Tunnetko erityisherkkyyden vähemmän esillä olleen puolen? Voi johtaa voimakkaisiin orgasmeihin ja ylimaalliseen seksiin - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Tunnetko erityisherkkyyden vähemmän esillä olleen puolen? Voi johtaa voimakkaisiin orgasmeihin ja ylimaalliseen seksiin

Erityisherkkä kokee voimakkaasti myös kehollaan, joten orgasmin saaminen on usein helppoa ja nopeaa. Pienet ulkoiset ärsykkeet saattavat kuitenkin estää nautinnon.

18.11.2020 19:00

Erityisherkkyydestä saatetaan ajatella, että se tekee ihmisestä hauraan ja helposti kuormittuvan ja lähinnä hankaloittaa tämän elämää.

On totta, että korostuneen kehollisen ja tunne-elämän herkkyyden vuoksi erityisherkät keräävät ympäröivästä maailmasta enemmän tietoa ja ärsykkeitä kuin keskivertoherkät.

Juuri tämä seikka voi kuitenkin olla oikea supervoima makuuhuoneessa. Tätä mieltä on muun muassa erityisherkkyyteen perehtynyt yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine N. Aron.

Ylimaallista seksiä ja vahva tunneyhteys

Salaperäinen ja voimauttava kokemus.

Näin Aronin haastattelemat erityisherkät kuvailivat seksikokemuksiaan kirjassa HSP – Erityisherkkä ihminen ja parisuhde.

Etenkin erityisherkät naiset vaikuttavat olevan tarkkoja siitä, kenen kanssa haluavat ilmaista seksuaalisuuttaan. Heille emotionaalinen, fyysinen ja syvä henkinen kohtaaminen myös seksin saralla on tärkeää. Tässä joukossa seksin koetaan usein kuuluvan vain rakkaudelliseen suhteeseen.

Herkillä naisilla onkin yleensä vähemmän seksikumppaneita elämänsä aikana kuin normiherkillä. Luultavasti harkitsevuutensa takia erityisherkät naiset kohtaavat vähemmän surua ja pelkoa seksisuhteissaan kuin muut naiset, kirjoittaa Aron.

Tunne-elämän ja kehon korostunut herkkyys ovat voimakkaita elämyksiä itsessään, joten herkät eivät välttämättä kaipaa suuria vaihteluita sänkykoreografiaan. Päinvastoin. Liialliset kikkailut saattavat ylikuormittaa hermostoa, jolloin kyky nauttia häiriintyy.

Koska seksi on erityisherkille yleensä niin voimallinen kokemus, siitä palautuminen voi viedä aikaa. Aisti-ilotulituksen jälkeen ei välttämättä ole ihan helppoa laskeutua maan pinnalle ja palata arkitoimiin.

Pinnallinen ja suorituskeskeinen puhe seksuaalisuudesta saattaa tuntua herkistä ihmisistä vieraalta, koska se on vahvasti ristiriidassa omien kokemusten kanssa.

Nautinnon saaminen on helpompaa kuin normiherkille

Orgasmin saaminen sekä yksin että kumppanin kanssa saattaa olla erityisherkille hyvin helppoa, kirjoittaa Sexpon terapeutti Marika Rosenborg kirjassaan Te selviätte kyllä - mahdollisuuksien parisuhde (Otava). Se on kehollisen herkkyyden ansiota.

Kun syvällinen kohtaaminen toteutuu makuuhuoneessa, saa erityisherkkä suurta nautintoa nähdessään kumppaninsa nauttivan. Rosenborgin mukaan erityisherkillä sattaa kuitenkin olla taipumusta asettaa kumppanin tarpeet etusijalle omien tarpeidensa kustannuksella. Ongelmana voi olla, että herkkä on oppinut sivuuttamaan omat tarpeensa tai ei uskalla kertoa niistä kumppanilleen.

Pienetkin ärsykkeet voivat pilata tunnelman

Liian kylmä tai kuuma, hankala asento, muutos kumppanin mielialassa. Erityisherkkä ihminen kokoaa tietoa ja ärsykkeitä ympäristöstään huomattavasti enemmän kuin muut ihmiset, ja se saattaa koitua mukavasti alkaneen session turmioksi. Jos jokin ulkopuolinen ärsyke keskeyttää seksin, herkän ihmisen voi olla vaikeaa päästä takaisin vireeseen.

Kehollisen herkkyyden vuoksi seksuaalinen koskettaminen, kuten sively, halailu ja nuoleminen voivat toisinaan aiheuttaa kipua tai epämiellyttäviä tuntemuksia jopa hyvin kiihottuneena. Seksi saattaa myös helposti johtaa ylivirittymiseen. Tähän auttaa pienten taukojen pitäminen, Rosenborg neuvoo kirjassaan.

Erityisherkän kumppanille saattaa toisinaan olla haastavaa hahmottaa, missä oikein mennään. Avoin kommunikointi onkin tärkeässä asemassa molemminpuolisen nautinnon takaamiseksi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?