Klara Kivilahden rankka vuosi – isän kuolemaa seurasi perintöriita: ”Ihmiset kuvittelevat, että raha tekee elämästä helppoa” - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Klara Kivilahden rankka vuosi – isän kuolemaa seurasi perintöriita: ”Ihmiset kuvittelevat, että raha tekee elämästä helppoa”

Klara Kivilahti on totuttu näkemään kekkereiden keskipisteenä. Se ei ole kuitenkaan tarkoittanut, että hänen elämänsä olisi ollut yhtä juhlaa. – Monilla oli minusta lapsuudenkotini takia ennakkokuvitelma, joka ei todellakaan pitänyt paikkaansa.

”Äitinä olen aika villi, mutta kasvattajana tiukka. Aivan kuten isäni oli”, Klara Kivilahti sanoo.

18.11.2020 6:30

Klara Kivilahti, 43, menetti viime vuonna isänsä, sitten työnsä, kun hänen äitinsä Kaarina Kivilahden luksusvaatteita myyvä liike tuhoutui vesivahingossa. Samoihin aikoihin perhe oli keskellä perintöriitaa.

Klaran isä, Kari Kivilahti (1938–2019) sairasti vuosia Alzheimerin tautia, ja hänen omaishoitajanaan oli oma vaimo Kaarina. Viime vuoden maaliskuussa isä kuoli.

Perheelle tuli yllätyksenä uusi, aiemman testamentin tilalle laadittu testamentti, jossa Kari Kivilahden omaisuus oli jaettu tasaveroisesti myös hänen edellisestä avioliitostaan olevien lasten kanssa.

– Isäni ratkaisu oli aikoinaan se, että hän ei ollut kahden vanhemman lapsensa kanssa tekemisissä puoleen vuosisataan, mutta nyt löytyi tämä testamentti, josta me emme tienneet mitään.

Kaarina Kivilahti ja tyttäret olisivat halunneet sopia asian, ja sovittelu on yhä toiveissa. Tällä hetkellä riita on edennyt Helsingin käräjäoikeuteen.

Klara sanoo olevansa nyt 43-vuotiaana ison elämänmuutoksen keskellä. Se merkitsee elämänarvojen uudelleen puntarointia ja syvää itsetutkiskelua.

Se, että Klara kasvoi menestyneessä mutta julkisuuden suurennuslasin alla olleessa perheessä, ei tuonut mukanaan pelkkää hyvää. Klara on kokenut muun muassa koulukiusaamista.

– Minua ja ystävääni kiusasi tyttöporukka, ja kiusaaminen oli pahimmillaan fyysistä. Kerran meidät sidottiin jeesusteipillä naulakkoon, emmekä päässeet tunnille. Pääni työnnettiin koulun vessanpönttöön niin, että pitkä tukkani painui veteen, Klara kertoo.

– Ihmiset ajattelevat yksioikoisesti, että raha tekee elämästä helppoa, mutta kenenkään elämä ei ole helppoa. Jokaisella on ristinsä. Monilla oli minusta lapsuudenkotini takia ennakkokuvitelma, joka ei todellakaan pitänyt paikkaansa.

Kiusaaminen jätti Klaraan niin pitkät jäljet, että hän sanoo sen tuntuvan vieläkin itsetunto-ongelmina.

– Olen sen takia jollain tapaa rikkonainen. Mutta suurin osa meistä ihmisistä on. Jengillä olisi helpompaa, jos sen kykenisi myöntämään.

Elämänsä tärkeimmiksi ihmisiksi Klara mainitsee 12- ja 16-vuotiaat poikansa ja pikkusiskonsa Karinan.

– Äitinä olen aika villi, mutta kasvattajana tiukka. Aivan kuten isäni oli.

Mitä Klara Kivilahti kertoo suhteestaan isäänsä ja surusta, jota hän ei ole ehtinyt kunnolla käsitellä? Mitä hän aikoo nyt työkseen tehdä? Millaisia jälkiä julma koulukiusaaminen häneen jätti? Lue Klara Kivilahden haastattelu Me Naisten tuoreesta numerosta 47/2020. Digilehden voit lukea tästä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?