Minttu, 33, liittyi Tinderiin, koska naistenlehdessä niin sanottiin – erikoinen kokeilu johti kiinnostavaan havaintoon deittisovelluksesta - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Minttu, 33, liittyi Tinderiin, koska naistenlehdessä niin sanottiin – erikoinen kokeilu johti kiinnostavaan havaintoon deittisovelluksesta

Kuvataiteilija Minttu Saarinen eli yhdeksän kuukautta naistenlehdestä poimimiensa elämänohjeiden mukaisesti ja kokeili, miten se vaikuttaa häneen ja ihmisiin ympärillä. Kokeilu johti moniin kiinnostaviin huomioihin.

Vasemmalla olevassa kuvassa Minttu Saarinen normaalityylissään, oikealla Minttu Me Naiset -projektin aikaisessa tyylissään.

2.11.2020 13:30

Mistä ulkonäköpaineet tulevat? Miten media vaikuttaa näkemykseemme itsestämme? Miten helposti lähdemme mukaan ulkopuolelta tuleviin vaatimuksiin?

Kuvataiteilija Minttu Saarinen, 33, on yrittänyt etsiä vastauksia näihin kysymyksiin. Minttu aloitti vuonna 2018 taideprojektin Saako lihava nainen tanssia?, jossa hän pureutuu siihen, millaista on olla nainen nykypäivänä.

Sukupuolisuus ja siihen liittyvät ilmiöt ovat aina kiinnostaneet Minttua. Hän lähti tutkimaan niitä naiseuden ja naiseen kohdistuvien ulkonäköpaineiden kautta. Projektin aikana hän kuitenkin tajusi, ettei pääse omana itsenään tarpeeksi syvälle siihen, mitä on olla nainen nykypäivänä.

– Työni on aika poikkeuksellista. En juuri seuraa valtakulttuuria, ja suurin osa ystävistänikin on miehiä. En ole lukenut kauneusvinkkejä sitten teinivuosien, ja kampaajallakin olen käynyt kerran viimeksi 17 vuotta sitten, Minttu kertoo.

Siksi helmikuussa Minttu päätti aloittaa kokeilun, jonka aikana hän eli Me Naiset -lehdestä poimimiensa vinkkien ja ohjeiden mukaisesti.

Käytännössä se tarkoitti sitä, että yhdeksän kuukauden ajan Minttu kuunteli vain Me Naisissa suositeltua musiikkia ja seurasi lehdessä mainittuja tv-sarjoja, muutti pukeutumistyylinsä ja opetteli meikkaamaan. Kun lehdessä kerrottiin curly girl -metodista, Minttu alkoi noudattaa sitä.

– Elämäni muuttui täysin. Ensimmäiset kolme kuukautta menivät opetteluun. Yritin opetella, miten näytetään niin sanotusti normaalilta naiselta. Harjoittelin lehden kuvia matkimalla erilaisia hymyjä ja asentoja.

Lisäksi Minttu yritti lakata ajattelemasta omien arvojensa mukaisesti ja omaksui sen sijaan lehden jutuista poimimiaan arvomaailmoja ja käytösmalleja.

– Ilokseni tosin huomasin, että Me Naisissa ei ole suoria ohjeita mihinkään eikä vaatimuksia siihen, miten ja millainen pitäisi olla. Yritin silti analysoida sitä, miten naiseutta ilmennettiin lehdessä ja miten se vaikutti omaan käsitykseeni naiseudesta.

Minttu kertoo olevansa normaalielämässä hyvin puhelias ja hersyvä. Kokeilun aikana hän käyttäytyi rauhallisemmin ja omien sanojensa mukaan järkevämmin.

– Vaikka lehden naiskuva oli laaja, koin silti, että useimmat lehdessä esiintyneistä naisista olivat itseäni hillitympiä.

Hassutteluakin mahtui tosin mukaan: kun lehdessä neuvottiin vitsikkäästi elämään päivän ajan kuin lemmikkieläin, Minttu pukeutui kissaksi ja kieriskeli jutun ohjeiden mukaan lattialla.

Muiden reaktiot yllättivät

Me Naisten parisuhdejutun luettuaan Minttu liittyi myös ensimmäistä kertaa Tinderiin. Hän loi sinne testimielessä kaksi profiilia. Toiseen hän lisäsi kuvia, joissa oli pukeutunut uuden tyylinsä mukaisesti neutraaleihin väreihin, sieviin mekkoihin ja neuleeseen. Toisessa hän näytti itseltään: yllä oli värikkäitä vaatteita, rock-henkisempi meikki ja päässä Mintun tavaramerkki, turbaani.

– Oli hirveän kiinnostavaa huomata, että sain Tinder-profiileihin erilaisia yhteydenottoja. Profiiliin, jonka kuvissa näytin tavanomaisemmalta naiselta, tuli suorempia ehdotteluja ja pinnallisempia keskustelunavauksia. Aitoon profiiliin tuli yhteydenottoja, joissa vitsailtiin ja puhuttiin vaikkapa musiikista.

Minttu kertoo, että hänen lähipiirinsä suhtautui projektiin aluksi epäilevästi.

– He pitivät minua ihan pöpinä. Ihmisten oli myös vaikea ymmärtää sitä, että otin projektin vakavasti enkä voinut sen vuoksi tehdä samoja asioita kuin ennen. En esimerkiksi lähtenyt konserttiin ystävän kanssa, koska sitä ei ollut mainittu lehdessä.

Yksi projektin isoista kysymyksistä oli se, miten muut ihmiset suhtautuivat Mintun uuteen, hillitympään tyyliin. Kommentit yllättivät.

– Tutut ja tuntemattomammatkin kehuivat hirveästi ulkonäköäni ja sanoivat, että sinustahan on kuoriutunut kaunis ja ihana nainen. Se tuntui järkyttävältä. En yleensä saa kommentteja ulkonäöstäni, enkä haluakaan saada, Minttu sanoo.

Minttu kertoi projektistaan avoimesti omassa blogissaan ja somekanavissaan. Silti hän huomasi, että kun hän kohtasi tuttaviaan uusissa, hillityissä vaatteissaan ja aiempaa naisellisemmassa meikissään, he eivät ymmärtäneet sen olevan vain pintaa.

– Koin, että kun he kehuivat, että oletpa nykyään kaunis, he tulivat samalla sanoneeksi, että normaalisti näytän hirveältä. Se tuntui pahalta.

Pulleampia huulia ja rahastosijoituksia

Nyt yhdeksän kuukauden projekti on ohi. Kun Minttu vihdoin viime viikolla puki ylleen omat, vanhat vaatteensa, hän nautti tunnistaessaan itsensä peilistä.

– Leikkasin myös 40 senttiä hiuksistani ihan vain siksi, koska pystyin, Minttu nauraa.

Vielä kaikki projektin aikana opitut asiat eivät ole ehtineet hahmottua Mintun päässä, mutta joitain mietteitä hänessä on jo herännyt.

– Oivalsin, miten paljon ajatuksiin vaikuttaa se kuvasto, jota päivittäin katselee. Tarkkailin tiiviisti lehden kuvamaailmaa ja etenkin sitä, miten nainen sen sivuilla kuvataan.

Vaikka Minttu luki Me Naisista juttuja kehopositiivisuudesta ja itsensä hyväksymisestä, hän huomasi kesällä harmittelevansa ohuita huuliaan.

– Ajattelin, että minun on pakko hankkia huuliin täytettä. En tiedä, mistä se ajatus tuli, koska lehdessä ei ollut mainintaa huultentäytöstä. Ehkä alitajuisesti silti huomasin, että monilla lehdessä esiintyvistä naisista oli pulleammat huulet kuin itselläni, Minttu pohtii.

Projektista oli myös hyötyä. Minttu poimi lehden jutuista paljon vinkkejä, jotka ovat jääneet hänelle käyttöön arkeen.

– Hyödynnän yhä monia itsensä huoltamiseen ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä ja meikkausoppejakin. Myös rahankäyttöön ja talouteen liittyvästä jutusta jäi mieleen hyviä oppeja rahastosijoittamisen aloittamisesta.

Moni lehdestä luettu asia jäi mietityttämään Minttua pitkäksi aikaa.

– Ymmärrykseni eri elämänvaiheessa olevista ihmisistä laajeni todella paljon. En yleensä lue lainkaan naistenlehtiä, ja oli kiinnostavaa lukea eri ikäisistä ihmisistä ja heidän tarinoistaan.

Mintun Saako lihava nainen tanssia? -taidenäyttely on parhaillaan esillä Hämeenlinnan Galleria Koneessa 17.11. asti. Näyttelyn videoteokset, maalaukset ja kollaasit käsittelevät naiseuteen ja naisen kehoon kohdistuvia vaatimuksia ja mielikuvia, joita yhteiskunnallinen keskustelu, muoti ja arjessa nähty kuvasto pitävät yllä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?