45-vuotiaana Sari halusi kokeilla seksiä 50 eri miehen kanssa löytääkseen itsensä – päätös muutti koko elämän

Seikkailujensa myötä Sari tajusi, että keski-ikäisellä naisella on markkina-arvoa.

19.10.2020 20:00

Etelä-Suomessa asuva Sari kärsi vuosia latteasta seksielämästä. Nelikymppisenä hän vaati mieheltään suostumuksen vapaaseen liittoon ja alkoi etsiä omia rajojaan. Sari kokeili parissa vuodessa kymmeniä partnereita. Nyt hän kertoo, mitä eroottisista seikkailuista jäi käteen ja miten ne vaikuttivat hänen seksuaalisuuteensa ja minäkuvaansa.

”Lapsena ja nuorena en tiennyt seksistä juuri mitään. Kasvoin sisarusparvessa pohjoisessa Suomessa. 1940-luvulla syntyneet vanhempani olivat pidättyväisiä ja tunnekylmiä ihmisiä. En esimerkiksi muista koskaan istuneeni äitini sylissä. Seksuaalisuudesta vaiettiin täysin.

Minusta kasvoi iloton, totinen pärjääjä. Fyysisesti kehityin myöhään. Olin laiha ja lattarintainen tyttö, jota pojat nimittelivät laudaksi. Synnyinseutuni ankarassa hengellisessä ilmapiirissä mieleeni juurtui käsitys seksistä likaisena ja syntisenä asiana.

Yläasteiässä aloin kuitenkin ihastua poikiin ja fantasioida seksistä. En silti juuri masturboinut enkä opetellut tuntemaan omaa kroppaani, se tuntui turhalta ja jotenkin väärältä.

15-vuotiaana aloin seurustella itseäni vuosia vanhemman pojan kanssa. Suhteemme oli aluksi varsin viaton. Olimme yhdessä pitkään. Yhdynnät tulivat mukaan kuvioon, kun olin jo täysi-ikäinen. En nauttinut niistä suuremmin. Kontrolloin itseäni, olin arka ja pidättyväinen. En osannut heittäytyä, antautua nautinnolle.

 Kontrolloin itseäni, olin arka ja pidättyväinen.

Sama jatkui opiskeluaikoinani, kolmen seuraavan poikaystäväni kanssa. Tein itselleni väkivaltaa suostumalla seksiin heidän mielikseen. Miellyttämisentarpeeni oli valtava, oma haluni sivuseikka.”

Iloton aviovuode

”Menin naimisiin parikymppisenä. Jälkeenpäin ajateltuna lähtökohtani liittoon olivat väärät – en tuntenut miestäni kohtaan intohimoa. Katsoin häntä ja ajattelin, että tuo on turvallinen ja rauhallinen, tuon kanssa voisin tulla juttuun. Seuraavina vuosina sain huomata, että jos kemiat eivät toimi, ne eivät toimi. Sängyssä olimme kömpelöitä ja neuvottomia.

Elämässämme oli silti paljon hyvää. Useampi yhteinen lapsi, koti, samanlaiset arvot. Suhteemme oli toverillinen. Pystyimme puhumaan kaikesta. Myös siitä, ettei meillä suju sängyssä. Haluttomuus vaivasi minua paljon enemmän kuin miestäni. Vuosien myötä aloin yhä vahvemmin tuntea tilanteen takia vihaa, pettymystä ja turhautumista. Pysyimme uskollisina toisillemme, vaikka olimme seksuaalisesti kuin kaksi elävää kuollutta.

 Seksuaalisesti olimme kuin kaksi elävää kuollutta.

Viitisen vuotta sitten, neljänkympin puolivälissä, asiat muuttuivat. Aloin pohtia, että elämässä täytyy olla jotakin muutakin. Ehkä emme olekaan yhdessä loppuelämäämme? Olin tympääntynyt ja kyllästynyt. Kuin huomaamatta aloin tehdä henkistä pesäeroa mieheeni.

Joitakin vuosia sitten olin sattumoisin ystävän kanssa ravintolassa, kun tuntematon, raamikas mies tuli hakemaan minua hitaille. Hetken epäröityäni lähdin, enkä ollut uskoa tuntemuksiani todeksi. Sytyin tämän tuntemattoman kevyestä kosketuksesta tavalla, jota en olisi uskonut mahdolliseksi.

Tämä ei ole todellista, ajattelin. Halkean. Pääni räjähtää. Kuolen, jos en pian saa seksiä jonkun muun kuin oman mieheni kanssa.

Sinä iltana ei tapahtunut sen enempää, mutta matkalla kotiin päätin mielessäni, etten mene hautaan saamatta tietää, millaista seksi voi parhaimmillaan olla. Siitä päätöksestä ei ollut pitkä matka pettämiseen. Ensin yhden, sitten toisen ja kolmannen vieraan miehen kanssa. Ensimmäiset yritykseni olivat kömpelöitä ja hätäisiä, olinhan aiemmin kokenut vain huonoa seksiä.”

Kaksoiselämää

”Satunnaiset syrjähypyt eivät kuitenkaan riittäneet. Mielessäni kuohui niin, että ilmoitin pian miehelleni haluavani vapaan liiton. Minun on saatava oikeus tutkia seksuaalisuuttani haluamallani tavalla. Hän ymmärsi ja suostui. Aikuistuvien lastemme tähden päätimme kuitenkin pitää kulissit kunnossa. Ulkoisesti elämä jatkui kuten ennenkin.

Minä olin kuitenkin muuttunut. Halusin kokeilla rajojani. Keski-iän kriisissäni päätin, että haluan kokea seksiä 50 miehen kanssa ennen kuin olen aivan ikäloppu. Se päätös vaati toimintaa, sillä 50-vuotissyntymäpäiväni alkoivat jo häämöttää. Mieheni salli minun tehdä kuten halusin ja seikkaili itsekin tahollaan jonkin verran.

Aloin suorasukaisesti etsiä seksiseuraa nettipalstoilta. Sovin deittejä milloin minnekin. Hotelleihin, mökeille, vieraisiin taloihin. Minulle avautui kokonaan uusi maailma.

Sain huomata, että maailma oli täynnä miehiä, jotka olivat tahoillaan yhtä turhautuneita kuin minäkin. On seksittömiä liittoja, fantasioita, joihin kumppani ei lähde mukaan, tukahdutettuja haluja sekä suurta yksinäisyyttä. Moni mies oli valmis ajamaan vaikka viisisataa kilometriä halki Suomen tavatakseen kaltaiseni halukkaan, tuntemattoman naisen. Seksuaalisuus meissä on valtava, vimmainen, kaikkinielevä voima, perustarve.

Mieheni pyöritti arkea kotona sillä välin, kun minä seikkailin.

Kokemukset toivat varmuutta, rentoutta ja kyllä – valtavasti nautintoa. Itseluottamukseni ja taitoni sängyssä kohenivat koko ajan. En tuntenut häpeää enkä esimerkiksi miettinyt sitä, olivatko kohtaamani miehet varattuja vai vapaita. Ajattelin, että he ovat vastuussa omasta elämästään ja kehostaan, minä omastani. Mieheni halusi alkuun kuulla kokemuksistani, mutta pian huomasin, että ne olivat hänelle liikaa. Meidän ankea seksielämämme loppui pian kokonaan. Se oli yhteinen päätös.

 Kun näin kahleet, olin kääntyä ovelta takaisin.

Uskouduin kaksoiselämästäni vain parille luottoystävälleni. He olivat huolissaan minusta, psyykeni kestävyydestä ja siitä, joutuisinko kenties seikkailuillani vaaralliseen seuraan. Mitään uhkaavaa ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, valtaosa kokemuksistani oli myönteisiä.

Olin tarkka siitä, että tapailin vain miehiä, joiden viestit tuntuivat mukavilta. Kondominkäyttö oli yhteinen sopimus. Kävin silti sukupuolitautitesteissä useamman kerran. Koskaan niissä ei ilmennyt mitään.

Muutamaa miehistä tapailin useampaankin otteeseen.

Vain kerran muistan miettineeni, olinko mennyt liian pitkälle. Silloin tapasin S/M-session merkeissä dominoivan miehen hänen kesämökillään. Kun näin kahleet kellarissa, olin kääntyä ovelta takaisin. En kuitenkaan tehnyt niin. Kokemus oli omalla laillaan kiinnostava, mutta tajusin, ettei S/M ole minun juttuni. Rajani tulivat viimein vastaan.”

Tunteet pelissä

”Eroottisten seikkailujeni ansiosta huomasin, että keski-ikäisellä naisella on markkina-arvoa. Sain helposti seksiä viidenkymmenen miehen kanssa muutaman vuoden sisällä, kuten olin keski-iän kriisissäni päättänyt.

Ohessa tapahtui myös asioita, joita en osannut odottaa. Ihastuin syvästi yhteen, minua reilusti nuorempaan mieheen, jota olin tapaillut seksin merkeissä. Hän halusi kuitenkin ikäisensä kumppanin ja perheen, joten suhteemme päättyi. Se satutti minua syvemmin kuin olin osannut odottaa. Tunsin jopa mustasukkaisuutta, jollaista en omasta miehestäni ollut tuntenut koskaan.

Suhteeni puolisooni ajautui lopulliseen haaksirikkoon. Nyt olemme asiallisissa väleissä, mutta eroamassa.

Siitä huolimatta ajattelen, että jos seksi ei toimi kahden aikuisen parisuhteessa, siitä ei pidä tehdä pyhäinjäännöstä, jota suojellaan ja varjellaan ja balsamoidaan. Jos on seksiä suhteen ulkopuolella, ei sen takia ole välttämätöntä erota.

 Haaveenani olisi löytää kumppani.

Omien kokemusteni ansiosta koen, että monet uskomukset, jota irtoseksiin liitetään, eivät pidä paikkaansa. Yleinen luulo on esimerkiksi se, että irtoseksi hajottaa ja että ihminen saattaa kadottaa itsensä. Minulle kävi juuri päinvastoin. Opin tuntemaan itseäni syvemmin ja seksuaalinen minäkuvani vahvistui monipuolisten kokemusten kautta. Olen kiitollinen siitä, että minulla on ollut mahdollisuus tutkia tällä tavalla itseäni ja elämää.

Todettuani kelpaavani kaikenikäisille miehille olen ottanut hieman rauhallisemmin. Tapailen seksiseuralaisiani satunnaisesti, mutta huomaan kaipaavani jotakin syvempää ja pysyvämpää, vakituisempaa.

Yksiavioiseen liittoon minusta ei silti enää olisi. Haaveenani olisi löytää kumppani, josta tykkäisin ihmisenä ja joka suhtautuisi seksiin yhtä vapaamielisesti kuin minäkin.”

Sarin nimi on muutettu.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla tammikuussa 2018.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?