Pienikin vastoinkäyminen saa Mercedes Bentson elämän romahtamaan – kertoo nyt, millaista on elää epävakaan persoonallisuushäiriön kanssa - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Pienikin vastoinkäyminen saa Mercedes Bentson elämän romahtamaan – kertoo nyt, millaista on elää epävakaan persoonallisuushäiriön kanssa

Räppäri Mercedes Bentsona tunnettu Linda-Maria Roine uskoo, että ilman mielenterveyshäiriöitään hän ei tekisi yhtä hyvää taidetta kuin nyt.

Mercedes Bentsona tunnettu taiteilija Linda-Maria Roine pärjää arjessa ADHD:n sekä epävakaan persoonallisuushäiriönsä kanssa. ”Terveydenhuollossa oireiden vähättely on tavallista.”

17.10.2020 8:00

Epävakaa persoonallisuushäiriö, F.60.3. Sellaisen nimen Linda-Maria Roine, 27, sai tunne-elämän heittelylleen kuusi vuotta sitten. Diagnoosi tiivisti yhden otsikon alle muun muassa ahdistuksen, itsetuhoiset ajatukset, äärimmäiset riemut, vanhoista traumoista äkillisesti kumpuavat pelot ja voimakkaan myötäeläytymisen muiden ihmisten tunnelmiin.

– Arki on sellaista, että aamulla ei voi koskaan tietää, millainen päivästä tulee, Linda-Maria kuvailee.

– Saman päivän aikana voi tuntua siltä, että pystyn mihin vain ja elämälläni on tarkka käsikirjoitus, mutta pienen vastoinkäyminen jälkeen maailma jo romahtaa. Yhtäkkiä elämässä ei olekaan mitään järkeä ja saan itsetuhoisia ajatuksia.

Taipumukseen kuuluu, että tunteet ovat äärimmäisiä, voimakkaita ja ne singahtelevat ääripäästä toiseen. Ei ole tunnetta, joka olisi vain vähän. Lähipiirin on usein vaikea pysyä mukana tunneailahteluissa.

– Läheisilleni se on tietysti hirveän kuormittavaa. Kun sanon haluavani tappaa itseni, läheiseni murehtii sitä vielä puolen tunnin päästä. Silloin olen itse jo hyvissä fiiliksissä eikä ahdistuksesta ole tietoakaan, Linda-Maria kertoo.

– Toisaalta samastun voimakkaasti myös muiden tunnelmiin ja fiilikseni muuttuvat sen mukaan, millä tuulella toinen on. Välillä on vaikea erottaa, onko tunne omani vai puolison, äidin tai ystävän.

Kaikki Dianasta ja Estoniasta

Epävakaa persoonallisuushäiriö kulkee helposti rinnakkain ADHD:n kanssa, niin Linda-Mariallakin. Mutkat oikoen voisi sanoa, että siinä missä ADHD on synnynnäinen kehityshäiriö, epävakaa persoonallisuushäiriö taas on elämänkokemuksista kumpuava käyttäytymismalli.

– Niillä on ristikkäisiä oireita ja monesti on vaikea sanoa, mikä johtuu mistäkin. Tunne-elämän epävakautta pidetään myös ADHD:n liitännäisoireena, Linda-Maria sanoo.

Hänen oireisiinsa kuuluu muun muassa hyperfiksaatio eli lähes pakkomielteinen kiinnostus vaihteleviin asioihin. Hyperfiksaatiossaan Linda-Maria uppoutuu nettiin etsimään tietoa janoamastaan aiheesta, oppii helposti ulkoa kaiken siihen liittyvän, saa voimakkaita tunnepuuskia asiaa ajatellessaan ja tuntee, ettei mikään ikinä ole kiehtonut yhtä paljon kuin juuri tämä aihe.

Näissä hurahduksissaan Linda-Maria on muun muassa opetellut kaiken prinsessa Dianasta, laulanut kappaleita arabiaksi, oppinut kieliä ja perehtynyt Tšernobylin onnettomuuden vaiheisiin hetki hetkeltä.

– Olen jo muutamaan otteeseen hyperfiksoitunut esimerkiksi Estonian katastrofista ja erityisesti muutamasta sen miehistön jäsenestä. Viime vuonna en pystynyt lähtemään eräisiin juhliin, kun aloin yhtäkkiä itkeä miehistön kohtaloa. Nieleskelin siinä ja selitin muille vain, että mulla on paha olo enkä voikaan lähteä.

Estoniasta hän on tehnyt biisinkin artistinimellään Mercedes Bentsona.

Ei tyhmä eikä laiska

Linda-Maria on kuulunut psykiatristen palveluiden piiriin teini-ikäisestä lähtien. Käsitys terveydenhuollon tasosta on omakohtainen ja pitkä. Häntä turhauttaa, ettei mielenterveyspotilaita aina osata kohdata oikein.

 On stereotypia huonosti voivasta ihmisestä. Minä en osu siihen muottiin, jos meikkaan ja harjaan hiukseni.

– Ei yksinkertaisesti ymmärretä, millaisten oireiden tai sairauksien kanssa ollaan tekemisissä. Oireiden vähättely on tavallista ja ajatellaan, etten tarvitse apua, jos en siinä vastaanottohetkellä kerro suunnittelevani itsemurhaa, hän valottaa.

– Psykiatrisessa terveydenhuollossa vallitsee stereotypia huonosti voivasta ihmisestä. Minä en osu siihen muottiin, jos meikkaan, harjaan hiukseni enkä vaikuta täysin hajonneelta juuri poliklinikkapäivänä. Ei ymmärretä, millaista kamppailua käyn arjessani ja kuinka paljon itsetuhoisia tai väkivaltaisia ajatuksia saan edelleen.

Linda-Marian mielen ailahtelu näkyy myös fyysisenä kuormituksena. Asiat, jotka muille ovat arkisia, ohimennen hoidettuja askareita, vaativat häneltä ponnistelua ja suunnitelmallisuutta.

 Häviän omaan maailmaani. Se on pakokeinoni, kun tulee tunne, etten kestä olla jossain tilanteessa.

– Minun pitää ennakoida, mitä tehtäviä, menoja tai vastuita otan samalle päivälle. Jos töiden kanssa on kiireempi viikko, silloin jäävät tiskit hoitamatta ja saan vähemmän pidettyä huolta kodista. Miesystäväni oli vaikea aluksi käsittää, miksi en hoida jotain yksinkertaiselta kuulostavaa juttua heti. Olen selittänyt hänelle, että on kyse aivokemiasta ja liian vähistä välittäjäaineista eikä asennevammasta. Nykyään hän osaa olla tukenani, Linda-Maria sanoo.

– Kyllähän se sapettaa, kun on pidetty laiskana. Kouluvuosina en tehnyt läksyjä, koska kotiin päästyä en enää pystynyt ryhtymään niihin, voimani eivät vain riittäneet. Tai sitten ei annettu löytää omia tapoja tehdä. Minä esimerkiksi keskityn paremmin kuuntelemaan, kun saan pidellä kynää ja paperia. Koulussa sitä ei sallittu, ja hävisin ajatuksissa omaan maailmaani. Se on pakokeinoni, kun tulee tunne, etten kestä olla jossain tilanteessa.

Päivätöitä Linda-Maria on kokeillut koulujen työpajoissa ja erilaisissa työharjoitteluissa. Nykyinen arki freelancer-taiteentekijänä natsaa kuitenkin parhaiten. Linda-Maria on kirjailija, lauluntekijä ja keikkaileva artisti. Hän uskoo, että projektitöissä neuroepätyypilliset ihmiset pystyvät paremmin osallistumaan työelämään.

– Diagnooseissani on tyypillistä olla iltapainotteinen, ja tavallisesti saavutan vireystilani vasta puolenpäivän aikaan. Esimerkiksi päivätyökokeiluissa en muistanut mitään aamun tekemisistäni, asiat ennen puoltapäivää olivat ihan sumun peitossa, hän kertoo.

– Ei ole kyse siitä, että haluaisin lojua toimettomana tai olla maksamatta veroja. Näin freelancerina ja luovissa töissä voin itse rytmittää tekemiseni ja työskennellä iltaisin tai pitkälle yöhön. Minusta on enemmän hyötyä yhteiskunnalle tällä tavalla. Taiteen tekeminen on myös hyvä tapa minulle purkaa tunnekuormaani ja selvitä sen kanssa. En usko, että pystyisin tehdä yhtä hyvää taidetta ilman näitä ominaisuuksiani.

Linda-Maria Roine

27-vuotias taiteilija tunnetaan artistinimellä Mercedes Bentso.

Uusi kirja Totuus ja tunnustus (Johnny Kniga) ilmestyy 20.10. Elämäkerta Mercedes Bentso – ei mies muttei mieskään ilmestyi keväällä 2019.

Avoliitossa kahdesta murhasta tuomitun Janne Ranisen kanssa.

Kampanjoi eläinten oikeuksien puolesta ja on mm. Animalia ry:n kettukummi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?