Oletko oikeasti introvertti? Jos tykkäät tehdä nämä 9 asiaa yksin, homma on sillä selvä

Matkustelu, lounastaminen ja leffassa käyminen. Aivan loistokkaita ajanvietteitä omassa rauhassa!

Ah, vihdoinkin omassa rauhassa!

Ei, introvertit eivät vihaa ihmisiä, ole kyvyttömiä sosiaalisuuteen tai ujostele muiden seuraa. Kyllä, introvertit arvostavat omaa aikaansa, palautuvat yksin hengaillessaan ja saattavat väsähtää, jos eivät saa omaa aikaa.

Esimerkiksi näistä syistä introverttiuteen taipuvaiset tyypit tykkäävät tehdä monet asiat ihastuttavassa yksinäisyydessään.

Me Naisten introverttipaneelin mukaan moni introvertti haluaa itse asiassa tehdä melkeinpä kaiken omassa rauhassaan.

– Oikeastaan melkein missä tahansa käyminen on kivempaa yksin. Baarissa on kivempaa olla seurassa, mutta muuten, kertoo Salla, 39.

Seurassa hyvä, yksin paras

Introverttien arvostus omaa rauhaa kohtaan ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei introvertti pitäisi puuhastelusta myös toisten seurassa. Samaa painottaa myös Iida, 26.

– Monet asiat, joita tykkään tehdä yksin, ovat kivoja myös seurassa. Usein lähden mieluusti yksin kaupungille, mutta välillä shoppailu kaverin kanssa on ihan parasta. Vaikka tykkään viettää aikaa yksin kotona, en haluaisi, että kumppanini muuttaisi pois yhteisestä kodistamme, hän kertoo.

Introverttiudesta kaksi kirjaa kirjoittanut, itsekin introvertti Sophia Dembling kokosi taannoin Psychology Today -sivustolla asioita, jotka tykkää tehdä ilman seuraa. Listalle pääsivät esimerkiksi retkeily ja illallistaminen.

Listasimme Demblingin inspiroimina 9 asiaa, jotka moni introvertti tekee vailla kaveria. Kuulostaako tutulta?

1. Käy leffassa…

Harva toki höpöttelee leffan pyöriessä, myönnettäköön. Introvertille erityisen merkityksellinen yksinolon hetki koittaa vasta elokuvan jälkeen:

– Nautin suuresti hetkestä elokuvan päätyttyä, kun ei heti tarvitse alkaa puida, käsitellä ja sulatella sitä toisen kanssa, vaan fiilistelyn saa käydä omissa ajatuksissa, kertoo Tanja, 45.

2….ja muissakin riennoissa

Teattereissa, konserteissa, jotkut jopa klubeilla bailaamassa – vain taivas on rajana.

– Menen konsertteihin ilman, että edes kysyn ketään mukaan. Nyt harkitsen festarilipun ostoa kesäksi, yksin. Keikoilla yksin käymisessä parasta on se, että saan ahtautua ihan just niin lähelle lavaa kuin itse haluan, Tiina, 50, kertoo.

3. Lähtee kävelylle

Monet aktiviteetit ovat introvertille tilaisuus ottaa hengähdystauko itselle. Luonnonystävälle yksi parhaista lepohetkistä on kävelylle lähteminen omassa rauhassa.

– Kun lähden käyskentelemään metsäpolulle, kuulen ajatukseni tosi selkeästi. Se on ihanaa, tärkeää ja terapeuttistakin. Tykkään käydä myös ystävieni kanssa leppoisilla kävelyillä, mutta kaikista eniten nautin kuljeskelusta omassa hiljaisuudessani, kertoo Iida.

4. Tekee ostoksia

Shoppailu yksin on introvertin mielestä parasta, koska:

  1. Silloin saa keskittyä täysillä itse asiaan, eli ostosten tekemiseen. Homma sujuu nopeammin, kun joku ei jatkuvasti höpöttele vieressä.

  2. Silloin myös ostopäätökset saa tehdä ihan omalla tyylillä, omassa rauhassa.

5. Oleilee kotosalla

Yksin kotona hengailu muka tylsää? Ei introvertin mielestä! Eikä todennäköisesti monen ekstrovertinkaan, sillä jokainen meistä kaipaa välillä omaa aikaa.

Introvertille kodin valloittaminen ihan kokonaan itselle näyttäytyy loputtomana mahdollisuuksien tyyssijana. Se, ettei tarvitse vastata jonkun toisen tarpeisiin, hellii introvertin sydäntä.

Siispä vaikka introvertti asuisikin sovussa ja tyytyväisyydessä jonkun kanssa, hän saattaa haaveilla omasta asunnosta – tai vähintään huoneesta – joka on pyhitetty vain itselle.

6. Lounastaa tai kahvittelee ulkona

Jälleen kerran: aktiviteetteja, jotka saattavat jonkun korvaan kuulostaa yksin tehtyinä tympeiltä. Monelle introvertille lounas tai kahvittelu omassa rauhassa on kuitenkin nautinto.

– Lähden usein lounaalle töissä yksin. Menen tuttujen pöytään, jos siellä on sellaisia, mutta ei tosiaan haittaa, jos ei ole, kertoo Tiina.

7. Harrastaa liikuntaa

Riippuen tietenkin lajista: Koripalloa on introvertinkin vaikea harrastaa yksin. Sen sijaan hiihtolenkille, patikoimaan ja joogaan introvertti menee mieluusti omassa rauhassa.

8. Autoilee

– Ajan paljon ja säännöllisesti. Itsekseen ajaminen on mielestäni nautinnollisinta, sillä olen kehittänyt siihen omat konstini viihtyä tai olla tehokas. Edistän töitä, teen suunnitelmia tai ratkon pulmia usein ajellessani. Se onnistuu parhaiten yksin, kertoo Tanja.

9. Matkustelee

Kaiken saa tehdä omaan tahtiin, ei tarvitse myöntyä kompromisseihin toisten takia tai miettiä, joutuvatko muut taipumaan omien toiveiden tähden. Siinä muutama syy, miksi moni introvertti haluaa matkustaa omillaan.

– Matkalle voi ottaa toisen ihmisen mukaan ihan vain siksi, että se hoitaa tuntemattomille puhumisen, kertoo Hanna, 30.

– Yksin matkustelussa on mukavaa esimerkiksi se, ettei kenenkään tarvitse odotella minua, kun pysähtelen ottamaan kuvia tai postailemaan Instagramiin, kertoo Tiina.

– Tykkään todella paljon matkustaa ystävieni ja perheeni kanssa, mutta mielestäni yksi rentouttavimmista tavoista viettää aikaa on yksin istuminen bussissa useamman tunnin ajan. Maisemien vaihtuessa, ylhäisessä yksinäisyydessäni päähän pälkähtää aina tuoreita ideoita, kertoo Iida.

Juttu on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran maaliskuussa 2019.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?