Räppäri Signmarkin kolmas lapsi syntyi kuukausi sitten – sairaalassa tapahtui jotain, mikä sai kuuron isän kilahtamaan ärsytyksestä - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Räppäri Signmarkin kolmas lapsi syntyi kuukausi sitten – sairaalassa tapahtui jotain, mikä sai kuuron isän kilahtamaan ärsytyksestä

– Jos kuuroista tiedettäisiin enemmän, kuurous voitaisiin nähdä ongelman sijaan rikkautena, Signmark eli Marko Vuoriheimo sanoo.

18.9. 7:00

Marko Vuoriheimo, 42, tunnetaan parhaiten artistinimellään Signmark. Musiikin tekemisen ja esittämisen lisäksi hän pyörittää kolmea yritystä ja on muun muassa kiertänyt maailmaa inspiraatiopuhujana.

Marko on itse taistellut koko elämänsä ennakkoluuloja vastaan, sillä hän syntyi kuurona. Hänen molemmat vanhempansa sekä veljensä ovat myös kuuroja, kaikki isovanhemmat sen sijaan kuulevia.

– Olen kuitenkin onnellinen, että synnyin kuuroksi. Vaikka ulkomaailmassa olin erilainen, tuntui turvalliselta, että kotona kaikilla oli sama identiteetti ja puhuimme viittomakieltä.

Marko itse on kolmen lapsen vanhempi. Nuorin lapsista syntyi kuukausi sitten.

– Synnytysosastolla kävi silloin jotain, mistä suutuin. Minulla on kuuleva vaimo, joka osaa myös viittomakieltä. Kun poika oli syntynyt, hänelle tehtiin kaikki testit, jotka vastasyntyneelle tehdään. Kuulotestin aikana vauva ei heti reagoinut ja hoitaja katsoi minuun. Minä tuuletin! Kuulevalle vaimolle hoitaja sanoi, että ei mitään hätää.

Lopulta selvisi, että poika kuulee normaalisti, kuten myös Markon 4- ja 12-vuotiaat tyttäret.

– Tämä ”ei ole mitään hätää” on juuri se asia, jolla kuuron lapsen vanhemmille luodaan ahdistusta ja pelkoa. Siksi kilahdin hoitajan reaktiosta. Miksi ei voisi sanoa, että hei onnea, sinulle syntyi kaksikielinen lapsi. Jos kuuroista tiedettäisiin enemmän, kuurous voitaisiin nähdä ongelman sijaan rikkautena, Marko totesi eilen Leijonatarinoita erityisille lapsille -kirjan julkaisutilaisuudessa.

Mia Malmin kirjoittamassa kirjassa Marko muun muassa toteaa, että ihmiset aina luulevat, että kuuroilta puuttuu jotain, koska he eivät kuule.

– Se ei pidä paikkaansa. Kuuroilla on paljon sellaista, mitä kuulevilla ei. Rikas sisäinen maailma, hiljaisuus, oma tiivis yhteisö ja oma kieli.

Kuurojen ja kuulevien maailma

Kun Markon omat vanhemmat olivat lapsia, kuuroilla ei ollut juuri oikeuksia.

– Opettaja hakkasi isää koulussa, jos tämä yritti viittoa. Sodasta palannut ukki taas hakkasi kotona, kun ei ymmärtänyt isän viittomakieltä. Äitini vanhemmat puolestaan uskoivat, että äiti pärjää, koska osaa lukea huulilta. Tämän seurauksena äiti ei oppinut kunnolla viittomakieltä eikä suomen kieltä, kun yritti koko kouluajan lukea opetusta opettajan huulilta.

Isovanhempien kautta kuulevien maailma tuli Markolle tutuksi. Se auttoi menemään kohti omia unelmia. Markosta tuli muun muassa ensimmäinen kansainväliselle levymerkille levyttänyt kuuro artisti.

– Teininä vanhemmat eivät osanneet pitää minulle kuria, eivätkä he osanneet selittää abstrakteja asioita. Se antoi minulle itselleni mahdollisuuden selvittää, miten selvitä tässä maailmassa. Olin aina rohkea, mutta minusta tuli myös oma-alotteinen.

Markolla on ollut sekä kuuroja ja kuulevia tyttöystäviä.

– Ehkä joskus 15-vuotiaana oli sellainen vaihe, että kuurous hävetti tyttöjä lähestyessä, vaikka olen aina lukenut huulilta ja pystynyt tuottamaan myös ääntä. Muutaman kerran suhde päättyi siksi, että olin kuuro. Vaikka tyttö olisi ollut itse innoissaan, niin hänen oli vaikeaa kohdata vanhempien tai kavereiden ennakkoluuloja, että hän on yhdessä kuuron kanssa.

Vaikka Markon lapset ovat kuulevia, hän pyrkii kasvatuksessa siihen, että he oppisivat samanlaista oma-alotteisuutta, jota Marko itse joutui lapsena opettelemaan.

– Yritän aina ohjata heitä itse kehittämään asioita, että en liikaa kannattelisi heitä.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset