Rita kiukutteli, kuulusteli ja kyttäsi puolisoaan – vasta siedätyshoito auttoi liiallisessa mustasukkaisuudessa - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Rita kiukutteli, kuulusteli ja kyttäsi puolisoaan – vasta siedätyshoito auttoi liiallisessa mustasukkaisuudessa

”Olen useasti kiittänyt miestäni siitä, että hän jaksoi vuosikausia sitä kamalaa mustasukkaista hirviötä”, Rita kertoo.

Psykologi Katja Myllyviidan mukaan liika mustasukkaisuus peittää alleen aivan muita tunteita, joita ihminen ei haluta kohdata. Taustalla voi olla vihaa tai surua, epävarmuutta ja erilaisia pelkoja.­

13.1. 19:00

Ritan, 37, nuoruudessa oma isä teki valinnan, joka jätti tyttäreen syvän jäljen.

– Isäni jätti äitini ja perheemme yllättäen, kun olin teini-ikäinen. Hän vain hävisi elämästämme ja aloitti uuden suhteen toisella puolen Suomea. Sen jälkeen minun on ollut vaikea luottaa miehiin.

Luottamuspula ja menettämisen pelko juurtuivat syvälle, ja ne ovat seuranneet myös Ritan aikuisiän parisuhteisiin. Hän kärsii suhteissaan mustasukkaisuuden tunteista.

Ritan mukaan hänen kokemansa sairaalloinen mustasukkaisuus oli tuhota hänen nykyisen ihmissuhteensa. Rita syytti kumppaniaan uskottomuudesta ilman syytä, epäili tämän kollegoja, harrastuskavereita ja jopa omia ystäviään.

– Pahimpia tilanteita olivat miehen illanvietot, mökkireissut ja yön yli kestävät työmatkat. Kiukuttelin, kuulustelin, vakoilin somea ja puhelinta, Rita kertoo.

Terve vai epäterve mustasukkaisuus?

Evoluutiotutkijat uskovat, että mustasukkaisuus olisi kehittynyt suojaamaan perhesiteitä ja parisuhdetta eli pitämään lauman koossa. Kitkerällä tunteella on siis pohjimmiltaan tärkeä tehtävä.

Liiallinen mustasukkaisuus voi kuitenkin nakertaa parisuhteen molempia osapuolia ja jopa tuhota suhteen. Liiallisena tunnetta pidetään yleensä silloin, kun parisuhdetta ei uhkaa mikään eikä syytä epäilykselle ole. Jos epäilykset nostavat päätään jatkuvasti ja mistä tahansa saa kehiteltyä todisteen pettämiselle, on tunne luultavasti mennyt liiallisuuksiin.

Psykologi Katja Myllyviidan mukaan liika mustasukkaisuus peittää alleen aivan muita tunteita, joita ihminen ei haluta kohdata. Taustalla voi olla vihaa tai surua, epävarmuutta ja erilaisia pelkoja. Myös loukkaantuminen ja läheisyyden kaipuu voivat ajaa hautomaan mustasukkaisia ajatuksia.

Epäilyttävä puhelin

Kysyimme hiljattain Me Naisten lukijoilta, millaisissa tilanteissa ja miksi mustasukkaisuutta yleensä koetaan.

Kyselyn vastausten perusteella eniten huolta aiheuttaa puolison puhelimen käyttö: jos kumppani viestittelee ahkerasti, vastailee kysymyksiin epämääräisesti ja vaikuttaa salamyhkäiseltä, heräävät monen vastaajan epäilyt.

”Mieheni jatkuva puhelimella oleminen ja se, kun menet viereen, hän kääntää puhelimen, niin ettei ole mahdollista nähdä näyttöä.” Nainen, 32.

”Kun miehen puhelimeen tulee koko ajan viestiä ja hän vastaa nopeasti, alan päässäni miettiä, että jutteleekohan hän toiselle naiselle.” Nainen, 20.

”Kun miehelle tulee useampi viesti illassa ja siihen vastataan heti, tai jos puhelin kulkee kaikkialla mukana.” Nainen, 25.

Parisuhde koetuksella

Mustasukkaisuudesta kärsii etenkin sen kohde. Mutta tunne voi olla myös kokijalle raskas, kertovat kyselyymme vastanneet naiset: mieli paisuttelee hirveitä tarinoita, paniikkikohtaus saattaa iskeä eikä uni tule.

Tuska ajaa paitsi kyttäämään puolisoa, myös kiukuttelemaan ja syyttelemään. Luotettavakin kumppani alkaa ahdistua ja murtua joutuessaan jatkuvasti puolustautumaan syytöksiä vastaan.

”Useat riidat ovat aiheutuneet siitä, kun olen mustasukkainen. Erokin tuli sen takia, mutta palasimme kuitenkin yhteen.” Nainen, 20.

”Monesti leimahtanut mustasukkaisuus pilaa ainakin monta tuntia, joskus koko päivänkin.” Nainen, 39.

”Nykyään mikään ei tunnu miltään. Ei kiinnosta edes seksi. Lasten takia yritän tässä jaksaa.” Nainen, 32.

”Emme puhu ja välttelemme toisiamme.” Nainen, 52.

Kahden vuoden työ palkittiin

Moni vastaaja tiedostaa, ettei tilanne ole kummallekaan osapuolelle hyväksi. Useimmat surevat sitä, että epäluuloista tuntuu mahdottomalta päästä eroon.

Asiantuntijat suosittelevat mustasukkaista ensimmäisenä pysähtymään tunteidensa äärelle: mistä tunteet johtuvat, mikä niitä laukaisee ja ruokkii?

Apua voi antaa hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Jos oppii tunnistamaan tunteitaan ja olemaan reagoimatta automaattisesti, on todennäköisempää, että ne myös menevät ohi ja ajan myötä hälvenevät kokonaan.

Rita ajautui lopulta mustasukkaisuuden tunteidensa kanssa tilanteeseen, jossa vaakalaudalla olivat sekä parisuhde että oma mielenterveys. Silloin hän teki päätöksen muuttaa traumasta johtuvaa käytöstään.

Hän ryhtyi siedättämään itseään, järjesti tilanteita, joissa mustasukkaisuus puski pintaan ja sitten sinnitteli sortumatta kyttäämiseen ja kiukutteluun.

– Kielsin itseäni kuulustelemasta miestä, jätin vakoilun ja tarkistelun, valvoin ja itkin mutta en sortunut vanhoihin tapoihin, hän sanoo.

– Keksin oheistoimintaa ja kivoja juttuja vaikeisiin hetkiin, purin pahaa oloa ystävilleni, hoin itselleni selviäväni, vaikka mitä tapahtuisi.

Tietoinen suunnanmuutos vei pari vuotta, mutta hiljalleen luottamus alkoi vahvistua. Ritan puoliso osoitti tukensa ja pysyi luottamuksen arvoisena, mikä auttoi epäilysten karkottamisessa.

Projektin myötä sekä Ritan oma itsetunto että koko parisuhde ovat vahvistuneet huomattavasti, eikä mustasukkaisuus enää riivaa entiseen tapaan.

– Olen useasti kiittänyt miestäni siitä, että hän aikanaan jaksoi vuosikausia sitä kamalaa mustasukkaista hirviötä.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten sivuilla 02/2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?