Virvellä ja Petrillä on onnellinen liitto, vaikka kumpaakaan ei kiinnosta seksi tippaakaan: ”Riitelemme vähemmän kuin seksiä harrastavat kaverimme” - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Virvellä ja Petrillä on onnellinen liitto, vaikka kumpaakaan ei kiinnosta seksi tippaakaan: ”Riitelemme vähemmän kuin seksiä harrastavat kaverimme”

Seksi on parisuhteen liima, sanovat. Entä jos ei vain huvita?

Täällä emme lemmi! Virvellä ja Petrillä menee ihan mukavasti, vaikkei peitto heilukaan.­

30.8. 5:01

Virvellä ja hänen puolisollaan menee periaatteessa hyvin. Heillä on mukavaa yhdessä, suhteessa on läheisyyttä ja turvallinen olo. Mutta heillä on myös ongelma: he eivät ole harrastaneet seksiä melkein vuoteen.

– Tai ei minulla ole ongelmaa itse seksittömyyden kanssa, eikä Petrilläkään. Olemme kyllä puhuneet asiasta ja kummallekin tilanne on ok.

Ongelma ei olekaan seksin puute vaan se, että pärjää niin hyvin ilman sitä. Pitäisihän sitä olla! Intohimo kuuluu parisuhteeseen! Mutta kun ei tee mieli.

Käpertyminen toisen kainaloon ja pussailu riittää Virvelle ja Petrille, mutta Virve pelkää, että hän menettää jotain olennaista. Virve on jutellut tilanteestaan parhaiden ystäviensä kanssa eikä ole varma, säälivätkö vai kadehtivatko ystävät häntä.

– Kavereillani on parisuhteissaan sellaisia ongelmia, mitä minulla ei ole. Heillä riidellään kotitöistä, puhutaan ilkeästi toiselle, ja jollain on läheisyyden puutettakin. Mutta heillä kuitenkin on seksiä, eli kai heidän parisuhteensa ovat oikeita?

Seksi, etuoikeus, ei pakko

Ahdistus pois, Virve! Saatte olla tyytyväisiä parisuhteessanne. Olette normaaleja, teillä on oikea parisuhde. Voitte päättää itse, millainen se on.

– Seksiä ei ole mikään pakko harrastaa. Se on etuoikeus, ei pakko, sanoo seksologi Tarja Santalahti.

Santalahti toteaa, että Virve ja Petri eivät ole kummajaisia: seksittömiä pariskuntia on paljonkin – jos vilkaisee tilastoja suomalaisten seksielämästä, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen.

– On myös sangen onnellisia pareja, joilla ei ole seksiä, mutta on esimerkiksi riittävästi hellyyttä, Santalahti sanoo.

Virve ja Petri ovat siinäkin mielessä normaaleja, että he eivät enää kymmenen yhteisen vuoden jälkeen tunne huumaavaa intohimoa. Intohimon roihu vähenee kaikilla suhteen alkuvaiheen jälkeen. Silloin, kun toinen on vielä uusi tuttavuus, mikä tahansa kosketus saa hormonit ryöpsähtelemään. Myöhemmin kosketus tuntuu yhtä hyvältä, mutta ei saa samanlaista reaktiota aikaan. Seksi ei ole enää koko ajan mielessä, vaan se vaatii hiukan antautumista.

Vanha kansanviisaus kertoo, että pitkässä suhteessa pätee tämä: jos panee parisuhteen kolmena ensimmäisenä vuonna euron lasipurkkiin joka kerta, kun harrastaa seksiä, loput yhteiset vuosikymmenet voi huoletta ottaa purkista yhden euron jokaisen seksikerran jälkeen. Purkki ei ehdi koskaan tyhjentyä.

Seksi, yhtä ihanaa kuin imurointi?

Helppoa se on sanoa: älkää turhaan tehkö tästä ongelmaa! Ihminen kuitenkin vertaa itseään muihin, ja kunnollisuuden normit pitävät tiukassa otteessaan. Niiden takia monet imuroivat viikoittain, vaikka ei tekisi mieli, ja siivoavat keittiön iltaisin, vaikka ei huvittaisi yhtään.

 Seksuaalisella haluttomuudella on tautiluokituksessa oma diagnoosinumeronsa, F52, mutta harva yksineläjä siitä kärsii.

Ehkä seksikin on monelle vähän kuin kotityö muiden joukossa. Sitä suoritetaan lauantaisin samanlaisella intohimolla kuin imurointia: ei kauheasti huvittaisi, mutta sipaistaan se nyt pois alta, niin se on hoidettu taas vähäksi aikaa. Puoliso pysyy paremmalla tuulella, parisuhde täyttää normit ja hei, sehän oli ihan kivaa, kun sai ryhdyttyä!

Seksuaalisella haluttomuudella on tautiluokituksessa oma diagnoosinumeronsa, F52, mutta harva yksineläjä siitä kärsii. Ongelmaksi se muuttuu silloin, kun parisuhteessa toinen haluaisi ja toinen ei. Silloin halukas kärsii siitä, että toinen ei halua, ja haluton kokee painetta olla halukkaampi. Haluttomuus on vain siitä hankala asia parantaa, että sen syyt ovat usein ihan muualla kuin seksissä. Seksiäkään ei vain tee mieli, jos suhteessa on riitaisa tunnelma, tai jos kotityöt kaatuvat kokonaan toiselle, tai jos työasiat stressaavat.

Virve ja Petri ovat siis siitä onnellisessa asemassa, että heillä halujen määrä kohtaa: kumpaakaan ei kiinnosta. Virve on pohtinut, mistä se johtuu, mutta ei ole keksinyt selvää syytä.

– Ehkä nyt ovat muut asiat vain tärkeämpiä tai kiinnostavampia.

Virven parisuhde on sellainen, jossa kumpikin harrastaa asioita itsekseen. Yhdessäkin tehdään, muun muassa hoidetaan lapsia, kokataan ja siivotaan. Kumpaakin kiinnostaa nukkuminen, varsinkin Virveä. Hän on epäillyt esimerkiksi kilpirauhashäiriöitä ja anemiaa, jotka aiheuttavat väsymystä ja haluttomuutta, mutta niitä ei ole havaittu.

Virve olettaa, että Petri innostuisi seksiin, jos hän itse olisi innostuneempi. Tarja Santalahden mielestä seksittömässä parisuhteessa tyytyväisenä elävän on hyvä välillä tarkistaa, onko toinen osapuoli yhtä tyytyväinen:

– Tässäkään asiassa ei kannata luottaa siihen, että tilanne pysyy ennallaan. Kun välillä keskustelee, pysyy kartalla toisen elämästä.

Seksi, yhtä epämuodikasta kuin rock’n’roll?

Kaalimato-firma teki hiljattain kyselytutkimuksen, jossa kävi ilmi, että 16 prosenttia suomalaisista ei harrasta ollenkaan seksiä. Prosenttiosuus on isompi alle 25- ja yli 65-vuotiailla, mutta 35–44-vuotiaistakin 13 prosenttia kertoo, ettei seksi kuulu heidän elämäänsä.

Seksin harrastaminen on vähentynyt parin vuoden takaiseen verrattuna, eikä kyse ole suomalaisesta erikoisuudesta. Trendi on maailmanlaajuinen. Syitä arvaillaan: onko nykyelämä liian väsyttävää? Onko aidon seksin ja toiveseksin välillä liian suuri ero? Tekeekö ihmiskunta tiedostamattaan ekotekoa ja vähentää itseään samalla metodilla kuin pandakarhut? Vai onko meillä vain niin paljon muuta kivaa tekemistä?

 Yhä useampi uskaltaa sanoa ”ei kiitos”, jos ei huvita.

Ennen muinoin seksi oli yksi harvoista viihteen muodoista, mitä kotona oli saatavilla. Nyt tarjolla on suoratoistopalveluja, pelejä, sosiaalisia medioita, juustoja ja viiniä sekä ampumahiihdon maailmancup suorana – niihin verrattuna seksi on sotkuista, lihastyötä vaativaa ja hankalan vuorovaikutteista.

Sukupuolentutkija Maiju Parviainen Itä-Suomen yliopistosta on todennut Me Naisten haastattelussa aikaisemmin, että globaali seksin vähenemistrendi voi selittyä osittain naisten kasvaneella itsemääräämisoikeudella. Yhä useampi uskaltaa sanoa ”ei kiitos”, jos ei huvita. Eikä kyse ole pelkästään naisten haluista – myös miehen rooli on vihdoin vapautumassa. Ennen kunnon mies on kokenut paineita olla aina valmis sonni, nykyään ei ole enää pakko.

Jos seksiä oikeasti harrastettaisiin vain silloin, kun kummankin tekee mieli, tilastot näyttäisivät nykyistäkin kuivemmilta. Pitääkö tästä olla huolissaan? Maiju Parviaisen mielestä ei.

– Enää ei harrasteta seksiä velvollisuudentunnosta vaan nautinnonhalusta. En olisi huolissani, hän sanoo.

Se on kehä

Käykö tässä pian niin, että seksiä harrastetaan vain suhteen alkuhuumassa tai lisääntymistarkoituksessa: muut ajat kosketellaan älylaitteita? Vai tuleeko seksi uudestaan muotiin? Emme tiedä. Ehkei vielä kannata edes julistaa seksiä vanhanaikaiseksi.

On nimittäin monia pitkissäkin parisuhteissa eläviä ihmisiä, joilla seksuaalinen halu säilyy, vaikka intohimo laantuu. Välillä haluttaa vähemmän, toisinaan enemmän. Toisinaan ei juuri yhtään pitkiin aikoihin. Monet harrastavat seksiä myös vähemmillä haluilla, ja niinkin saa tehdä.

– Nautintoa on monenlaista. Joskus voi saada mielihyvää siitä, että saa kumppanin nauttimaan, sanoo Tarja Santalahti.

Hänellä on myös iloisia uutisia sen varalle, että Virve ja Petri haluavat jonain päivänä palauttaa seksin suhteeseensa: se on aivan mahdollista pitkän kuivan kauden jälkeenkin.

– Seksi ei ole suora viiva: tässä kohdassa suhdetta sitä on ja tässä se loppuu. Seksuaalisuus on ennemmin kehämäistä. Jos on läheisyyttä, kosketusta, hyvä keskusteluyhteys eikä sovittamattomia ristiriitoja, kehällä voidaan jossain vaiheessa taas päätyä seksiin.

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Me Naisissa tammikuussa 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?