Varpu Hintsanen käy syöpään kuolleen Senja-tyttärensä haudalla päivittäin – on löytänyt tavan, joka tuo lohtua

– Vanhemmilla on lastensa kanssa yhteisiä hetkiä vaikka päivällispöydässä tai iltasatua lukiessa. Minulla ei ole mahdollisuutta tehdä sitä, niin höpöttelen kuulumisia haudalla, Varpu Hintsanen kertoo.

”Ajattelen, että suru asuu meillä ja jotenkin sen kanssa täytyy oppia elämään”, Varpu Hintsanen sanoo.

23.9.2020 15:50

Varpu Hintsanen on tehnyt yhteistyötä Syöpäsäätiön kanssa siitä saakka, kun hänen Senja-tyttärensä menehtyi harvinaiseen syöpään kesällä 2019. Hän saapui eilen myös Roosa nauha -kampanjan avaustilaisuuteen.

– Vastaan aina, että voin olosuhteisiin nähden hyvin. Viimeksi viikonloppuna eräs vanhempi rouvashenkilö kysyi hautausmaalla, että olenko päässyt surusta yli. Ajattelen, että ei siitä koskaan pääse yli, mutta sen kanssa oppii elämään. Joka päivä olen jossain kohtaa päivää surullinen. Ajattelen, että suru asuu meillä ja jotenkin sen kanssa täytyy oppia elämään.

Varpu käy päivittäin Senjan haudalla. Hautausmaa sijaitsee kävelymatkan päässä Hintsasten kotoa.

– Vanhemmilla on lastensa kanssa yhteisiä hetkiä vaikka päivällispöydässä tai iltasatua lukiessa. Minulla ei ole mahdollisuutta tehdä sitä, niin höpöttelen kuulumisia haudalla.

– Kun olen vähän hörhö ja uskon kaikenlaisiin asioihin, saatan mielessäni tilata asioita ja katsoa, tulevatko ne perille. Joskus saatan tilata haudalle oravia tai lintuja. Ajattelen, että kommunikoimme tällä tavalla. Jokaisen kannattaa miettiä, mikä itselle tuo lohtua. Tämä tuo minulle.

Uusi ura

Varpu lopetti päivätyönsä psykiatrisena sairaanhoitajana vähän vajaa vuosi sitten ja päätti keskittyä yrittäjänä mielen taitojen valmentamiseen. Syksyllä hän on pitänyt aiheesta lukuisia luentoja ja pyörittää myös verkkokursseja.

– Minä ajattelen elämän olevan sekä–että, ei joko–tai. Elämään kuuluvat surut ja vastoinkäymiset siinä missä iloiset hetket ja onnistumisetkin. Ajattelen, että mielen taidot ovat oleellinen osa hyvinvointia, jota meidän jokaisen tulisi harjoitella.

Kymmenettuhannet ovat seuranneet Varpun surua ja tunteiden käsittelyä hänen Instagraminsa kautta. Jotkut seuraajat ovat löytäneet myös Senjan haudalle.

– Ilahdun aina, kun joku on käynyt haudalla, jättänyt kukkia tai kynttilän. Senja rakasti poneja, ja hänen kaverinsa ovat tuoneet haudalle pieniä poneja ja viestejä. Vaikka Senja eli lyhyen aikaa, hän vaikutti moniin ihmisiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?