Kun matkaopas Päivi rakastui Kreetalla, suhde oli kariutua sotaan ja epävarmuuteen – riski kannatti, nyt pari on naimisissa ja työskentelee yhdessä - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Kun Radovan näki Päivin kreetalaisella rannalla, hän alkoi kuumeisesti selvittää tämän puhelinnumeroa – siitä sai alkunsa rakkaustarina, joka on kestänyt jo yli 20 vuotta

Tunnenko oikeasti tämän miehen? Entä jos paljastuukin kauheita asioita, kun hän tulee Suomeen? Tällaisia asioita Päivi Bigovic pohti, kun alkoi auttaa montenegrolaista kumppaniaan viisumiasioissa.

”Radovan oli ja on edelleen niin komea, että jotain hänessä oli sellaista, joka herätti huomioni. Hänellä oli ruskettunut iho, tummat silmät ja hiukset sekä lippalakki väärin päin”, Päivi muistelee parin ensikohtaamista kreetalaisella rannalla. Nyt he asuvat Kuopiossa.­

8.9.2020 18:00

Suomussalmelainen Päivi Bigovic oli 24-vuotias, kun hänen elämänsä mies käveli vastaan kreetalaisella uimarannalla. Vuosi oli 1998 ja Päivi työskenteli tuolloin matkaoppaana.

Hän oli saapunut Elafonissin rannalle ryhmänsä kanssa.

– Oppaat saivat tuolloin aurinkotuolit ilmaiseksi ja niinpä kävelin vuokraajien luokse. Kiinnitin heti huomion mieheen, jota en ollut aikaisemmin nähnyt. Hän oli todella komea. Tein ilmeisesti vaikutuksen häneen, sillä hän laittoi tuolini hänen pisteensä viereen ja jutteli kanssani kaksi tuntia.

Päivi ei koskaan palannut enää samalle rannalle työnsä takia. Montenegrosta kotoisin oleva mies jäi silti pyörimään mieleen.

– Kännykät ja netti eivät olleet tuolloin kovin yleisiä, emmekä vaihtaneet numeroita. Parin kuukauden päästä lankapuhelin soi asunnossani. Komea mies rannalta esitteli itsensä ja kertoi, että oli yrittänyt selvittää kuumeisesti, kuka olin. Vihdoin hän oli saanut numeroni oppaalta, joka tunsi minut.

Ensitreffinsä Päivi ja Radovan sopivat Agia Marinaan. Tästä on nyt tarkalleen 22 vuotta.

Radovan ja Päivi tapasivat tuolloin toisiaan aina, kun se oli mahdollista. Kovin usein he eivät päässeet treffeille, sillä välimatka vuoristoisella saarella oli pitkä ja kummallakin oli omat kiireensä.

Yleensä Radovan autoili illaksi Päivin luo, kun työt loppuivat kello 19. Takaisin hän ajoi aamuyöstä, että ehti töihin kello seitsemäksi.

Päivi vieraili myös Elafonissin rannalla miehen alkeellisessa asuntovaunussa, jossa ei ollut suihkua.

– Syyskuun lopussa Radovanin piti käydä kotona Montenegrossa. Hänen tarkoituksensa oli tulla takaisin passin ja viisumin uusimisen jälkeen, ja me aioimme jäädä Kreetalle talveksi. Olin ilmoittanut jo työnantajalleni, että en lähde seuraavaan maahan. Olin sopinut myös asunnosta Kreetalla ja miehellä oli työpaikka, mutta hän ei päässytkään Montenegrosta pois. Nato uhkasi tuolloin pommittaa Jugoslaviaa, johon Montenegro vielä kuului, ja täysi-ikäisiä miehiä ei haluttu päästää pois maasta.

Kosinta oli yllätys

Yhteinen Kreetan-aika jäi haaveeksi. Päivi pakkasi tavaransa ja lähti Savoon. He aikoivat hakea Radovanille turistiviisumia Suomeen.

– Välillä pohdin, että tunnenko oikeasti tämän miehen. Entä jos paljastuukin kauheita asioita, kun hän tulee Suomeen? Tai jos hän on mustasukkainen tai väkivaltainen? Mutta aina kun olin ollut hänen kanssaan, tunsin, ettei pelolle ole syytä.

Joka toinen päivä he soittivat viiden minuutin puhelun toisilleen. Puheluita piti rajoittaa, koska ne maksoivat paljon.

He hakivat viisumia talven aikana kolme kertaa, mutta päätös oli aina kielteinen.

Kun pari oli ollut erossa kuusi kuukautta, Päivi päätti matkustaa Montenegroon. Hän oli työskennellyt talven Tahkolla ja jännitti, että mitä jos tunne ei olekaan enää niin voimakas.

– Menimme kihloihin Montenegrossa. Suomalainen sukuni oli kauhuissaan, mutta tiesin, mitä teen. Silti kosinta tuli yllätyksenä. Olimme tunteneet vasta vähän aikaa ja asuneet vain kuukauden samalla saarella.

Päivi vietti kymmenen päivää Montenegrossa ja tutustui miehen kotimaahan sekä sukulaisiin. Maa näytti hänen mielestään kauniilta ja potentiaaliselta matkakohteelta, vaikka esimerkiksi kaupat olivat melko tyhjiä.

 Menimme kihloihin Montenegrossa. Suomalainen sukuni oli kauhuissaan, mutta tiesin kyllä, mitä teen.

– Radovan oli ylpeä esitellessään paikkoja ja ajeli Zastava 750 -autollaan vuoristoteitä kuin rallikuski, Päivi muistelee.

Uusi kihlaus joutui heti koetukselle, kun Päivi lähti Suomeen: suhde oli kariutua epävarmuuteen, jonka sotatilanne toi.

– Suomessa katsoin kauhuissani uutisia, joissa näytettiin Naton pommituksista Jugoslaviassa. Kihlattuni ei joutunut onneksi sotavoimiin, koska hänen selkänsä oli huonossa kunnossa.

Päivi eli pari kuukautta epätietoisuudessa, sillä hän ei tiennyt, milloin ja missä hän ja Radovan voisivat tavata.

– Sitten mieheni soitti ja kertoi, että nyt olisi Unkarissa varattuna kirkko, jossa meidät voitaisiin vihkiä.

”En ymmärtänyt vihkipuheesta mitään”

Tällä hetkellä Päivi, 47, toimii matkatoimistoyrittäjänä. Hän pyörittää vanhempiensa perustamaa yhtiötä veljensä kanssa Kuopiossa.

Välillä hän kävi opiskelemassa it-alaa ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa, ja suoritti molemmissa tutkinnot. Hän työskenteli pitkään ohjelmistosuunnittelijana, mutta paluu matkailun pariin kävi usein mielessä.

Vuonna 2010 hän irtisanoutui ja palasi matkailualalle sekä järjesti ensimmäisen ryhmämatkan Montenegroon. Jo kihlajaisreissullaan hän oli suunnitellut, että maahan olisi kiva järjestää matkoja. Montenegro on ollut itsenäinen valtio vuodesta 2006 lähtien, kun se erosi Serbian valtioliitosta.

Radovan on asunut Suomessa syyskuusta 1999 lähtien. Naimisiin he menivät kolme kuukautta aiemmin Unkarissa.

– Ilmoitin silloin vanhemmilleni, että menen kahden viikon päästä naimisiin miehen kanssa, ja olen tavannut hänet yhdeksän kuukautta sitten. Siinä vaiheessa vanhempani eivät olleet tavanneet Radovania, ja he halusivat tulla mukaan häihimme. Mutta ennen kuin ostimme lentoliput, piti varmistaa, että Radovan pääsee pois Montenegrosta. Hän pääsi kuitenkin bussilla Bosnia-Hertsegovinan puolelle ja sieltä eteenpäin.

Unkari valikoitui vihkimaaksi sodan vuoksi. Päivi ei voinut mennä Montenegroon, eikä puoliso voinut tulla Suomeen.

Hääseremonia pidettiin serbiaksi.

– En ymmärtänyt papin vihkipuheesta mitään. Radovan pukkasi minua, kun piti sanoa ”da” eli ”kyllä”, ”tahdon”.

Pappi myös kutsui Päiviä Helenaksi, joka on hänen kolmas nimensä ja ortodoksinimi.

– Vanhempani luulivat, että minua ei mainittu ollenkaan seremoniassa, Päivi naurahtaa.

Päivi ja Radovan menivät naimisiin yhdeksän kuukauden kuluttua ensitapaamisesta.­

Häiden jälkeen he kävivät tekemässä oleskelulupahakemuksen Budapestissä ja Radovan palasi vielä hetkeksi Montenegroon ennen kuin sai luvan saapua Suomeen.

– Luulimme, että naimisiinmenon jälkeen Radovan pääsee Suomeen parissa viikossa. Hakemusten käsittelyjono oli kuitenkin kuuden kuukauden pituinen. Tein asiasta selvityspyynnön Ulkoministeriölle ja pian hakemus otettiin käsittelyyn. Tästä meni kuitenkin vielä useampi kuukausi ennen kuin mies pääsi Suomeen.

”Tämä vuosi on ollut katastrofi”

Radovan työskentelee nyt Päivin perheen yrityksessä ja asuu tavallisesti viisi kuukautta vuodessa Montenegrossa, jossa hän työskentelee perheyhtiön maavastaavana. Hän on oppinut suomen kielen, jota perhe käyttää arkikielenään.

Aiemmin mies opiskeli Suomessa puuseppämestariksi. Sittemmin hän on kouluttautunut Montenegron valtion viralliseksi matkaoppaaksi. Päivi vetää myös hyvinvointimatkoja ja toimii reissuilla joogaohjaajana.

Heillä on kolme lasta, yleensä he viettävät kesällä useamman lomaviikon lasten kanssa Montenegrossa.

Tämä kausi on tosin ollut poikkeus eivätkä he ole päässeet matkustamaan eivätkä järjestämään matkoja muille.

Päivi sanoo olleensa keväällä hieman stressaantunut, mutta parisuhteeseen koronatilanne ei ole vaikuttanut. Hänen selviytymiskeinojaan ovat jooga ja meditaatio, joilla hän saa mielensä rauhoittumaan.

Pari haaveilee, että he voisivat asua osa vuodesta Montenegrossa tai Espanjassa, kun heidän lapsensa ovat aikuisia.

– Tämä vuosi on ollut katastrofi, koska molemmat saamme elantomme matkoista. Mieheni on ollut lomautettuna maaliskuusta alkaen ja minä saan yrittäjien työttömyyspäivärahaa. Mutta tähän pitää vaan sopeutua ja odottaa.

Nyt Päivillä ja Radovanilla on ollut aika tehdä muuta.

– Radovan on remontoinut ahkerasti kotiamme. Minä pidän joogatunteja Kuopiossa. Meillä on Montenegrossa pieni huoneistohotelliprojekti, jota yritämme myös viedä eteenpäin, Päivi kertoo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?