Ensitreffit alttarilla -ohjelma on antanut meille 6 oppia, joita jokainen voi hyödyntää omassa elämässään

Joskus on parempi luovuttaa, joskus taas yrittää niin pitkään, ettei jää jossiteltavaa. Muun muassa tämän olemme oppineet Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuudelta tuotantokaudelta.

Jussi ja Pia menivät naimisiin 1. kaudella. He eivät olleet pitkään yhdessä, mutta erosivat näyttävästi järjestämällä erojuhlat.

1.9.2020 5:00

Oi oi! Tänään se taas alkaa. Nimittäin Ensitreffit alttarilla -ohjelma. Tänä vuonna naimisiin menee aikaisemman kolmen sijaan neljä paria. Kahdeksan ihmistä on siis antanut asiantuntijoiden, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow’n, erityistason seksuaaliterapeutin Elina Tanskasen ja pastori Kari Kanalan, valita itselleen kumppanit.

Enskareissa on tähän asti riittänyt draamaa, mutta se on myös yksi harvoista viihdeohjelmista, josta katsoja voi saada hyviä vinkkejä omaan elämäänsä, olipa parisuhteessa tai ei – tai kaipasipa ylipäätään kumppania.

Tässä muutama:

1. Pieniin asioihin ei voi takertua ikuisesti

  • Vetiset vihannekset (Tiina ja Samuel)

  • Liian halpa oliiviöljy (Miia ja Olli)

  • Napakymppi-ohjelmaan osallistuminen ja siitä kertomatta jättäminen suhteen alussa (Heidi ja Oskari)

  • Töksäyttely (Heikki ja Miina)

  • Liian kovaa puhuminen ja Tampereen murre (Mikko ja Heidi)

  • Polkupyörän säilytyspaikka (Mari ja Petri)

  • Liian harva tiskiharja (Tiina ja Samuel)

  • Voiko proteiinivanukkaalla korvata ruuan? (Mari ja Petri)

  • Facebook-päivityksiin käytetty aika (Rosa ja Eetu)

  • Likaisen matkalaukun nostaminen sängylle (Tiina ja Samuel)

Elämä on täynnä potentiaalisia riidanaiheita. Tämä on todistettu myös Enskareissa.

Jotkin nahistelut ovat edenneet pahoiksi riidoiksi, joita ei ole saatu selvitettyä. Jotkut riidat parit ovat taas kyenneet selvittämään ennen kuin niistä on ehtinyt paisua ylitsepääsemättömän suuria.

Ensitreffit ovat opettaneet katsojille, että jos pieniin asioihin takertuu jatkuvasti eikä itsellä ole halua ja ymmärrystä yrittää hyväksyä toisen erilaisia tapoja, pienistä riidoista kehittyy helposti yksi suuri. Silloin suhteen ennuste surkea.

Vuonna 2016 avioituneet Tiina ja Samuel ovat yhä yhdessä.

Tiinaa ärsytti Samuelissa (3. kausi) ainakin kahdeksan asiaa. Pientä kinaa ja ärtymystä aiheuttivat niin Samuelin liian harva tiskiharja kuin tämän tapa irrottaa tapetti.

Tiina kuitenkin myönsi, että nämä ärsytyksen aiheet eivät ole elämää suurempia. Hän osasi myös suhtautua jopa humoristisesti nalkuttajaan, jonka hän ajoittain päästi sisältään valloilleen.

Myös Samuel suhtautui asiallisesti Tiinan toiveisiin ja pyrki tulemaan tätä vastaan.

Sittemmin olemme saaneet kuulla, että Tiina opetti Samuelia käyttämään vessaharjaa, minkä jälkeen Samuelista on tuntunut jopa mahdottomalta enää jättää raitoja pönttöön. Pari on yhä yhdessä.

Mari ja Petri jäivät Enskarit-historiaan vuonna 2017 eroamalla kesken kuvausten.

Marilla ja Petrillä (4. kausi) pieniltä vaikuttavat asiat paisuivat niin suuriksi, että niistä oli mahdotonta edes keskustella. Heidän välillään hiersivät muun muassa se, missä arvokasta polkupyörää voi säilyttää ja voiko proteiinivanukkaalla korvata ruuan.

Ne eivät tietenkään olleet ainoita asioita, jotka johtivat eroon jo kesken kuvausten, mutta kummallakaan ei myöskään vaikuttanut olleen edes halua ymmärtää toisen erilaisia tapoja. He eivät edes halunneet tutustua toisiinsa kunnolla.

2. Joskus on parasta luovuttaa

Molempien arvot ovat liian kaukana toisistaan, henkinen ja fyysinen kemia eivät kohtaa, kyvyttömyys kommunikoida, toinen tuntuu kuin sisarukselta. Muun muassa tällaisten syiden takia parit eivät ole halunneet tutustua toisiinsa viittä viikkoa enempää.

Katsojasta on joskus tuntunut siltä, että jotkut parit luovuttavat liian helpolla ja nopeasti. Mutta tekijät ja osallistujat ovat kertoneet, että ohjelmassa viisi viikkoa tuntuu oikeastaan viideltä vuodelta. Enskarit muistuttaa katsojalle, että joskus on vain parempi luovuttaa ja jatkaa elämässä eteenpäin.

Tällaisia esimerkkejä ovat muun muassa Oskari ja Heidi (6. kausi). He olivat elämässään täysin eri vaiheissa. Heidi kaipasi rinnalleen Provinssi-pölyä, Oskari kaipasi perhettä. Tai tällaisen käsityksen tv:stä ainakin sai. Heidin mukaan heidän välillään eivät myöskään fyysinen ja henkinen kemia kohdanneet millään tavalla.

Heidin ja Oskarin taival Enskareissa oli kivikkoinen. Lopulta he tekivät päätöksen erosta kumpikin yksikseen.

3. Joskus taas kannattaa yrittää niin kauan, ettei jää jossiteltavaa

Miinan ja Heikin yhteinen taival kesti vuoden.

Miinan ja Heikin (5. kausi) esimerkki taas opetti katsojille, että joskus toiselle ja suhteelle kannattaa antaa aikaa ja mahdollisuus.

Miinan ja Heikin tutustuminen ei ollut mutkatonta. Kesällä 2018 he kuitenkin tekivät ohjelmassa päätöksen pysyä yhdessä. Suhde päättyi lopulta avioeroon vuonna 2018, mutta kenties heille ei jäänyt jossiteltavaa. Ainakin he yrittivät.

Sari ja Antti olivat yhdessä neljä vuotta.

Myös Sari ja Antti (2. kausi) opettivat, että joskus yrittäminen kannattaa. He menivät naimisiin kesällä 2015 ja saivat vuonna 2016 lapsen. Suhde päättyi avioeroon toukokuussa 2019, mutta parille kertyi yhteisiä vuosia kuitenkin neljä.

4. Ylisuorittaminen kostautuu

Olli ja Katja olivat viime kauden ”ahdistuspari”.

Hääjaksoa lukuun ottamatta Ollilla ja Katjalla (6. kausi) oli lähinnä vain nihkeää. Katjaa ahdisti, ja Olli yritti liikaa. Viime kauden loppuvaiheessa Olli myönsikin, että juuri liian kova yrittäminen, jopa suorittaminen, ei tehnyt hyvää tutustumisvaiheessa.

– Mulla on ollut niin kova se suorittaminen ja yritys tässä. Mä oon niin parisuhdeihminen ja mä toivoisin sitä parisuhdetta niin kovasti, että sitten on vaikea erottaa sitä, miten paljon haluaa toista ja miten paljon haluaa vain sitä parisuhdetta.

Olli opetti meille katsojillekin, mitä on hyvä on kysyä itseltään. Haluanko olla juuri tuon ihmisen kanssa vai haluanko olla vain jonkun kanssa, jotta saisin parisuhteen?

4. Miksi tulkitsen kaiken kielteisesti?

Opetti Olli meille muutakin. Hän itse oivalsi ja toteutti jotain, mitä parisuhdeasiantuntijat kehottavat meitä toistuvasti tekemään. Että olisi hyvä kääntää katse itseensä silloin, kun tuntuu siltä, että löytää toisesta julmetusti vikoja.

Jos oma pää ajautuu negatiiviseen tunnemyrskyyn, voi ottaa käyttöön Ollin opin: Miksi tulkitsen kaiken niin kielteisesti?

5. Rakkaus voi löytyä

Vuonna 2014 naimisiin menneillä Violalla ja Esalla on kaksi lasta.

Esa ja Viola (1. kausi) sekä Anniina ja Ville (6. kausi). Nämä parit ovat esimerkkejä ihmisistä, jotka vaikuttivat olevan harvinaisen sopivia toisilleen. Ja he ovat myös yhä yhdessä. Näitä neljää ihmistä yhdisti tasapainoisuus.

Anniinalla ja Villellä synkkasi alusta asti jopa niin hyvin, että katsoja joutui välillä haukkomaan henkeä kaikesta siitä helppoudesta ja söpöstelystä heidän välillään.

Joskus rakkaus voi siis löytyä, vaikkei olisi valinnut puolisoaan itse. Ei se kovin todennäköistä ole, mutta mahdollista kuitenkin!

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 7. kausi alkaa 1.9. MTV3:lla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?