Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelällä aivokasvain – oireet alkoivat päänsärkyinä, jotka hän pani stressin ja ikänäön piikkiin: ”Uutinen oli järkytys”

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalla, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelällä, 46, on diagnosoitu aivokasvain. Sairausloma alkaa 14. joulukuuta.

Johanna Ojala-Niemelä on SDP:n neljännen kauden kansanedustaja Lapista.

9.12.2020 6:30

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalla, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelällä, 46, on diagnosoitu aivokasvain. Hän menee pian leikkaukseen.

– Leikkaus tehdään nyt joulukuussa Oulun yliopistollisessa sairaalassa, josta pääsen osastopäivien jälkeen kotiin toipumaan, hän kertoo Me Naisille antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan 9.12. ilmestyvässä lehdessä.

– Edessä on viikkojen mittainen sairausloma, joka alkaa 14. joulukuuta. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja voisin palata töihin vielä talven aikana.

Oireet alkoivat alkusyksystä. Ensin ne ilmenivät päänsärkynä.

Aluksi Johanna Ojala-Niemelä ei osannut huolestua siitä ja päätteli sen johtuvan stressistä tai ikänäöstä.

Menneet kuukaudet perustuslakivaliokunnassa olivat olleet poikkeuksellisen ruuhkaisia. Maaliskuussa Suomeen oli julistettu poikkeusolot koronapandemian takia, ja hänen työssään se tarkoitti todellista vyöryä käyttöönotto-, soveltamis- ja jatko­asetuksia.

Syksyn edetessä Johanna alkoi huomata väsyvänsä tavallista nopeammin. Se oli uutta tarmokkaalle ja järjestelmälliselle naiselle, joka oli jo toistakymmentä vuotta tottunut painamaan viikot töitä eduskunnassa Helsingissä ja lentämään viikonlopuiksi kotiinsa Rovaniemelle.

Nyt edessä on kuitenkin pakollinen pysähtyminen.

– Kasvain on lääkäreiden arvion mukaan hyvänlaatuinen, mutta tilanne varmistuu vasta leikkauksessa. Uutinen oli kieltämättä järkytys keskellä kiireistä vuotta, Johanna Ojala-Niemelä sanoo.

– Ajatus päähän ja aivoihin kajoamisesta tuntuu hurjalta. Mietin niin monia asioita – ajellaanko minulta pois kaikki hiukset, pelästyvätkö lapseni arpea, olenko sairauslomalla niin kipeä, etten jaksa lähteä lainkaan ulos?

Onneksi Johanna on saanut synnyinlahjakseen lehmän hermot, kuten hän itse sanoo.

– Otan asiat asioina. Niin tämänkin.

Millaista oli kertoa uutinen leikkauksesta lapsille? Johannan äiti kuoli, kun tyttö oli 17-vuotias, ja hän oli isänsä viimeiset vuodet tämän omaishoitaja. Mitä hän kertoo niistä vuosista? Mitä hän ajattelee tulevaisuudesta? Lue koko haastattelu Me Naisten tuoreesta numerosta 50/2020. Digilehden voit lukea tästä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?