vaiheessa jo itsekin, sillä hän oli hakeutunut Facebookissa alopecian vertaistukiryhmään.

 Hyvä, että tämä sattui mulle, eikä jollekin mun kaverille.”

Sairastuminen Milla-Marian masentumaan, minkä vuoksi hän käy terapiassa. Milla-Maria kokee, ettei hän saanut sairastuttuaan tarpeeksi tietoa ja tukea siihen, mitä odotettavissa oli.

– Diagnoosi tuntui maailmanlopulta, eikä minulle kerrottu taudista oikein mitään tai sanottu, miten kannattaa toimia. Onneksi löysin vertaisryhmän. Siellä on satoja ihmisiä, jotka ovat kokeneet saman.

Milla-Maria Kujala saattaa käydä lähikaupassa ilman pipoa tai peruukkia, jos vain tarkenee.­

Diagnoosista on nyt reilu kolme kuukautta, ja Milla-Maria on ehtinyt sulatella asiaa. Korona helpotti sopeutumista, kun töiden lisäksi juuri mihinkään ihmisten ilmoille ei ole tarvinnut mennä.

Arkisin Milla-Maria käyttää pipoja ja huiveja. Se ei ole iso muutos, sillä hän kulki pipo päässä jo ennen sairastumista.

– Hyvä, että tämä sattui minulle, eikä jollekin kaverilleni. Eipähän ainakaan enää tarvitse sheivata.

Apuvälineet tuovat turvaa

Kun hiukset ja karvat lähtevät, tilannetta voi halutessaan paikata muun muassa peruukin avulla. Alopeciaa sairastava voi saada maksusitoumuksen peruukkiin, mutta kuluja kertyy silti helposti.

– Sairaus yllätti siinäkin mielessä, että yhtäkkiä pitäisi maksaa ripsistä, kulmista ja peruukista, eivätkä ne ole halpoja, Milla-Maria kertoo.

Peruukkeja on synteettisiä ja aidoista hiuksista tehtyjä. Milla-Marian mukaan synteettisestä karvasta tehtyjä peruukkeja ei voi itse laittaa samalla tavalla kuin aitoja hiuksia.

Milla-Marian ystävät riensivät apuun. He keräsivät hiuksiaan, joista hiuslisäkkeisiin erikoistunut yritys teki Milla-Marialle päähineen. Hiuksia saatiin myös Milla-Marian tutun omistamasta kampaamosta.

Päähine on ohut aluspipo, johon on kiinnitetty klipseillä hiuslisäkkeitä. Kun sen päälle vetää tavallisen pipon, ei eroa tavalliseen edes huomaa.

– Hiukset ja klipsit ovat minulle iso turva. Ne tekevät elämästä helpompaa, vähän kuin unikaveri lapselle.

Myös ripset ja kulmakarvat vaikuttavat kasvojen ilmeeseen, eikä Milla-Maria osannut ja halunnut olla ilman niitä. Hän on pyytänyt apua kulmia ja ripsiä tekevistä firmoista ja tekee nyt someyhteistyötä parin yrityksen kanssa.

Kulmissa Milla-Marialla on kestopigmentointi, sillä ensin microbladingilla laitetut kulmat eivät pysyneet.

Jos Milla-Maria haluaa panostaa, hän käyttää magneettiripsiä. Ne kiinnitetään silmiin magneetti-eyelinerin avulla.

Alopecia tunnetuksi

Tuijottamiseen on yhä vaikea tottua.

– Ihmiset olettavat automaattisesti, että kaljulla naisella on syöpä. Mikseivät he vain tule kysymään? Ihmisten täytyy tietää, että hiukset voivat lähteä muustakin syystä, Milla-Maria sanoo.

– Vaikka alopecia ei ole hengenvaarallinen, ei se tee siitä yhtään helpompaa hyväksyä. Jos hiukset, ripset ja kulmat lähtevät, se on taatusti kaikille kova paikka. Etenkin naiselle ne ovat iso osa identiteettiä, ja hiuksista on perinteisesti ajateltu, että ne ovat naisen kruunu.

Milla-Maria on jatkanut opintojaan Suomesta käsin etänä. Hän valmistuu kesällä, ja sen jälkeen tie voi viedä taas vaikka minne.

Suomessa Milla-Maria asuu Kirkkonummen Veikkolassa ja työskentelee päiväkodissa.

Milla-Maria on päättänyt alkaa puhua alopeciasta somessa, jotta entistä useampi tietäisi sairaudesta ja saisi paremmin apua.

– Olen päättänyt, että minusta tulee alopecian kautta vähintään puolijulkkis, jotta voin puhua tästä mahdollisimman paljon, hän sanoo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?